Top News
2712 prikaza

Strogo povjerljivo: Procurilo koliko će koštati Trumpov zid

Donald Trump
1/8
REUTERS
Gradnja samog zida bi trajala do 2020. godine, ako bi apsolutno sve išlo po planu

Povjerljivo izvješće američkog ministarstva za sigurnost kaže da bi famozni Trumpov zid trebao koštati 21,6 milijardi dolara i gradnja bi potrajala barem tri i pol godine. Kako piše Reuters, Donald Trump je u kampanji govorio da će zid između SAD-a i Meksika koštati oko 12 milijardi dolara. Republikanski političari govorili su da bi gradnja zida mogla koštati oko 15 milijardi dolara, ali ovo izvješće govori da su sve te procjene bile daleko od istine.

U planu je razrađen okvirni plan i troškovnik gradnje zida i ograda na oko 2.000 kilometara granice do kraja 2020. godine. Uzevši u obzir da je do sad izgrađeno više od 1.000 kilometara ograde, čitava meksičko-američka granica bila bi zatvorena.

Ova posljednja procjena predstavlja zadnji korak prije nego što ministar John Kelly od američkog parlamenta traži financiranje projekata.

Granica između SAD-a i Meksika | Author: Wikipedia Wikipedia

Okvirni plan kaže da bi parlament morao do travnja ili svibnja odobriti financiranje gradnje, kako bi do kraja godine mogli provesti javne natječaje i početi s gradnjom. Vlasti su već počele rješavati ekološke nedoumice, a obavljeni su i preliminarni razgovori o kupovini materijala od postojećih dobavljača.

Jedna od najvećih prepreka gradnji zida je činjenica da dobar dio zemlje uz Rio Grande i ostatak "suhe granice" između SAD- i Meksika se i dalje nalazi u privatnim rukama. Upravo ovo izvješće izračunalo je okvirni trošak otkupa zemljišta od privatnih vlasnika, ali neki kažu da su čak i te procjene promašene. Analitičari Bernstein Researcha kažu da bi trošak otkupa zemlje mogao podići konačnu cijenu projekta na 25 milijardi dolara.

Granica između SAD-a i Meksika | Author: Wikipedia Wikipedia

Gradnja zida odvijala bi se kroz nekoliko faza, a prva bi pokrila četrdesetak kilometara u blizini San Diega u Kaliforniji, El Pasa u Texasu i uz rijeku Rio Grande. U drugoj fazi predviđena je gradnja uz 240 kilometara granice, dok je velika većina projekta, oko 1.700 kilometara, predviđena tek za treću fazu.

Reuters napominje da čak ni ovaj plan nije konačan zato što uopće ne razmatra moguće probleme s financiranjem ili pravnim preprekama koje će vlasnici zemljišta i nevladine udruge postaviti čak i prije početka gradnje.

Ranije spomenuta prva faza gradnje trebala bi koštati "samo" 360 milijuna dolara i pretpostavlja se da bi to mogao biti način da Trump kaže svojim glasačima da stvarno nešto i radi po pitanju gradnje zida. Ostatak gradnje bi mogao biti znatno teži, a u izvješću se uopće ne spominje gradnja po nedostupnom području i po planinama uz granicu. Ne spominje se ni rješavanja problematike podzemnih voda, a neke procjene kažu da bi poštivanje međunarodnih ugovora u upravljanju vodnim zalihama moglo podići cijenu gradnje zida na određenim područjima s trenutačnih 11 milijuna dolara po milji do čak 15 milijuna dolara po milji. 

Granica između SAD-a i Meksika | Author: Wikipedia Wikipedia

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.