Top News
576 prikaza

Nemar HDZ-a i Mosta: Dali mu povišicu, a ima plaću 27.717 kuna!

Povišice plaća u državnoj upravi
PIXSELL
Zbog raspuštanja Sabora nije donesena uredba koja onemogućava povećanje plaća najvišim službenicima. Milanovićeva uredba je istekla 30. lipnja, pa će 71 državni službenik do novog saziva uživati u povišici

Milanovićeva vlada početkom 2015. smanjila je porez na dohodak, čime su rasle plaće. No kako se to ne bi odnosilo na državne dužnosnike i službenike, koje plaćaju građani, godišnjom uredbom onemogućili su njihov rast njihovih plaća. 

Zbog nesloge vlasti i raspuštanja Sabora propušteno je donošenje nove uredbe, pa će, na radost službenika, povišice trajati barem tri mjeseca. 

Ministrica uprave Dubravka Alibegović Jurlina nije odgovarala na naše pozive te se ispričala da je na sastanku. Potom je poslala poruke s odgovorom koji je nakon naših upita objavila na službenim stranicama Ministarstva uprave.

«Vlada je uputila je Saboru u hitni postupak Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, s Konačnim prijedlogom zakona, u travnju 2016. U njemu je, između ostalog, predloženo Zakonom propisati koeficijente za izračun plaće rukovodećih državnih službenika u visini utvrđenoj navedenom Uredbom», pojašnjava ministrica. 

Nakon mjesec dana Sabor je proveo raspravu te je Ministarstvo uprave 15. lipnja Vladi uputilo konačan prijedlog zakona. 

«S obzirom da je 16. lipnja 2016. izglasano nepovjerenje Vladi, Konačni prijedlog zakona nije upućen u saborsku proceduru», pojašnjava gdje je nastao problem. 

Povišice plaća | Author: PIXSELL PIXSELL

Zahvaljujući neslozi Domoljubne koalicije, koja je okončana raspisivanjem prijevremenih izbora, službenicima se plaće povećavaju i do 2682 kune bruto. Milanovićeva vlada, osim što je spriječila povećanje plaća onima koje plaćaju porezni obveznici, spomenutu uredbu donijela je i da službenici, koji su niže rangirani od dužnosnika, ne bi imali plaće jednake ili više od ministarskih.

«Ministrica je na vrijeme vidjela da Uredba istječe te je predložila tu izmjenu u zakonu, no Sabor ju nije usvojio, tako da nije njezina greška», kaže bivši ministar Arsen Bauk

O tome kako se to sad može riješiti kaže: 

«A nikako. Čekat će se novi, stabilni saziv Sabora. Teoretski, tehnička Vlada bi mogla donijeti uredbu, koja bi po sili zakona prestala vrijediti 1. listopada. Zbog toga će se ovim pitanjem morati zabaviti buduća vlada.» 

Ovakav rad dosadašnjeg saziva Sabora Bauk naziva aljkavim. Ipak, ističe da ovo neće biti prevelik izdatak za proračun. 

«Službenici su zapravo i diskriminirani u odnosu na druge dužnosnike, a povišice za 70-ak ljudi u odnosu na 30 milijardi kuna, koliko košta pogon od 250.000 dužnosnika i službenika, je mali. Radi se o iznosu dvije godišnje plaće dva službenika», dodaje Bauk. 

Tjednik Lider u novom broju detaljno navodi dosadašnje iznose plaća onih kojima je ljeto počelo neočeivanom povišicom. Samo njih 25 dobit će 1130 kuna više.

Umjesto planirane uštede od 600 milijuna, od 30,3 milijardi kuna koliko nas godišnje koštaju službenici i dužnosnici, sad će bilježiti i blagi porast od prosječno mjesečnih 150.000 kuna neto. 

Među službenicima su i rekorderi po pitanju plaća, poput pilota Mladena Turkovića, ujedno ravnatelja Vladine direkcije za korištenje službenih zrakoplova. Dosad je imao plaću 27.717 kuna neto, a s novom povišicom ona će biti oko 30.000 kuna. Bruto iznos koji uključuje poreze i doprinose kod Turkovića s povišicom skače s 50.759 kuna na čak 56.342 kune.

Više je to i od premijera ili bilo kojeg političara. Turković i još trojica iz iste direkcije su redovito među top plaćenima u javnom sektoru. Svi su oni piloti. Turković je počeo kao pilot u Croatia Airlinesu, a već 10 godina je u direkciji u kojoj je napredovao. 

Civilni piloti inače vrijede kao jako dobro plaćeni, ali oni se ipak ne mogu mjeriti s Turkovićem. Zarađuju oko 23.000 kuna mjesečno. Ravnateljica Ureda Vlade za zrakoplovstvo Zdenka Pogračić prva je već 5. srpnja prijavila povišicu u imovinskoj kartici. 

Nova plaća sad joj je bruto 24.847 kuna, a na račun će joj sjedati 15.010 kuna. Ravnatelj Ureda Vlade za suzbijanje zloupotreba droga Željko Petković 2012. godine prijavio je samo neto iznos plaće koji je tada iznosio 12.069 kuna. I on će uživati u povišici većoj od 1000 kuna neto.

2682 

kune bruto iznos je povišice plaće koju će dobiti 25 najviših službenika. Drugim riječima, na račun će im sjesti još 1130 kuna

600 

milijuna kuna bio je plan uštede na rashodovnoj strani za zaposlene u državnoj i javnoj upravi do 2018. To će morati realizirati neka nova buduća vlada

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.