Top News
14538 prikaza

101 godina - umro vladar dinastije Rockefeller

David Rockefeller u dobi od 100 godina
Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Od 1946. bio je među najutjecajnijim ljudima svijeta, u direktnom kontaktu sa svim predsjednicima SAD-a

Milijarder, bankar i patrijarh svoje dinastije, David Rockefeller umro je u dobi od 101 godine, objavila je njegova zaklada. Rockefeller je umro u snu u svom domu u Pocantico Hillsu u New Yorku, od zatajenja srca. Njegov djed bio je John D. Rockefeller, u svoje doba daleko najbogatiji čovjek svijeta, koji je osnovao Standard Oil, prethodnicu Exxon Mobila i Chevrona. David Rockefeller bio je posljednji živući unuk prvog milijardera u SAD-u.

David Rockefeller u dobi od 100 godina Lova do krova Life 10 razloga zašto svi mrze najbogatiju obitelj ikad

U trenutku smrti posjedovao je bogatstvo u vrijednosti od tri milijarde dolara, do odlaska u mirovinu 1981. godine vodio je banku Chase Manhattan. Chase Manhattan često se nazivalo i bankom Rockefellerovih, no zapravo obitelj nikada nije posjedovala više od pet posto dionica. Posljednji unuk utemeljitelja dinastije Rockefeller odrastao je, uz još petero braće i sestara, kao nasljednik u statusu najvišeg de facto američkog plemića.

Osim po svom bankarskom i inom poslovanju, u povijest se upisao i kao osoba koja se susretala i savjetovala svakog pojedinog američkog predsjednika još od Dwighta Eisenhowera. Jimmy Carter nudio mu je čak mjesto ministra financija. Posebno bliskog suradnika u američkom političkom establišmentu Rockefeller je pronašao u Henryju Kissingeru, najdugovječnijem i najinteligentnijem kreatoru američke vanjske i unutarnje politike.

Bili su vrlo sličnih pogleda na svijet i prilike u SAD-u, navodno su se savjetovali o interesima banke Chase u Čileu 1970. kad je postalo jasno da će u toj zemlji izbore osvojiti socijalist Salvador Allende koji je 1973. ubijen u desničarskom vojnom puču uz potporu CIA-e. Rockefeller je bio i možda jedna od presudnih osoba koja je zagovarala inicijativu otvaranja Kine, koja je dovela do povijesnog posjeta predsjednika Richarda Nixona Kini u čemu je ključna osoba opet bio Kissinger.

Obitelj Rothschild Obitelj Rothschild Life Najbogatija obitelj: Bili su sotonisti i ženili među sobom

Politički David Rockefeller cijelog je života bio republikanac, ali definitivno ne kao pripadnik desnog krila stranke, nego umjereni, centristički tradicionalist. Veliki dio njegovog bogatstva sadržan je u skupocjenim umjetničkim djelima od impresionizma do postmoderne. Što se tiče udjela u kompanijama koje zarađuju na fosilnim gorivima, prošle godine obitelj Rockefeller prodala je sve svoje udjele u naftnim i srodnim kompanijama.

Tada je dinastija starog Rockefellera poslala ovakvo priopćenje: "Nema nikakvog smisla, ni financijskog ni etičkog, nastavljati investirati u takve projekte u vremenu u kojem cijeli svijet odustaje od fosilnih goriva." Ovakvo priopćenje Rockefellerovih bilo je definitivni i konačni pokazatelj da je era nafte i drugih fosilnih izvora na zalazu u doba klimatskih promjena i obnovljivih izvora energije. Priopćenje je diljem svijeta doživljeno kao povijesno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.