Top News Izbori u Americi
1371 prikaza

Top svjetski ekonomisti: Ne glasajte za Trumpa, on je opasan

Donald Trump
REUTERS
Vodeći američki ekonomisti i dobitnici Nobelovih nagrada protive se Trumpovom izboru za predsjednika SAD-a

Donald Trump bio bi opasan i destruktivan izbor za državu. Sukus je to pisma koje je potpisalo 370 vodećih američkih ekonomista, a među njima je mjesta bilo i za 8 dobitnika Nobelove nagrade.

Otvoreno pismo objavljeno je u konzervativnom Wall Street Journalu u utorak, a optužuju Trumpa za laganje biračima i uništavanje povjerenja javnosti u institucije pravne države. Predbacuju Trumpu i promoviranje teorija zavjera kojima daje više važnosti nego ozbiljnom razmišljanju i ostvarivoj ekonomskoj politici.

"On predstavlja jedinstvenu opasnost funkcioniranju demokratskih i ekonomskih institucija, ali i razvoju naše zemlje. Zbog ovih razloga snažno preporučujemo da ne glasate za Donalda Trumpa", zaključuju ekonomisti u tom pismu.

Nobelovci, ekonomisti Svjetske banke

Među potpisnicima nalaze se ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Oliver Hart s Harvarda, zatim prošlogodišnji dobitnik Angus Deaton s Princetona, ali i glavni ekonomist Svjetske banke Paul Romer.

Hillary Clinton također su kritizirali neki ekonomisti. U nedavno objavljenom otvorenom pismu 306 ekonomista izrazilo je protivljenje njezinoj ekonomskoj politici. Optužili su je da će ponoviti sve greške Baracka Obame, ali među supotpisnicima nije bilo dobitnika Nobelove nagrade.

S druge strane, čak 20 nobelovaca zajednički je izrazilo podršku demokratskoj kandidatkinji za prvu američku predsjednicu.

"Imamo različito viđenje brojnih političkih tema, od toga kako najbolje poticati rast i razvoj do razine poreznog opterećenja gospodarstva. Zajednički smo odlučili potpisati ovo pismo kako bismo izrazili dijeljeno mišljenje o tome da je Hillary Clinton eminentno kvalificirana za predsjedničku dužnost", stoji između ostaloga u pismu objavljenom u ponedjeljak

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.