Life
2489 prikaza

Nestali milijarder: Jesu li ga pojeli kanibali?

Michael Rockefeller
Reddit
Bio je pripadnik zlatne mladeži iz jedne od najbogatijih obitelji u povijesti, ali nitko nije rasvjetlio misterij njegova nestanka

Jesen je 1961. godine i dvojica muškaraca grčevito se drže za prevrnutu jedrilicu u blizini obale Nove Gvineje. 23-godišnji Michael Rockefeller okrenuo se i rekao svom suputniku: "Mislim da ću uspjeti". Počeo je plivati prema obali.

Nije uspio.

Rene Wassing, Rockefellerov suputnik, spašen je idućeg dana, ali sin guvernera New Yorka i unuk Johna Rockefellera nikad nije pronađen. Nitko nije došao s pouzdanim dokazima o sudbini nesretnog Michaela. 

Postoje razne teorije, od toga da je uspio preplivati skoro 20 kilometara do obale do toga da se utopio plivajući, piše Ozy. Nekoliko godina nakon njegova nestanka, pojavila se teorija da je član američkog visokog društva ubijen i pojeden na obali Nove Gvineje.

Nestanak Michaela Rockefellera | Author: Screenshot/Daily Mail Screenshot/Daily Mail
Rockefellerovo prezime otvaralo mu je sva vrata u Americi, ali u bespućima Pacifika on je bio samo još jedan bjelac koji pokušava trgovati s domorocima plemena Asmat. On ih je pokušavao proučavati i razjasniti jesu li oni doista kanibali kao što govore lokalne legende. 

Njegova obitelj gotovo istog trenutka pokrenula je istragu kako bi pronašli barem njegovo tijelo, ali ništa konkretno nije se izrodilo iz te potrage. Teorije o kanibalizmu dospjele su u javnost nakon što je, osam godina nakon Michaelova nestanka, novinar Milt Machlin dobio informacije o tome da je Rockefeller živ. Machlin je 1969. godine otišao na Novu Gvineju kako bi istražio te informacije. O svojem iskustvu napisao je knjigu i izjavio da je, na temelju razgovora s domorocima plemena Asmat, zaključio da su Michaela pojeli kao osvetu za ubojstva nekih domorodaca. 

Nije on bio jedini koji je pokušao privatno rasvijetliti Michaelovu sudbinu. I neki drugi novinari i filmaši pokušali su otkriti jesu li domoroci stvarno pojeli Michaela i zaključili su da vjerojatno jesu. Međutim, svaka od tih teorija ima jedan veliki problem.

"Odete li u to selo i porazgovarate s domorocima, nećete dobiti nikakve odgovore", priča Carl Hoffman, autor knjige Divlja žetva o njegovoj istrazi o detaljima nestanka Michaela Rockefellera.

Nestanak i vjerojatna smrt američkog bogataša ostavila je neizbrisiv trag na njegovu obitelj. Michaelova sestra blizankinja, Mary Rockefeller Morgan, postala je psihoterapeutkinja koja se specijalizirala za razdvojene blizance. 

Vjerojatno nikad nećemo saznati što se zapravo dogodilo, ali ostaje činjenica da Asmati nikad nisu ubili bjelca, barem nikad nije dokazano da jesu. S druge strane, brojni dokumentarci i knjige došli su do tog zaključka. Usprkos izjavi poglavice plemena da su njihovi neprijatelji pustili te glasine, i dan danas je popularna teorija kanibalizma.

Možda i najveći razlog zašto Michaelova priča i danas, desetljećima nakon njegova nestanka, zauzima prostor u javnosti je zato što je njegova smrt pokazala da čak i najbogatiji i najmoćniji ljudi mogu postati žrtve plemena iz prašume.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.