Ekonomix
9573 prikaza

Banke u kolapsu: Iz Britanije se iznose milijarde

Brexit Betrayal marš u organizaciji Ukip-a u centru Londona
Press Association/PIXSELL
Središnja banka kaže da bi kriza koja bi uslijedila bila gora od krize 2008. godine, za financijske institucije to bi bila noćna mora.

Brexit se možda još nije dogodio no već je smanjio financijsku industriju Velike Britanije. Banke i druge financijske kompanije su više od 800 milijardi funti sredstava "izvezli" iz države i u EU, kaže izvještaj objavljen u ponedjeljak.

Mnoge su banke osnovale nove urede diljem EU kako bi "spasile" svoje poslove nakon Brexita, a da bi udovoljile regulatorima znači i da moraju prenijeti sredstva. Druge pak firme to rade kako bi zaštitile klijente od potencijalnog kaosa i promjena u regulacijama.

To je oko 10 posto ukupnog britanskog bankarskog sektora, a i to je "konzervativna" procjena, piše CNN, jer neke banke još nisu otkrile svoje planove.

"To su brojevi koji su pušteni u javnost, zna se da se ispod žita firme i banke pripremaju za "no deal" Brexit (Brexit bez dogovora)", kaže Omar Ali iz konzultantske kuće EY.

Theresa May BREXIT Top News Nestabilna politička putanja May je opasnost i za Britaniju

EY prati 222 najveće kompanije koje pružaju financijske servise od referenduma na ljeto 2016.

Velika Britanija bi Uniju trebala napustiti za samo 81 dan, no premijerka Theresa May kod kuće nema potporu za dogovor koji je prihvatio ostatak Unije. Prigovaraju joj da dogovor ide više u korist Uniji.

Parlament će na tu temu održati glasanje sljedećeg tjedna. Ako May to ne progura, velike su šanse da će zemlja izletjeti iz Unije bez ikakvog dogovora.

Središnja banka kaže da bi kriza koja bi uslijedila bila gora od krize 2008. godine. Za financijske institucije to bi bila noćna mora. Britanski dogovori s EU regulatorima prestali bi postojati i banke bi se pronašle u legalnom vakuumu i ne bi mogle obavljati svoje poslove.

Iako EU tvrdi da će implementirati neke korake da se izbjegne kompletni raspad sistema, i sama kaže da su to kratkotrajna rješenja, kao stavljanja flastera na puknutu branu.

"Nema druge nego da se svi počnu ponašati kao da će doći do takvog Brexita", kaže Ali i napominje kako je Brexit već "stvorio" preko 2.000 novih poslova u sektoru unutar EU.

Deutsche Bank (DB), Goldman Sachs (GS) i Citi (C) su se već preselile iz Velike Britanije u Dublin, Luxembourg, Frankfurt i Paris - to su najpopularnije destinacije.

EY kaže da je to samo početak i da će sve dobiti još dodatnog zamaha u sljedećim tjednima.

Brexit Betrayal marš u organizaciji Ukip-a u centru Londona Na pomolu klanje Top News Veliki obrat: Britanija ipak može odustati od Brexita

"Što smo bliži 29. ožujku bez dogovora, više će sredstava biti prebačeno, a ureda relocirano", kaže Ali.

London je godinama bio financijski centar Europe, i dom je brojnim globalnim bankama.

Sektor zapošljava 2.2. milijuna ljudi diljem zemlje, i doprinosi 12.5 posto BDP-a. Generira 72 milijarde prihoda svake godine. Britanska je ekonomija već patila radi Brexita. Inflacija je porasla, a kupuje se sve manje, što je obezglavilo maloprodaji sektor.

Investicije su dramatično pale, jer kompanije sve poslove stopiraju radi nesigurnosti. Veliki proizvođači, poput Airbusa, kažu da će odustati od Velike Britanije u potpunosti ako nema dogovora o Brexitu.

Njemačka grupacija Schaeffler zatvara dva postrojenja u Velikoj Britaniji, a pao je i broj automobilskih registracija.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 13:46 12.Siječanj 2019.

    ŽALITE SE GOSPOĐI MEI KOJA FORSIRA BREXIT. PRAUNUCI ĆE OTPLAĆIVATI DUG .NASTAO IZDVAJABJEM VG I EUROPE