Top News
1876 prikaza

Alarm: Više od 10.000 djece u Hrvatskoj nije cijepljeno!

Cijepljenje djece
Getty images
Buru u javnosti oko necijepljenja podigao je saborski zastupnik Ivan Pernar objavom da odbija cijepiti tek rođeno dijete

Od nadležnih institucija nismo uspjeli dobiti podatak koliko je roditelja do sada prijavljeno i kažnjeno jer su odbijali cijepiti djecu. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) procjenjuju da u predškolskoj dobi ima oko 10.000 djece koja nisu primila MPR cjepivo, koje se prima s navršenih godinu dana. 

Protivnici cijepljenja povezuju ga s autizmom. Navedenoj brojci necijepljenih treba pridodati generaciju dojenčadi koja tek treba primiti cjepivo za zaštitu od rubeole, zaušnjaka i ospica.

"Dio te djece nije cijepljen zbog kontraindikacija, dio zbog opravdanog ili neopravdanog kašnjenja s cijepljenjem, a tek manji dio zbog protivljenja cijepljenju", rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Za sada ništa od većih kazni

Odgađanje je opravdano ako postoji medicinski razlog za necijepljenje. U kategoriji neopravdanih razloga je kad roditelji i pedijatar zajedno odgađaju cijepljenje, a navode neke od zdravstvenih razloga, koji nisu prepreka cijepljenju.

Kazna za necijepljenje u Hrvatskoj je 2000 kuna, ali nitko od odgovornih nam nije mogao pouzdano reći je li propisana kazna predviđena za svako odbijeno cjepivo iz godišnjeg kalendara ili je zajednička za više odbijenih cijepljenja.

Ivan Pernar ANTIVAKSERI Znanost WHO: Protivnici cijepljenja najveća prijetnja svjetskom zdravlju

"Ne znam, treba s pravnicima vidjeti detalje", poručio je resorni ministar Milan Kujundžić. 

Za sada ne razmišlja o strožim kaznama za roditelje koji odbijaju cijepiti jer je zadnjih godina povećan broj procijepljene djece u Hrvatskoj.

Radit će se na edukaciji

"Imamo pozitivan trend i većina roditelja shvaća čemu izlažu djecu ako ih ne cijepe pa ćemo vidjeti što će dalje vrijeme nositi. Razmišljamo o intenzivnijem edukacijskom programu", kaže Kujundžić.

Buru u javnosti oko necijepljenja podigao je saborski zastupnik Ivan Pernar objavom da odbija cijepiti tek rođeno dijete.

"Mislim da prvenstveno treba prosvijetliti te roditelje koji stravičnu štetu rade svojoj djeci izlažući ih riziku od ozbiljnih bolesti, ali i drugu djecu koja će biti s njima u kontaktu. Vjerojatno će i on sam, kad malo pročita sve to, shvatiti da dijete treba cijepiti. Možda će shvatiti za koji mjesec", rekao je ministar zdravstva.

Branimir Bunjac i Ivan Pernar | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL
Pedijatar primarijus Darko Richter podržava da 'ljudi nauče baratati svojom slobodom', ali za to, kaže, treba imati malo više informacija.

"Neprihvatljivo mi je da se informacijama iz starijeg kamenog doba upadne u 21. stoljeće. Nisu mi prihvatljiva ni nastojanja da netko, apelirajući na pseudodemokraciju, homogenizira nekakvu sektu oko sebe i stvara očito nekakvu novu stranku, između ostalog i na bazi protivljenja cijepljenju", rekao je pedijatar komentirajući poruke zastupnika Pernara.

Pedijatri predlažu mjere

Richter nije za oštrije novčane kazne. Zalaže se da se formira odštetni fond u koji bi od svakog prodanog cjepiva proizvođač uplatio jednu kunu, što bi bilo milijun i pol kuna godišnje za eventualne nuspojave na cjepivo. Predlaže i da se ljudima koji ne žele cijepiti djecu poveća izdvajanje za dopunsko zdravstveno osiguranje jer troškovi liječenja padaju svima nama na teret. 

Ospice Ospice Znanost Smrtonosna bolest se vratila: Zaboravili smo kako je opasna

Epidemiologinja Danijela Lakošeljac iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kaže da kazna od 2000 kuna ništa ne znači ako dijete i dalje nije cijepljeno. 

"Nije svrha kazniti roditelje, nego cijepiti dijete. Roditelji olako shvaćaju tu obavezu. No kad djeca idu u inozemstvo na školovanje ili obitelj ide na put, onda su spremni primiti i više cjepiva odjednom", kaže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.