Tehno
188 prikaza

SpaceX za povijest: Uspješno prizemljili raketu Falcon 9

Falcon 9
SpaceX
SpaceX je u petak uspješno lansirao Dragon letjelicu, koja nosi teret na Međunarodnu svemirsku postaju, a Falcon 9 raketa je prvi put sletjela na platformu u oceanu

SpaceX je u petak nešto prije 23 sata po srednjoeuropskom vremenu lansirao Falcon 9 raketu koja je po prvi put uspješno sletjela na platformu u oceanu. Tvrtka Elona Muska ovaj je manevar pokušavala nekoliko puta, no bezuspješno. Krajem prosinca uspješno su prizemljili Falcon 9 raketu, ali na tlo, što je jednostavnije od slijetanja na platformu u oceanu. 

Smisao projekta je da se omogući višekratno korištenje raketa kako bi se smanjili troškovi. Tako bi se rakete koristile za više misija prijenosa tereta, ali i posade. Elon Musk želi poslati ljude na Mars, a višekratno iskoristive rakete omogućile bi da lansira astronaute ondje te ih istom raketom vrati na Zemlju. Gwynne Shotwell, direktorica SpaceX-a, očekuje da će višekratno korištenje raketa sniziti troškove lansiranja za 30 posto. Falcon 9 raketa košta oko 60 milijuna dolara, a troškovi goriva su tek 200.000 dolara. 

 

SpaceX ima još razloga za slavlje jer je i Dragon letjelica, koju su lansirali Falcon 9 raketom, na putu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji gdje bi trebala doći za dva dana. Dragon letjelica nosi zalihe za stanovnike ISS-a i module za eksperimentalno stanište, koji bi se trebali pričvrstiti na postaju kako bi se proširio prostor, ali i kako bi testirali život u takvim modulima koje Elon Musk želi postaviti na Marsu kada ondje pošalje prve ljude. 

Ovo je Dragonova prva misije od srpnja prošle godine kada je Falcon 9 raketa eksplodirala 2 minute nakon uzlijetanja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.