Top News
1104 prikaza

Američki provokator kruži Europom i okuplja populiste

Steve Bannon
1/7
REUTERS
Steve Bannon, bivši prvi čovjek Trumpove predsjedničke kampanje, poznat po ksenofobnim i rasističkim stavovima, pokušava osnovati transatlantsku populističku stranku

U posljednje vrijeme Stephenu K. Bannonu ne ide baš najbolje u Alabami, Mississippiju i Nevadi. No, zato taj provokator i bivši bankar Goldman Sachsa, ima Češku, Mađarsku i Italiju.

Izgleda da je Bannon pažljivo birao europske zemlje koje će posjetiti ovih dana i u kojima je čovjek njegovog profila i više nego dobrodošao.

Prošli mjesec, mađarski premijer Viktor Orban - čovjek kojeg je Bannon opisao kao "junaka" - osvojio je ponovno pobjedu na izborima i to u trenutku kad zemlja opasno mijenja kurs prema autokratskoj vladavini jednog čovjeka.

Steve Bannon i Donald Trump | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Ovaj tjedan u Italiji upravo se formira vladajuća koalicija između dvije stranke koje su na izborima osvojile najviše glasova - populisti iz Pokreta pet zvijezda i antiimigrantski krajnji desničari iz Lige, koja je svojedobno zagovarala autonomiju sjeverne Italije. Ova prva prava populistička vlada u Europskoj uniji oduševila je Bannona unatoč strahu mnogih zbog mogućih političkih i ekonomskih sukoba unutar EU.

"To je veličanstveno! Stvara se novi hrabri svijet!", egzaltirano je izjavio u intervjuu koji je dao neposredno prije no što je otišao na panel raspravu s Lannyjem Davisom, dugogodišnjim posebnim savjetnikom bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Trg maršala Tita NOVA KNJIGA Top News Desni populisti lakše šire svoje ideje od ljevice

Bannon zapravo traži utočište u Europi gdje njegovi stavovi pronalaze istomišljenike i gdje je dobrodošao gost. Za razliku od Europe, u SAD-u njegov se ugled znatno srozao u samo godinu dana.

Najprije je izbačen iz Bijele kuće a javnost je to saznala na - za njega prilično ponižavajući način - preko Trumpovog tweeta, a zatim je nogiran i iz Breitbarta - desničarskog, ksenofobnog i rasističkog portala, koji se zahvaljujući upravo Bannonu, od malog i beznačajnog internetskog glasila, pretvorio u moćnu i utjecajnu medijsku kuću. 

Steve Bannon i Marine Le Pen | Author:
U posljednjih nekoliko mjeseci Bannon je pokušao ojačati i svoj utjecaj u Senatu, no ni to mu nije pošlo za rukom. No, očito u Europi je drugačija priča i Bannon očito nije odustao od svojih starih megalomanskih planova za formiranjem transatlantske populističke stranke. Već je posjetio Francusku i tamo se sastao s Marie Le Pen. 

No, uspjeh nacionalističkih stranaka u Mađarskoj i Italiji - uključujući i trijumf češkog Andreja Babiša, poznatog i kao 'češkiTrump' (zovu ga i 'Babisconi'), i koji je odnio uvjerljivu pobjedu na posljednjim parlamentarnim izborima u listopadu prošle godine, daje Bannonu nadu da bi se njegovi snovi mogli ostvariti, pa je to i razlog njegovih sve češćih dolazaka na Stari kontinent.  

Viktor Orban Susjedstvo Top News Orban Mađarsku prekraja po uzoru na Putinovu Rusiju

Sve to ukazuje da je populistička groznica u Europi daleko od sloma. Iako Bannon kaže da formalno ne savjetuje niti jednu od europskih populističkih stranaka. Ipak, umjesto toga usredotočio se na držanje lekcija na kontinentu gdje populisti - prema njegovim riječima "imaju prednost od dva izborna ciklusa u odnosu na SAD".

"Mnogo toga možemo naučiti od Europe", rekao je.

Bannon je u srijedu posjetio Mađarsku, ali je odbio reći hoće li se sastati s Orbanom, no oduševljeno je podržao Orbanovu politiku zatvaranja granica pred imigrantima.

Rekao je da već razgovara i s vrhuškom talijanske Lige, a kako je rekao, nada se da će se s njima susresti kasnije ovog tjedna.  Ukoliko dođe do susreta, Bannon je najavio da će ih ohrabriti na beskompromisne stavove po kojima je Bannon već odavno poznat.

Očekuje se naime, da će nova talijanska Vlada predložiti veću potrošnju i kresanje poreza, što bi znatno povećalo deficit u zemlji koja je već među značajnijim dužnicima, pa bi se to značajno protivilo zahtjevima EU za fiskalnom disciplinom. 

Bannon je kazao kako je taj sukob neizbježan i da bi Liga i Pokret pet zvjezdica, kao koalicijski partneri, trebali ustrajati na svom putu.

Steve Bannon | Author: REUTERS REUTERS
"Vrlo je važno da ti momci budu vrlo agresivni prema suočavanju s Bruxellesom", rekao je.

Za europsku politiku to nije nimalo dobra vijest i već prilično uznemireno gledaju na - kako je objavio 'Financial Times' - dolazak modernih barbara na vrata Rima. No, provokacija je Bannonova specijalnost što je pokazao u nekoliko navrata tijekom svog nastupa. 

U Pragu, pred brojnom publikom među kojima je bilo i čeških političara i poslovnih ljudi, Bannon je odbacio poslijeratni međunarodni poredak kao "fetiš".

Predvidio je kako će njemačku kancelarku Angelu Merkel "povijest pamtiti kao najgoru političku figuru 21. stoljeća", a ponovio je usput i napade na članice NATO-a koje ne plaćaju dio troškova obrambenim snagama.

"Trebali bi se sramiti zbog toga", rekao je iako nije bilo jasno kome je uputio ovu rečenicu. 

Aktivisti u Rimu KRIZA IDENTITETA Top News Europu bi mogla pokopati talijanska razočarana mladež

Srećom, protuteža Bannonovom agresivnom nastupu bio je Lanny Davis, koji smatra da je Trump zatrovao odnose s najbližim američkim saveznicima - građanima Europe - i to svojim lažima, jednostranim odlukama i neprijateljskom retorikom.

"U Europi nikada nije bilo lošijeg mišljenja o nekom američkom predsjedniku nego što je to slučaj s aktualnim Donaldom Trumpom, a za to doista nije kriva Angela Merkel", rekao je Davis. 

Bannon je, s druge strane, za Hillary Clinton rekao da je "ambiciozna kao Lucifer" i "čuvar nekompetentnog i korumpiranog establishmenta".

Što se tiče Trumpa, Bannon je priznao da predsjednik "ima svoje dobre dane i svoje loše dane".

Ali sveukupno, Bannon je branio čovjeka koji ga je otpustio i koji ga je ismijavao na Twitteru nazvavši ga "traljavi Steve", piše The Washington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.