Top News
3609 prikaza

Ako ga osude, više nikada neće biti gradonačelnik

Milan Bandić na sudu
Borna Filić/PIXSELL
Čak i šest mjeseci uvjetno za Bandića će značiti kraj gradonačelničke titule, ali zato je u Saboru nikad jači

Nije mu svejedno. Primijeti se i promjena u njegovu ponašanju, udaljio se od suradnika, a s druge strane je postao i manje bahat, više se ne izderava na kolegijima. Vidi se da ga sve to itekako muči iako želi ostaviti dojam da je miran i siguran u sebe, prepričava nam sugovornik iz zagrebačkog Poglavarstva kako Milan Bandić proživljava jedne od težih dana u karijeri.

Milan Bandić je zaista preživio što ni jedan političar u povijesti Hrvatske. Na čelu je Zagreba 18 godina, a protiv njega je podignuto više od stotinu kaznenih prijava. Gotovo svi suradnici iz nekadašnjeg Poglavarstva su pod optužnicama za milijunske štete i pogodovanja, završio je u pritvoru i tu se mislilo da je njegov politički kraj. Ali nije bio, vratio se, osnovao stranku koja se sada zove Stranka rada i solidarnosti, "sprašio" svoju zamjenicu Sandru Švaljek i nastavio vladati Zagrebom.

Milan Bandić Zagrebački šerif Top News Bandić je nervozan: Bliže se suđenja, a on bi na Pantovčak

Uspio je 2015. godine na parlamentarnim izborima ući u Sabor i biti jezičac na vagi koji je podupirao Vladu HDZ-a i Mosta, a zatim se prebacio i na pakt s Andrejom Plenkovićem. Pasivnost HDZ-a i taj pakt donijeli su mu nesmetanu pobjedu u Zagrebu, s kojim je sad u koaliciji. Bandić stalno povećava i broj zastupnika u Saboru te se činilo da mu je politička moć neupitna.

Ali presuda u aferi Štandovi na Županijskom sudu ipak je ključna za njegovu političku karijeru. Pravomoćno osuda na makar i šest mjeseci uvjetno znači da se gradonačelnik Zagreba neće moći kandidirati na sljedećim lokalnim izborima. To znači da će mu biti zapriječen put do sedam milijardi kuna u gradskom proračunu i još pet milijardi u Zagrebačkom holdingu. Ne može biti više ni gradonačelnik, pa čak ni zastupnik u gradskoj Skupštini.

Šteta od 308.000 kuna koja mu se stavlja na teret jer je pogodovao udruzi U ime obitelji ne čini se velikom u odnosu na ostale afere, primjerice za aferu Agram u kojoj ga se tereti za štetu veću od 25 milijuna kuna, ali ipak bi mogla biti presudna. Prije dvije godine je izmijenjen Zakon o lokalnim izborima, a te izmjene, koje je progurao Most, spriječile su kandidaturu HNS-ovca Andre Vlahušića u Dubrovniku za čelo grada. Vlahušić je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno u aferi Šipan, a točno je taj uvjet ubačen u zakon pa su zato izmjene i nazvane "lex Vlahušić".

Milan Bandić | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Zakon kaže kako birači i političke stranke ne smiju za člana predstavničkog tijela jedinice niti za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihova zamjenika kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene (uključujući tu i uvjetnu osudu) na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci. Potom se u zakonu navodi niz kaznenih djela na koja se odnosi, a među njima su i zlouporaba položaja i ovlasti te trgovina utjecajem za što Uskok tereti Bandića u predmetu Štandovi.

"To je klasični primjer političke korupcije", rekao je na sudu Sven Mišković, zamjenik ravnateljice Uskoka.

Uskok smatra da je Bandić pogodovao U ime obitelji, financirao im je kampanju kojoj je za cilj bilo i smanjiti izborni prag u izbornim jedinicama, što bi, među ostalim, pomoglo upravo i Bandićevoj stranci na izborima. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik je, ne slučajno, ustvrdio da se radi o političkom progonu.

Kako god bilo, kaznenim zakonom je za zlouporabu položaja i ovlasti propisana kazna od jedne do 12 godina zatvora, a za trgovinu utjecajem od šest mjeseci do pet godina. Dakle, kazna koju traži Uskok itekako bi spriječila Bandića da više ikad dođe na čelo Zagreba. Naravno, ako postane pravomoćna. Kazna zatvora od šest mjeseci uvjetno je još prilično blaga i Bandić se, da nema zakonske odrebe koja priječi kandidiranje, vjerojatno ne bi ni osvrtao na ovaj sudski proces.

Milan Bandić Lome mu sudbinu Top News Bandić u šoku: Zašto baš meni sude ovako brzo?

Bandiću nepravomoćnu presudu u aferi Štandovi donosi sudac Zdravko Majerović. Njegova odluka trasira put. Naravno, preokreti su još mogući. I ako osudi Bandića, trebat će čekati što će se odlučiti po žalbi na Vrhovnom sudu i hoće li potvrditi presudu. Isto vrijedi i ako oslobodi od svake krivnje zagrebačkoga gradonačelnika. Ali ipak i nepravomoćna presuda ima svoju težinu te se zato Bandić unervozio, pa on i njegovi ljudi pomno rade na smišljanju plana B kako ostati u sedlu.

Majerović je iskusan sudac koji je, između ostaloga, osudio Tomislava Merčepa za ratne zločine, donio oslobađajuću presudu u prvom suđenju za krvavu oružanu pljačku Fine u zagrebačkoj Zvonimirovoj, u kojoj su ubijena dva zaštitara (kasnije su za ta ubojstva osuđeni posve drugi optuženici), i koji sudi Nadanu Vidoševiću.

Bandića bi Majerović potpuno maknuo sa scene kad bi presudio u aferi Štandovi kaznu veću od pet godina zatvora, jer bi tad gradonačelnik išao direktno u istražni zatvor čekati pravomoćnost presude. Ipak, pravni stručnjaci nam kažu da je jako teško očekivati pet godina zatvora za štetu od 308.000 kuna u ovakvom slučaju, kad se gradonačelnika tereti da je prekoračio svoje ovlasti, nanio štetu Gradu, ali ne i da je on sam sebi spremio novac u džep.

Željka Markić, Milan Bandić | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Zato, predviđaju, ako presuda bude osuđujuća, ipak će biti uvjetna i na manju kaznu zatvora od pet godina, što bi značilo da se Bandić može braniti sa slobode. Ali ako se do sljedećih lokalnih izbora za dvije godine donese pravomoćna presuda za kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, Bandić ostaje bez Zagreba.

Presuda je važna iz još nekoliko razloga, koji se pak mogu podjeliti na pravne i političke. U pravnom smislu, Bandiću je počelo suđenje i za puno ozbiljniju aferu Agram. On i bliski suradnici optuženi su za mnogo ozbiljnija kaznena djela, a ukupna šteta je veća od 25 milijuna kuna. Primjerice, optužnica uključuje štetu za razmjenu zemljišta s tvrtkom Bramgrad, namještanje poslova u gospodarenju otpadom CIOS-u Petra Pripuza, niz nezakonitih zapošljavanja po političkoj liniji u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama, oštećenje državnog proračuna i nezakonitosti u predsjedničkoj kampanji, zlouporabu gradskih resursa, poput automobila u privatne svrhe...

Kako su te dvije afere povezane, osim kroz glavnog okrivljenog?

"Vidite, ako Bandić u aferi Štandovi dobije uvjetnu kaznu, teško da će u Agramu opet ići na uvjetno kažnjavanje jer se radi o znatno težim djelima, a i već je jednom blaže kažnjen. Iako je slučaj Agram znatno kompliciraniji, moglo bi se dogoditi i da on bude završen do sljedećih lokalnih izbora i onemogući mu kandidiranje", objašnjava nam jedan pravnik.

Snježana Banović Gazdina kaljuža Kultura 'Kulturnu revoluciju' Bandić je započeo pijanom vožnjom

Druga dimenzija ovih suđenja je svakako politička. Milan Bandić iza rešetaka ili bez mogućnosti da vodi Zagreb je politički mrtav. Svjesni su toga i on i njegovi suradnici, a posebno je zanimljivo da svi Bandićevi suradnici vjeruju da je SDP pokrenuo procese i istrage protiv njega prije četiri godine, a da sada upravo Andrej Plenković, odnosno HDZ, itekako može utjecati na presude u oba slučaja Bandiću. A tu će im biti indikator upravo presuda u aferi Štandovi.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • abualkahir 10:31 19.Listopad 2018.

    do kada će Bosanci, Hercegovci, Srbi upravljati HRVATSKOM državom ?