Ekonomix
502 prikaza

Pet stvari o kinesko-američkom primirju u carinskom ratu

Donald Trump i Xi Jinping
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Što su se točno nakon sastanka G20 dogovorili Donald Trump i njegov kolega Xi Jinping

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su 90-dnevno primirje od nabijanja carinskih tarifa kako bi omogućili pregovore. To su zaključili na sastanku G20 u Buenos Airesu.

U Argentini je dogovoreno sljedećih pet točaka

1. Obje strane otvaraju tržišta

Trump je pristao ne povećati tarife kineska dobra u vrijednosti 200 milijardi dolara, tj. s 10 posto na 25 posto prvog siječnja (što se trebalo dogoditi). 

Kina će, piše CNN, kupiti goleme količine agrikulturnih, industrijskih i energetskih proizvoda, kaže SAD. U međuvremenu, Peking je potvrdio kako su obje strane otvorile svoja tržišta.

2. Osveta nakon 90 dana

SAD i Bijela kuća potvrđuju kako će tarife ostati iste 90 dana, no upozoravaju da ako na kraju tog vremenskog perioda dvije strane ne postignu konzenzus, tarife od 10 posto biti će povećane na 25 posto"

3. Strukturalne promjene

Obje su strane obećale "odmah započeti pregovore o strukturalnim promjenama o zaštiti intelektualnog vlasništva, transfera tehnologije i cyber tematika.

Trumo kaže kako želi "zaustaviti nepošten transfer američke tehnologije i intelektualnog vlasništva u Kinu".

4. Nastavak biznisa

Ako je vjerovati SAD-u Kina je također signalizirala da će dozvoliti natječaj između sva velika proizvođača poluvodiča koja su kineski regulatori blokirali.

Bijela je kuća rekla kako je "Kina otvorena prema ideji da odobri do sada neodobren Qualcomm-NXP dogovor".

Qualcomm - najveći svjetski proizvođač čipova - odustao je od ponude od 44 milijarde dolara za nizozemskog rivala NXP nakon što se Kina pobunila.

5. Kontrola Fentanyla

SAD je također rekao kako se Peking složio s time da se Fentanyl proglasi kontroliranom supstancom. Opioid, koji se većinski proizvodi u Kini, jako utječe na povećanje ovisnosti u SAD-u. 

Kineski ministar vanjskih poslova rekao je novinarima kako je "osnova dogovora prevenirati dodatno ekonomsko trenje između dvije velesile".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.