Top News
1629 prikaza

Ameri škole pretvaraju u zatvore, a jezivi pokret vodi NRA

Sandy Hook škola/novi dizajn
screenshot/youtube
Umjesto da se pozabave problemom lakog pristupa vatrenom oružju Amerikanci su počeli planirati infrastrukturu koja nalikuje na "bunkere" kako bi zaštitili djecu

Američka NRA godine 2013., čak pet godina prije pucnjave u srednjoj školi Marjorie Stoneman u kojoj je ubijeno 17 osoba, napravila interni izvještaj na 225 stranica o tome kako bi trebale, s obzirom na sve češće scenarije pokolja vatrenim oružjem, izgledati američke škole.

NRA sugerira da bi se škole trebale raditi po uzoru na zatvore, s jednim ulazom/izlazom i ogradom kojom se ne bi posramila niti granica Izraela i Palestine. Strogo bi bila zabranjena bilo kakva vrsta flore jer ih napadači mogu koristiti za skrivanje, a razredi bi morali biti bez prozora, eventualno s malim "brodskim" prozorom koji je neprobojan. Svaka bi prostorija trebala biti opremljena bravama koje se automatski zaključavaju i postaju "sigurne sobe".

Iako SAD još nema distopijsku infrastrukturu koju, od silne brige za živote djece i školskih radnika, sugerira NRA klinci su već sada uplašeni radi vježbi kojima su svakodnevno izloženi.

"Oni to zovu vježbom, a sastoji se od toga da se jedan učitelj ili učiteljica prave da su napadač. Mi se moramo sakriti u razredima, okrenuti naše stolove i čučnuti iza njih. Moramo zaključati vrata i staviti barikade, tj. sve teško nabacati ispred vratiju. U ruke, kažu nam, moramo uzeti neke sitne predmete ili knjige te u slučaju da se napadač probije unutra to moramo bacati na njega. Ni u kojem slučaju ne otvaramo vrata niti ako netko viče da je sigurno, nego čekamo da po nas dođe ravnatelj", kaže za Economist Max, devetogodišnji učenik.

Nakon pokolja u Marjorie Stoneman prvi se puta nakon niza pucnjava na civile, posebno u američkim školama, stvorila društvena atmosfera u kojoj se ozbiljno počelo propitkivati nekritično tumačenje drugog amandmana i prava na nošenje vatrenog oružja (tj. treba li raditi detaljnije provjere kupaca oružja, ograničiti prodavanje te zabraniti oružje koje je automatsko ili dodavanjem dijelova postaje automatsko oružje).

Sandy Hook škola/novi dizajn | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
U teoriji neprofitna NRA koja od 1975. godine direktno lobira za i protiv zakona o oružju i pristupu vatrenom oružju jedan je od "sivih eminencija" u američkoj politici i javno je znano kako su mnogi političari (posebice Republikanci) na njezinoj platnoj listi. U danima nakon pokolja republikanski guverner Teksasa, Dan Patrick, dao je dvije sugestije. Jedna je da profesori i učitelji obvezno nose oružje te prođu trening pucanja i da se škole pretvore u svojevrsne "bunkere".

No, sa NRA ili bez nje, budućnost je već ovdje. Sandy Hook škola u kojoj je 2012. ubijeno dvadesetero djece između pet i deset godina, redizajnirana je s pucnjavama na umu - građena je u obliku slova E kako bi imala što više izlaza za evakuaciju, olakšava zaposlenicima da prate tko iz škole ulazi i izlazi, prizemlje je tako visoko da se ne vidi u razrede, a vrata i prozori su čvršći od "običnih".

No, dok su to preinake koje ne bi škodile niti jednoj instituciji, već bi bile dobrodošle u svakoj vrsti institucije NRA je pokazala kako će radije djecu zatvarati u bunkere bez prozora i zelenila nego razmisliti da je dio problema, osim u mentalnim bolestima, i u tome da je u SAD-u izrazito lako "dočepati se" vatrenog oružja kao i da ga, možda, ne bi trebao nositi svaki građanin koji to poželi.

Prosječna je škola u SAD-u građena prije 44 godine s vrlo malo sigurnosnih kriterija na umu, a mnoge od njih su danas u poluraspadnom stanju. U Detroitu gotovo u svakoj državnoj školi prokišnjava krov, dok u Baltimoreu ne mogu zagrijati mnoge katove škola. Školski sustav dobiva, kaže American Society of Civil Engineers, 38 milijardi dolara godišnje premalo za infrastrukturu.

Na kraju se spominje i naoružavanje učitelja i profesora, no NRA se ne bavi time tko bi trebao platiti troškove svih tih zahvata za 100.000 škola diljem SAD-a, vjerojatno prosječni porezni obveznik koji ne želi da mu raznesu dijete čiji je život, kažu mnogi kritičari NRA, postao manje važan od američkog prava na nošenje vatrenog oružja. NRA godišnje potroši oko pet milijuna dolara na marketing i lobiranje, i to su cifre za koje se zna.

Connecticut je već pripremio pedeset milijuna dolara za najnovije mjere u školama čiji je cilj "odgoditi, detektirati i odvratiti" naoružanog napadača, a slično je napravila i privatna židovska škola u Las Vegasu čiji je sponzor Sheldon Adelson, casino magnat.

"Kako bi Amerika ostala "slobodna" sad će od nas tražiti da dajemo novac umjesto za kvalitetno obrazovanje, za pretvaranje škola u bunkere koji nalikuju na zatvore da nam djeca ostanu živa. Naoružani profesori, detektori za metal, neprobojno staklo, zabranjeno zelenilo i jednom tjedno vježbe protiv napada. Ne vidimo li već da nam je sloboda ukradena", napisao je jedan komentator.

NRA je na to uzvratila svojim parolama "naoružani čovjek je građanin, nenaoružani subjekt" i "NRA će se u ime sto milijuna vlasnika oružja truditi da se ponovno obnovi drugi amandman i slobode koje on pruža u svakom kutku domovine".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.