Top News
1393 prikaza

Poljaci kopiraju Hrvate:Mi brišemo Tita, oni Walesu

Lech Walesa
Wikipedia
Populisti i desničari u Poljskoj svojim akcijama jako podsjećaju na svoju "ideološku braću" u Hrvatskoj

Američki medij The Wall Street Journal pozabavio se s problematikom 'rastakanja post hladnoratovskog liberalnog poretka' u Europi, a posebno slavenskoj Europi. Iako je nagrizanje populista prisutno diljem svijeta, a ne samo na istoku Europe, Journal se koncentrirao na primjer Poljske, i njihovo 'brisanje' ostavštine i imena Lecha Wałęse, čelnog čovjeka radničkog pokreta Solidarnost, Nobelovca i predsjednika države od 1990. do 1995.

Prije dvije godine The Atlantic je napisao kako se 'kroz seriju političkih skandala ova herojska nacija koja je skršila komunizam pokazala, ipak, kao običan narod sa svojim manama'.

Kroz uspon, a sada i pad, radničkog heroja Wałęse iščitava se i pad jedne nacije, nacije koja je dugo smatrana jednom od onih zemalja, uz Francusku i Njemačku, koja predstavlja sve najbolje što 'ideja' Europe, i svi njezini krajevi, mogu ponuditi. Sličan se proces, uz neke razlike, kaže The Wall Street Journal, događa i u ostalim zemljama regije. Zatvorenost, alt-desnica, populizam, strah, krediti, crnilo i negiranje povijesti simptomi su koji se javljaju i u Mađarskoj, a sasvim sigurno i kod nas. 

Wałęsino predsjedništvo nije bilo bajno, okružio se nesposobnim i podobnim savjetnicima, teško se nosio s tranzicijom iz socijalističkog u tržišno gospodarstvo i gubitkom povjerenja, a 1993. je dopustio i da pojedinci iz starog komunističkog režima dođu na vlast. Izašli su i neki dokumenti koji, tvrdi desnica, dokazuju da je Wałęsa prije no što je stupio na čelo Solidarnosti bio informant za komunističku tajnu policiju. 

Bruxelles: Prosvjed povodom dolaska poljskog predsjednika Andrzeja Dude Sankcije Varšavi Top News Krše ljudska prava: Poljska bez prava glasa u EU

Novi premijer Mateusz Morawiecki iz stranke desne stranke "Pravo i Pravda" u Parlamentu je nedavno čitao imena velikana koji su se borili za slobodu Poljske, što od nacizma, što od komunizma. Popis je bio sačinjen od 'običnih' građana također, pa je premijer pročitao i ime svoje tete, no ono što je privuklo pažnju jest ime koje nije bilo spomenuto, ono Lecha Wałęse.

- A gdje je Wałęsa - vikali su zastupnici, ali uzalud. Povijesna je nepravda i opasna manipulacija na taj način izbrisati rad i uspjeh čovjeka koji je, usprkos mnogim svojim manama, Poljsku unaprijedio, a neki bi rekli i - oslobodio

Europski su ga mediji najčešće nazivali 'autentičnim radničkim herojem koji se suprotstavio autoritarnom režimu' koji je, podsjetimo, bio mnogo gori no ono što smo mi imali s Josipom Brozom. Vrijeme je, kao i u svemu u životu, jasno pokazalo da je i 'veći od života' heroj imao svoje mane, loše strane, izdaje, političke trgovine i pogreške, no ne smije se zaboraviti da je ovaj električar iz Gdanjska bio motor promjene svoje zemlje.

Na ljeto 1980. godine, nakon niza štrajkova protiv rastućih cijena, Wałęsa je preskočio zid oko brodogradilišta u Gdanjsku i poveo radnike unutra. Nakon toga je, u navodnoj 'zemlji radnika i za radnika', organizirao sindikat koji je prerasao u nešto više. Poljska Solidarnost narod je povela u borbu za slobodom.

Prosvjedi u Poljskoj Prava žena Top News Zbog pobačaja: Sprema se ženska revolucija u Poljskoj

U strahu od imigranata, u vječnoj borbi za 'poljski identitet' i pod skutama majčice Crkve Poljska se jednog od svojih najvećih otaca odriče mantrajući kako je Wałęsa od zemlje napravio 'tehnokratsku, korumpiranu državu te da je bio nedovoljno Poljak i patriot, te da je takvima napravio i sudove i medije'. Pod krinkom 'Poljske za Poljake u kojima je narod prvi' poljski PiS okreće leđa ideji Europe, i otvara vrata izoliranoj i nacionalističkoj državi - vrlo slično kao i kod nas. 

- Poljska demokracija je žilavija stvar no što se čini, a to dugujemo samo i isključivo Solidarnosti koja je uvijek bila protiv nasilja, a znala je Poljsku vrlo realno smjestiti na geopolitičku kartu Europe - kaže poljski novinar i medijski mogul Adam Michnik. Poljskoj nije pomogli niti što je liberalna elita zaista duboko ogrezla u korupciju, a na toj ih je platformi iz političkog života i istisnuo PiS, kojeg su 2001. osnovali braća konzervativci Jarosław i Lech Kaczyński, trenutno najjača stranka u Poljskoj. Oni Europsku Uniju, vrlo licemjerno, smatraju 'ekonomski nužnom ali kulturološki opasnom', kaže Journal. 

Njihovo je 'domoljublje', kaže Fareed Zakaria sa CNN-a, dovelo pritisak na medije, institucije i cenzuru kao u najgorim danima Sovjetskog Saveza.  

Gabrijela Žalac EU Fondovi Ekonomix Poražavajuće: Još uvijek smo na začelju Europske unije

- Poljaci su umorni od rada i siti krize. Političari poput ovih na vlasti igraju na najniže emocije, a ne na razum, pamet i obrazovanje. Tamo gdje nema riješenja, ili su teška, tamo se bude demoni. Pozivam Europsku Uniju da prestane tolerirati ovakvu Poljsku, a teško mi je to reći jer sam ponosni Poljak. Ali za 10 privilegija treba 'odraditi' 10 obveza, i onaj tko to ne radi neka bude izbačen - rekao je u intervjuu 2017. Wałęsa tužan što zemlja poput Poljske nakon čizme komunizma želi oko vrata staviti jaram nacionalizma i vjerskog fundamentalizma. 

Sličan se scenarij, pišu mediji, događa i u Hrvatskoj gdje nas neki kritiziraju kako smo dugo skrivali svoje 'pravo lice'.

Prosvjedi u Varšavi Geopolitika Top News Poljska desnica: Ratuju s EU, uz njih Trump i Kolinda

- Pri ulasku u EU Hrvatska je napravila grešku, a to je da je ušutkavala i marginalizirala sve koji se s ulaskom u Uniju nisu slagali. Političke garniture Hrvatskoj su gradile imidž liberalne i progresivne zemlje koja zagovara jednakost, no u stvarnosti to je bila samo jedna strana priče - kaže za BBC Senada Selo-Sabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama je možda slučajna no čini se da se trendovi, a i povijest, zaista ponavljaju. Pitanje je samo, kako kaže The Wall Street Journal, što će ostati od Europe nakon što se u zemljama poput Poljske odvije konačna bitka za 'dušu kontinenta i njezinog liberalnog poretka'.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • babasol 13:34 28.Siječanj 2018.

    Walesu se može uspoređivati sa Tuđmanom,a nikako sa Titom koji je bio jedan od najvećih svjetskih zločinaca.