Top News Izbori u Americi
2291 prikaza

140 lažnih redakcija u Makedoniji proizvode lažne vijesti za Trumpa

Donald Trump
REUTERS
Iz malog makedonskog grada od 45.000 stanovnika plasiraju lažne vijesti o američkim izborima

Vijest milenija i odgovor na sve molitve pobornicima Donalda Trumpa, vrišti naslov teksta na stranicama worldpoliticus.com. U samom tekstu stoji da će Hillary Clinton završiti na suđenju zbog "zločina" povezanih s njenim e-mailovima.

Trumpovim obožavateljima takvi naslovi doista su melem na ranu nakon brojnih kontroverzi i katastrofalnih debata njihovog voljenog Donalda. Priča je dobila više od 160.000 likeova na Facebooku i bezbroj komentara.

I dok su Trumpovi pobornici zadovoljno trljali ruke pri samoj pomisli da će im se ostvariti san o Hillary u zatvoru, s druge strane svijeta mladi Makedonac je još zadovoljnije trljao ruke dok je gledao kako mu se slijeva novac na račun od oglašavanja. 

Zlatni rudnik u Makedoniji

U proteklih godinu dana makedonski gradić Veles postao je pravi zlatni rudnik web-stranica o američkoj politici, piše Buzzfeed. U posljednjih godinu dana otvoreno je najmanje 140 stranica o američkoj politici s nazivima kao što je WorldPoliticus.com ili DonaldTrumpNews.co. i gotovo sve te stranice objavljuju pozitivne vijesti o Trumpu. Sav njihov sadržaj definitivno je namijenjen Trumpovim glasačima i obožavateljima i to specifično, Amerikancima ludima za Trumpom.

Mlade Makedonce koji stoje iza svih tih stranica uopće ne zanima Donald Trump. Oni imaju isključivo ekonomske motive. Plasiranje oglasa američkom korisniku Facebooka oko četiri puta je skuplje nego korisnicima izvan SAD-a. Iako se veliki američki izdavači postupno odmiču od takve monetizacije sadržaja, u Velesu taj novac znači jako puno. Makedonci su shvatili da je najlakše dovlačiti posjetitelje na stranicu ako rade sadržaj koji se viralno širi Facebookom. To znači da često pišu senzacionalističke i dosta često izmišljene informacije koje idu niz dlaku Trumpovim pobornicima.

Loše i krive informacije

Takve stranice otvaraju prozor u svijet zarađivanja novca od sadržaja namijenjenog najbogatijem svjetskom tržištu i to specifično putem društvenih mreža.

"Da, informacije su loše i krive, ali nama je bitno samo da korisnici klikaju i čitaju", rekao je jedan student iz Velesa koji stoji iza jedne od tih stranica.

Neki drugi mladići kažu da je novac jedini motivator za pokretanje takvih stranica. "Pokrenuo sam stranicu da lako zaradim novac. Makedonsko gospodarstvo je u jako lošem stanju i maloljetnici ne smiju raditi pa moramo naći kreativne načine za zaradu. Ja sam glazbenik ali ne mogu kupiti svu opremu koju želim. Ovdje je zarada čak i od male stranice dovoljna za kupovinu jako puno stvari", ispričao je 17-godišnjak. On i četvero prijatelja stoji iza stranice dailynewspolitic.com.

Da je uspjeh moguć pokazuje i izmišljena priča o tome kako je Hillary Clinton svojevremeno rekla da bi voljela vidjeti Donalda Trumpa u politici. Objavljena na ConservativeState.com (stranici iz Makedonije) priča je dobila gotovo pola milijuna reakcija na Faceboooku. Usporedbe radi, ekskluziva New York Timesa o gotovo milijardu dolara gubitaka iz 1995. godine, dobila je tek oko 175.000 reakcija na Facebooku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.