Top News
3153 prikaza

Afera Gugo: Duguje jamcima, a ima zaštićen račun

Ante Gugo
1/3
boris šćitar - Pixsell
Neki dužnici tvrde da im Gugo nije ostao dužan ni kune, a drugi da su kao jamci bili ovršeni, i da im ni do danas nije vratio novac

Nakon jučerašnjeg otkrića Jutarnjeg lista da je Ante Gugo, savjetnik ministra gospodarstva Darka Horvata, ostao dužan svojim prijateljima i bivšim kolegama novac za nekoliko kredita, kontaktirali smo Ministarstvo gospodarstva. Zanimalo nas je kolika mu je plaća i od kad radi u Ministarstvu. Odgovorili su da je Ante Gugo imenovan posebnim savjetnikom ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta i to za poslove strateškog i kriznog komuniciranja. Posebnim savjetnikom postao je 19. studenoga 2018.

"Ostvaruje naknadu od 8.000 kn mjesečno te mu se ista,  temeljem naknadne obavijesti o otvaranju posebnog računa ovršenika,  isplaćuju sukladno odredbama Ovršnog zakona. Sukladno članku 23. Zakona o Vladi, na imenovanja i razrješenja posebnih savjetnika ne primjenjuju se odredbe o zapošljavanju državnih službenika."

Iz ovog šturog odgovora jasno je da je Ante Gugo u Fini otvorio posebni račun na koji mu se isplaćuje zaštićeni dio dohotka. Iz Fine su nam rekli da na plaću od 8.000 kuna zaštićeni dio otprilike iznosi oko 3.900 kuna, dok se ostatak uplaćuje na redovni račun i plijeni da bi se podmirila dugovanja. 

Bruno Lopandić, danas zamjenik direktora predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu, s Antom Gugom bio je kolega dok su zajedno radili u dopisništvu Slobodne Dalmacije u Zagrebu. Lopandić se, zajedno s još nekoliko novinara supotpisao kao jamac na kredit koji je Gugo podignuo još 90-ih.

"Ne sjećam se je li to bilo 1996. ili 1997. godine. Kredit nije bio za kupovinu stana, i sjećam se da ga je podignuo u Dubrovačkoj banci. Problemi su počeli, koliko se sjećam, negdje 2000. godine. Najprije mi je stigla opomena, a onda su krenule i ovrhe. Molio sam ga da podmiri dugovanje, no to se nije dogodilo", prisjeća se Lopandić. 

Kaznena prijava protiv Ante Guge - privatna tužiteljica | Author: express express
Nakon što je propala Dubrovačka banka, za Gugin kredit je bila zadužena OTP banka, a Lopandić kaže da je na kraju bio ovršen i da su mu u stan dolazili plijeniti imovinu. 

"Bilo je to doista neugodno iskustvo, a jedino što je meni bilo preostalo, jest da uložim protutužbu. Dobio sam taj sudski spor, ali nikad nisam vratio svoj novac, pa mi je Gugo i danas dužan oko 3.000 eura", ispričao je Bruno Lopandić.

Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije i bivša novinarka 'Slobodne Dalmacije' u Zagrebu, kaže da je istina kako je i ona bila jamac Gugi za neki manji kredit, ali da je on taj kredit uspio podmiriti i da joj nije dužan niti kune.

Express je u posjedu i preslike kaznene prijave koju je 12. travnja 2013. godine protiv njega pokrenula samohrana majka koja nije željela u javnost s imenom i prezimenom. 

Ona je, kako piše u prijavi, tijekom 2012. u Bauerovoj 7 u Zagrebu, na prodajnom mjestu 'Svijet medija', na svoju karticu za Antu Gugu kupila robe u vrijednosti 3.676,32 eura. Platila je Diners plus karticom na obročnu otplatu, a kako kaže, vjerovala je da će on uredno otplaćivati taj kredit, što nije učinio.

Preko iste kartice platila mu je gorivo, sunčane naočale, tehničku robu. Televizor je kupila u Avenue Mallu u prodavaonici 'Elipso'. S Gugom je imala usmeni dogovor da će joj on novac vraćati, a ukupni iznos dugovanja bio je oko 23.000 kuna. Budući da nije podmirio ništa, Gugina vjerovnica, kako piše u kaznenoj prijavi, morala je u Raiffeisen banci podignuti nenamjenski kredit u iznosu od 21.500 kuna. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Lukovo184 17:06 02.Veljača 2019.

    E moj Gugo hrvatska moralna tugo. I gdje se sklanja- k svojima.