Top News
2017 prikaza

Amerikanci blokiraju prodaju F-16 Hrvatskoj?

Izraelski f16
Igor Soban/PIXSELL
Pitanje prodaje F-16 lovaca potegnuo je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sastanku s američkim državnim tajnikom

Trumpova administracija će blokirati 500 milijuna dolara težak ugovor Izraela i Hrvatske o prodaji 12 borbenih F-16 zrakoplova, piše izraelski kanal 10.

Sjedinjene Američke Države također su pokušavale Hrvatima prodati borbene avione, a američki dužnosnici sada tvrde da Izrael nije bio iskren u pregovorima i da su pokušali profitirati na račun Sjedinjenih Država. Priča je osobito zanimljiva jer je spor o prodaji aviona Hrvatskoj jedna od rijetkih situacija u kojoj su Izrael i SAD na suprotstavljenim stranama, pogotovo u posljednje dvije godine tijekom kojih su Izrael i Trumpova administracija njegovali izrazito bliske odnose, pogotovo po pitanjima vojne i obrambene suradnje između dvije zemlje. 

Pitanje prodaje F-16 lovaca Hrvatskoj navodno je potegnuo izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sastanku s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u ponedjeljak u Bruxellesu. Kako tvrde izraelski izvori, Pompeo je izraelskom premijeru odgovorio da on osobno nema ništa protiv sporazuma, ali da njihov dogovor s Hrvatima blokira ministar obrane James Mattis

Podsjetimo, Netanyahu je najavio prodaju F-16 lovaca u ožujku, ali prije toga nije dobio dopuštenje od SAD-a za prodaju zrakoplova trećoj zemlji - odnosno Hrvatskoj.

Trumpova administracija je bijesna jer su Izraelci unaprijedili stare zrakoplove modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorili Hrvatsku da kupi njihove zrakoplove, a ne američke. Amerikanci tvrde da Izrael nije smio prodavati zrakoplove bez njihova pristanka, a pogotovo ne na natječaju na kojem se i SAD natjecao. 

Prema riječima izraelskih izvora, i hrvatska strana je ljuta jer zapelo s kupoprodajom, pa su poslali poruku Izraelu da riješe problem što prije. 

Ured izraelskog premijera nije zanijekao ove glasine, ali odbili su bilo što komentirati. Jednako tako, o ovoj temi nisu htjeli razgovarati ni Amerikanci - State Department i Pentagon također su se suzdržali komentara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.