Znanost
7289 prikaza

Liječnici: "Imamo najgoru epidemiju ospica od 90-ih"

Ospice
Thinkstock
Nekada gotovo 'izbrisana' bolest vraća se na mala vrata radi predrasuda, mistifikacija, ekonomske krize i neodgovornosti roditelja

Činilo se kao da su ospice vrlo blizu toga da ih se u Europi eliminira. Upravo je zato šokantno da ove godine ima više oboljelih negoli u protekla dva desetljeća a Svjetska zdravstvena organizacija krivi sve manju procijepljenost.

Do devedesetih u Europi bilo je , piše New York Times, stotine tisuća slučajeva ospica godišnje, ali je "agresivna" kampanja cijepljenja suzbijala bolest na rekordno "dno" od 5.237 osoba 2016. godine. Prošle godine prijavljena su 23.927 slučajeva, godine 2018. bilo je više od 41.000 slučajeva, a 37 osoba je umrlo.

U ostatku svijeta i dalje je sve manje slučajeva ospica, no Europa će, čini se, ostati iznimka. Stručnjaci za javno zdravstvo kažu kako barem 95 posto populacije mora imati sagrađen imunitet (imunitet krda) kako bi se kontroliralo širenje bolesti, koju stručnjaci nazivaju najzaraznijom bolešću ikada.

U Europi samo 90 posto djece bude procijepljeno, u SAD-u 94 posto, a samo u Rusiji je postignut cilj od 95 posto.
Neke bogate europske države, poput Francuske, Belgije i Austrije, bile su na 85 posto ili manje, a broj cijepljenja kontinuirano pada.

Uzrok je kombinacija neosviještenosti, nedostatka informacija, antivakcinacijskih stavova, sumnji prema državnom aparatu te ekonomska i politička nestabilnost. Mnogi vjeruju u nedokazanu teoriju kako cjepiva uzrokuju autizam.

Više od polovice ovogodišnjih slučajeva, oko njih 23.000, zabilježeno je u Ukrajini, dok sve više raste broj oboljelih i u Italiji te Grčkoj, svaka država ima više od 2.000 slučajeva. U Ukrajini se počelo manje cijepiti 2008. godine, kada je zemlja prolazila kroz političku i ekonomsku krizu, rat protiv separatista koje je podržala Rusija i neznanstvenih uvjerenja.

"Cijepljenost mora biti 95 posto ali je važan i raspored, ta razina se mora postići u svakom "sloju" društva i selu kako bi se spriječilo širenje", kažu liječnici koji ne mogu potvrditi je li epidemiji pridonijelo ubrzano doseljavanje migranata koji nisu cijepljeni.

Smrtnost od bolesti koja se širi kapljično je relativno mala, samo jedan posto u razvijenim zemljama no viša u manje razvijenima. S druge strane može uzrokovati trajne zdravstvene probleme, a najugroženiji su oni s kompromitiranim imunitetom koji bolest nisu preboljeli te bebe koje još nemaju jak imunitet.

Epidemiolozi mjere kako se bolest "širi" time što rade matrice koje računaju koliko bi se, u prosjeku, razboljelo osoba od jedne zaražene osobe u populaciji koja nema "imunitet krda". Izračuni kažu 12 od 18 osoba.

Dovoljno je, kažu stručnjaci, proći aerodromom gdje je bio netko tko je zaražen. Svatko tko je prebolio ospice automatski ima imunitet, a to je veliki dio starije populacije.

Cjepivo postoji od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Elle25 17:33 29.Kolovoz 2018.

    De dragi admini kad fotošopirate, da bi ste plašili jadni puk s opasnom boleštinom, de si dajte truda pa te piknjice po djetetu poslažite malo drugačije, pa da zaista izgleda kao da je dijete obolilo. Ovako samo dokazujete da ste ... prikaži još!e plaćeni, al po svem sudeći nedovoljno jer ste traljavo obavili posao.

  • Adam 12:00 28.Kolovoz 2018.

    Ovo je najbolje u cjelom tekstu: Mnogi vjeruju u "nedokazanu" teoriju kako cjepiva uzrokuju autizam. Ja vam savjetujem da se malo raspitate. Ne uzrokuje današnje cjepivo kod svih autizam, ali kod nekih da i to je dovoljno da ljudi pušu ... prikaži još! i na hladno. Ova današnja cjepiva protiv ospica nemaj ništa sa onim cjepivima iz 60-ih do 90-ih. Kažete u Rusiji ok 95% iskorjenjene ospice. Kakvo je tamo stanje oko autizma i negativnih poslijedica cjepljenja? Pa Rusiji sami prave cjepivo nema zapadnih cjepiva.