Top News
7288 prikaza

Kako je Karamarkov stručnjak ljude doveo na prosjački štap

Ante Gugo
1/5
Duško Jaramaz/Pixsell
Visokopozicionirani djelatnik Ministarstva gospodarstva prevario je desetak kolega i prijatelja za ukupno više od 2.200.000 kuna, i oni mu i dalje otplaćuju kredite

U Ministarstvu gospodarstva Darka Horvata radi čovjek kojem jamci vraćaju kredite. Riječ je o ministrovom specijalnom savjetniku za kriznu komunikaciju, bivšem novinaru Anti Gugi. Jutarnji list otkrio je da je Gugino imenovanje potvrdila Vlada Andreja Plenkovića na zatvorenom dijelu sjednice, ali o tome nema nikakvog traga na službenim internetskim stranicama.  

Ante Gugo bivši je novinar Slobodne Dalmacije, a neko je vrijeme bio i šef dopisništva ovog dnevnog lista iz Zagreba. Njegova supruga zaposlena je u zagrebačkom Uredu za graditeljstvo, ali ni on, ni ona ne otplaćuju njegove dugove, nego to čini nekoliko ljudi koje je Gugo navodno prevario. 

Jedan od njh je i Željko Sičaja, koji se još 2015. godine obratio pismom u Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a u svom poduljem dopisu objasnio je potanko kako je postao Gugin jamac s kojim je uskoro završio na sudu.

Sičaja je tako predsjednici poslao dijelove sudske tužbe u kojoj opisuje detalje:

Novac Lažirao bilance Life Bankar na sudu: Novac bogatih slao na račune siromašnih

Gugo Ante ... je prema unaprijed stvorenoj namjeri da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist prijevarom, doveo u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica i koristeći stečeno poznanstvo uvjerio me da mu budem sudužnik u kreditu kojeg je podigao u Privrednoj banci Zagreb, u iznosu od cca 100.000 tadašnjih DEM, s 10 posto kamatne stope, za kupnju stana na adresi prebivališta, a sa stvarnom namjerom da on ne vraća kredit, nego ja kao sudužnik, godinama vješto izbjegavajući da on i njegova supruga isplaćuju svoj kredit iako redovno i on i ona imaju novčana primanja, tako da od 10.9.1997., otkad je ugovor o kreditu sklopljen, pa do danas, banka naplaćuje novčani iznos samo s moje plaće. Time je Ante Gugo počinio kazneno djelo Prijevare...

Kako je napisao Sičaja, banka mu je s računa u razmaku od 9. svibnja 2002. do 5. siječnja 2006. zaplijenila iznos od 57.517,20 kuna, a kako je napisao, banka će se naplaćivati i dalje od njega po 1.600 kuna mjesečno, do punog iznosa Guginog duga od 300.000,00 kuna. 

Sičaja kaže da bi se na prvi pogled moglo zaključiti kako je riječ o tipičnom kreditnom ugovoru u kojem se nositelj kredita našao u teškoj financijskoj situaciji, pa nije mogao vraćati kredit, što je naizgled sve po zakonu. No, Sičaja kaže:

"Pokušavajući preko njegovih prijatelja i poznanika zamoliti i uvjeriti ih da Gugo počne vraćati kredit, došao sam do strašne ali istinite činjenice kako je to njemu modus operandi za stjecanje znatnih financijskih sredstava, jer je na isti način prevario i niz pravnih i fizičkih osoba u Zagrebu."

Prema dokumentima do kojih je Sičaja došao, Gugini vjerovnici su bili i Vip-net, pa Štedno-kreditna zadruga, pa tvrtka Taga d.o.o., SE.Mark d.o.o., zatim PBZ, te Croatia Osiguranje. 

Ante Gugo | Author: boris šćitar - Pixsell boris šćitar - Pixsell
Nije samo ostao dužan tvrtkama, nego i pojedincima, među kojima su i i njegovi kolege novinari, kao i drugi koji su Sičaji bili voljni posvjedočiti da je Gugo i njih nasamario. Među njima su i Cvitanović Martin, koji je vraćao Gugin kredit u Croatia banci, zatim Janžić Slavko, Anita Malenica i Bruno Lopandić, Petar Anić, te još troje njegovih bivših kolega iz Slobodne Dalmacije, a to su i  Ivanka Toma, Anita Belak Krile i Sandra Carić. 

Još jedna osoba potvrdila je Sičaji da je Gugi u Svijetu Medija, i još nekoliko trgovina kupila tehničku robu na svoju kreditnu karticu u vrijednosti od oko 12.000 eura, uvjerena da će joj on uredno vraćati rate, no to se nije dogodilo. Stoga je završila na liječenju s psihičkim traumama, a kako piše Jutarnji list, kao samohrana majka, morala je raditi nekoliko poslova ne bi li vratila Gugin dug, koji do ovog trenutka iznosi 10.000 eura. 

Sičaja je predsjednici objasnio i Gugin šarm koji koristi ne bi li se dočepao žrtve:

"Gospodin Gugo Ante odmah nakon što upozna neku osobu, vrlo brzo se s njom sprijatelji. Predstavi se kao vrlo uspješna osoba. Govori o sebi kao o visokopozicioniranoj osobi u svojoj političkoj stranci.  U profesionalnom smislu ističe kako je bio dobar novinar u 'Slobodnoj Dalmaciji', 'Dubrovačkom listu', urednik na Katoličkom radiju, snimatelj i urednik TV emisije 'Zov prirode' koja se bavi problematikom lovstva, čovjek koji poznaje veliki broj osoba iz javnog života. Na takav se, lagan način, primakne budućoj 'žrtvi' kojoj na neki način imponira biti s njim, a onda odmah stupa u 'akciju' i požali se kako ima neki problem, kako mu treba neki jamac, a onda žrtva to olako prihvati misleći da je riječ o uglednoj osobi kojoj treba samo formalno pomoći i koja neće sebi dopustiti da ne izvršava obaveze."

Sičaja je tako počeo najprije dobivati opomene za neplaćeni kredit, a kad je pokušao doći do Guge, ovaj je promijenio broj:

Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića švicarci Ekonomix Nova pobjeda dužnika; Banka mora vratiti kamate

"Pokušavao sam doći do svojeg 'prijatelja' ali na telefon se ne javlja, promijenio je broj. Zovem njegovu ženu i govorim o problemu. Ona me izvještava da je Gugo na službenom putu, da će se brzo vratiti, te da će se problem riješiti. Međutim Gugu nikako ne mogu dobiti sve dok mi nije sjelo Ovršno rješenje i dok mi njegov kredit ne sjeda na plaću."

Sičaja mu je i pozvonio na vrata 18. lipnja 2011. i mislio da će mirnim putem riješiti problem, no Gugina supruga mu je rekla da nema što tražiti na njihovoj adresi i pozvala policiju iz Novog Zagreba, premda je htio, kako kaže, kulturno riješiti problem.

Nakon toga Sičaja se uspio susresti s Gugom:

"Pitam ga u čemu je problem. On laže kako je upao u neke financijske probleme. Molim ga da njegova žena, koja je jamac, preuzme isplatu kredita. Obećava da će to učiniti, ali ništa ne poduzima iako ona radi u Gradskom uredu za graditeljstvo i ima dobru plaću. Istovremeno, njezinu plaću smišljeno opterećuje drugim tražbinama tako da se ona ne može teretiti po osnovi stambenog kredita. Ona to zna, ali šuti. Vidio sam ga jednom u gradu, vozi Jeep Patriot 2.0L iz 2008. i pitam ga kako može biti takav nečovjek i prevarant da se meni skida trećina plaće, jedva živim i krpam kraj s krajem a on vozi automobil od 50.000 eura."

Šičaja je kasnije istražio i saznao da je Gugo automobil kupio preko tvrtke od firme Mercedes-benz Leasing d.o.o. i da je registriran na Guginu tvrtku 'Zov prirode'. 

Sičaja se nakratko riješio ovrha i to od 2006. do 2011. godine, i to baš u periodu dok je radio u Ministarstvu obrane. No čim je Sičaja promijenio radno mjesto i počeo raditi u Ministarstvu financija, u odjelu Financijske policije, načelnik ga je u travnju pitao ima li kakvih problema s ovrhama. 
"Odmah sam znao da su se ovrhe opet aktivirale", govori Sičaja, kojeg je Gugo uvjerio da je 2006. zatvorio stambeni kredit, no to nije bila istina. Kako je uspio nagovoriti banku da stane s ovrhama, Sičaji nije jasno, no sumnja u malverzacije. 

Ante Gugo | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL
Prevareni vjerovnik saznao je i da su Gugine tvrtke 'Zov prirode' i 'Natura film' prestale raditi zbog poreznih dugova i da likvidirane. 

Kako kaže Sičaja, iz Ureda predsjednice uzvratili su mu tek kurtoaznim pismom, koje mu nimalo nije pomoglo riješiti problem s dužnikom. 

Nakon svega Sičaji nije preostalo ništa drugo nego da povrat novca zatraži sudskim putem. Podignuo je tužbu na iznos od 140.429,80 kuna i sredinom 2014. zagrebački Općinski sud je presudio u Sičajinu korist. U lipnju 2016. Županijski je sud odbio Guginu žalbu i naložio povrat novca sa zateznim kamatama. No, Sičaja je, umjesto da riješio svoj problem, saznao za još strašniju istinu: 

"U Fini sam saznao da sam 33. u nizu i da prije mene Gugo mora ostalim vjerovnicima ukupno, po 32 ovršne isprave, vratiti 2.221.443,93 kune. 

U međuvremenu, od kraja 2015. po Guginom kreditu Sičaja je banci morao još uplatiti dodatnih 49.600 kuna, pa mu Gugo ukupno duguje oko 200.000 kuna, te sam sumnja hoće li ikad doći do svojih novaca. 

Nakon povratka HDZ-a na vlast, kako piše Jutarnji list, Tomislav Karamarko je Gugu 2016., u vrhu te stranke, na iznos od 10.000 kuna s PDV-om angažirao kao stranačkog savjetnika za komuniciranje. Međutim, ne zadugo jer mu središnjica HDZ-a u prvoj polovici 2017. raskida ugovor o suradnji da bi se odnedavno pojavio kao posebni savjetnik ministra gospodarstva Darka Horvata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.