Tehno
19703 prikaza

Snimao u "šumi smrti" i otkrio jeziv prizor

Logan Paul u šumi samoubojstava
screenshot/youtube
Snimanje u "šumi smrti" naišlo je na ogromne kritike u javnosti, ali ostaje pitanje hoće li biti kakvih stvarnih posljedica

Zvijezda YouTubea kaže da ne očekuje oprost zbog objavljivanja videozapisa gdje je pokazao tijelo žrtve samoubojstva u Japanu, piše BBC.

Na snimci se vidi da je Logan Paul s prijateljima otkrio tijelo u šumi Aokigahara u podnožju brda Fuji, za koju se zna da je često odredište za samoubojstva.

Tako je potaknuo čitavu lavinu kritika, a neki komentari su ga nazvali i "odvratnim".

Paul je maknuo video i kasnije se ispričao zbog "svojih pogrešaka"

"Napravio sam ozbiljan i neoprostiv lapsus i ne očekujem da će mi biti oprošteno", rekao je u isprici objavljenoj na Twitteru.

"Nikad nisam trebao objaviti video, trebao sam ostaviti kamere i prestati snimati ono što smo prolazili. Sramim se samog sebe", dodao je. "Razočaran sam u sebe."

Robot UMJESTO SVEĆENIKA Tehno Samo u Japanu: Pogrebe će voditi unajmljeni roboti

Videozapis je objavljen u nedjelju i imao je milijune pogleda na YouTubeu prije nego što je uklonjen.

Logan Paul, velika internetska osobnost, ima više od 15 milijuna pretplatnika i odanu bazu fanova uglavnom tinejdžera.

Japan ima jednu od najviših stopa samoubojstva u razvijenom svijetu i Aokigahara ima posebno tragičnu reputaciju kao odredište za ljude koji žele oduzeti vlastiti život. To mjesto jeze i užasa poznato je i pod imenom "more drveća" i "šuma smrti" - jer vlasti tamo svake godine nađu oko 100 tijela samoubojica. 

Podaci o broju samoubojstava u Japanu nisu objavljeni, kako bi se izbjegla još veća "popularnost" šume. Došlo je do toga da su čak i znakovi postavljeni po šumi kako bi potaknuli ljude da potraže pomoć liječnika umjesto da si oduzmu život. 

15-minutni videozapis dio je niza postova iz Japana gdje je američki vlogger na putu s prijateljima. Nakon kraće šetnje kroz šumu, skupina pronalazi tijelo.

Paul je očito šokiran otkrićem, ali zbija i šale.

Skupina je snimljena približavajući se tijelu, što je prikazano u nekoliko krupnih planova gdje je samo lice žrtve bilo zamućeno.

Identitet preminulog čovjeka nije poznat.

Online komentari optužili su Paula da se neprimjereno ponaša i da nema nimalo poštovanja prema umrlom. U Japanu, reakcija je bila slična, a mnogi su rekli da su bili zaprepašteni glupošću njegovih postupaka. 

Špilja Poganica kod Šolte Jeziva smrt Life Ronio u špilji kod Šolte: Našli ga s nožem u srcu

Drugi, kao što je Twitter korisnik Gaijin koji radi YouTube emisije o japanskoj kulturi u video igrama i animiranim filmovima, izjavio je da takvi postupci nanose ogromnu štetu strancima u Japanu.

"Teška bitka za prihvaćenost postat će puno teža", rekao je u tweetu.

Njegovi tweetovi potaknuli su raspravu o Twitteru među mnogim japanskim korisnicima kao što je Kei Takano, koji je napisao: "Nepoštivanje mrtvih predstavlja ozbiljnu pogrešku u svakoj kulturi, ali osobito u mojoj zemlji. Paulovi postupci mogli bi dodatno proširiti jaz između stranaca i Japanaca."

Mnoge je šokirala i činjenica da su se pojavljivali oglasi uz spomenuti video.

Glasnogovornik YouTubea izjavio je u priopćenju BBC-u: "YouTube zabranjuje nasilni ili krvav sadržaj objavljen na šokantan, senzacionalan ili drukčije neprimjeren način. Ako je videozapis nasilan, on može ostati samo ako je podržan odgovarajućim obrazovnim ili dokumentarnim podacima. Surađujemo s grupama kao što je Nacionalni centar za prevenciju samoubojstva za pružanje obrazovnih resursa koji su uključeni u naš Centar za sigurnost usluge YouTube".

Djevojčica gleda kroz zavjesu PREVIŠE STVARAN Kultura Najjeziviji horor ikad: Zabranjen kad se zbog njega ubio

Službeno, Aokigahara je mjesto na kojem Japanci najčešće počine samoubojstvo, a zašto je tome tako nitko zapravo ne zna. Moguće je pretpostaviti kako su čuli za to mjesto, no bizarna je tradicija od nečeg morala nastati. Žrtve su većinom muškarci srednje dobi, a zanimljivo je kako se samoubojstvo u toj zemlji povezuje s "časnim činom" - država ima preko 127 milijuna stanovnika, a svake godine život si oduzme njih 30 tisuća.

Šuma strašnija od bilo kojeg hororca

Šuma koja se prostire na 30-ak kvadratnih kilometara mjesto je gdje zalazi tri tipa ljudi, kažu mještani. To su planinari, znatiželjnici - i oni koji se ne planiraju vratiti iz nje. Duž cijele šume postavljeni su znakovi koje posjetitelje podsjećaju na to, a rendžeri koji su u ophodnji posjetitelje mole da se vrate odakle su došli, pretpostavljajući kako upravo tamo žele umrijeti

Na natpisu piše: "Život je dragocjeni dar koji ste dobili od svojih roditelja. Molim vas da mislite na svoje roditelje i svoju djecu. Nemojte to držati u sebi, ne morate patiti sami".

Ispod se nalazi broj uvijek otvorene telefonske linije za pomoć prema kojima je poziv besplatan, a u blizini je govornica.

Napušteni automobili na parkiralištu uobičajen su prizor, kao i odbačena odjeća te obuća posvuda. Vlasti tamo odnose preko stotinu, većinom obješenih, tijela na godinu. Ta praksa se ponavlja još od 1971., a odlučeno je kako se od 2000. više neće javno iznositi podatak broja umrlih u šumi da se ne bi privlačilo nove samoubojice. No, ni to nije polučilo rezultatima.

Ilustracija megapotresa u Japanu NAJAVLJUJU Znanost U sljedećih 30 godina pogodit će nas megapotres!

Vjeruje se kako je prvo samoubojstvo u šumi počinio budistički redovnik koji je želio "očistiti" svoje tijelo tako da se izgladni do smrti. Ostali redovnici su ga slijedili, pa je nastala i top lokacija za umrijeti. U šumi navodno postoje mjesta gdje sunčeve zrake ne dosežu tlo, a ni vjetar ne može prodrijeti između grana - što rezultira sablasnom tišinom.

Vjeruje se kako se u šumi nekoć prakticirao i običaj "ubasute", prema kojem su obitelji tamo odvodile svoje najstarije članove, kako bi na miru i bez opterećivanja drugih umrlih. Njihove duše navodno danas dozivaju psihički nestabilne i nezadovoljne ljude u šumu - kako bi i sami doživjeli sličnu sudbinu.

Kamikaza pilot, Yukio Araki Svjedočanstvo Life "Imao sam 17 godina kad sam saznao da ću postati kamikaza"

Ti se duhovi nazivaju yurei, a njihovi grijesi te žaljenja navodno izazivaju melankoliju kod svakog tko zakorači u šumu. Demoni se navodno pojavljuju i u obliku Tengu-a, neobičnih bića koja klize između krošnji drveća.

U šumi nema životinja, a depoziti željeza u vulkanskom tlu tog područja navodno izazivaju kvar GPS uređaja, pa se čak i iskusni planinari tamo lako mogu izgubiti. 

Preživjeli iz te šume često su svjedočili kako ih ona doslovno "vuče" na jednu ili drugu stranu, iako to može biti rezultat neobične topografije tog područja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.