Top News
790 prikaza

Angela Merkel: Traje dulje od iPhonea i Gangnam Stylea

Angela Merkel
DPA/PIXSELL
Političari i trendovi su se uzdizali i padali ali Angela Merkel je i dalje na vrhu

Angela Merkel započinje svoj četvrti mandat kao kancelarka Savezne Republike Njemačke nakon burnih previranja i 'slaganja' koalicija tijekom kojih se na trenutke činilo kako će naizgled neuništiva Mutti biti polagano 'izgurana' s političke scene.

Merkel je odrasla u istočnoj Njemačkoj, a u parlament je ušla 1990. godine, u doba raspada Sovjetskog Saveza. Brzo je napredovala te je ubrzo postala osoba od povjerenja kancelara Helmuta Kohla kojeg je, piše CNN, na kraju i 'došla glave'.

1/17

Godine 1999. napisala je kolumnu u kojoj ga je žestoko kritizirala. Do 2005. godine kada postaje kancelarka Merkel je bila na čelu oporbe, a većina njezinih kolega iz tog doba danas su 'umirovljeni' političari.

CNN donosi popis stvari, trendova, novotarija i osoba koje Merkel, metaforički rečeno, 'nadživjela' otkad je ušla u politiku.

Čak 29 lidera zemalja skupine G20 došli su i prošli otkad je Merkel na čelu predsjednice vlade, a među njima je šest japanskih i pet talijanskih premijera.

Angela Merkel Izbori Top News Mutti odahnula: Opet će vladati Njemačkom

Barack Obama, Nicolas Sarkozy, David Cameron, Dmitri Medvedev i Stephan Harper samo su dio 'ekipe' koji su tijekom Merkeline 'vladavine' odradili svoje mandate. 

Tijekom njezinih mandata svjedoci smo bili Arapskom proljeću, građanskom ratu u Libiji, revoluciji u Egiptu, Tunisu i Ukrajini te ratu između Rusije i Gruzije. Rodio se i narasao ISIL, a onda su uhvaćeni ili ubijeni i njegovi lideri.

Samo tri godine nakon ulaska u prvi mandat Merkel se morala suočiti sa najgorom financijskom krizom od Velike depresije, a Mutti je uvelike pripomogla ponovnom rastu njemačkog gospodarstva.

Poslije toga Europu je proždirala dužnička kriza radi koje je Grčka umalo okrenula leđa eurozoni, a nezaposlenost je podivljala u Španjolskoj, Portugalu, Irskoj i Grčkoj.

Angela Merkel | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Potresla ju je i izbjeglička kriza tijekom koje je 1.5 milijuna ljudi, preko Mediterana, došlo do Europe. Mnogi su završili u Njemačkoj. 

Od 2005. naovamo nekoliko je smrtonosnih epidemija poharalo planetu, od 'svinjske' gripe 2009. godine, do Ebole i Zike.

Kada je Merkel stupala na scenu iPhone nije još bio niti u povojima, a danas je čak 12 modela iza nas. Popularni su bili, i neslavno propali, 'gadgeti' poput Google Glass-a, Twitter Peek-a, i Google Wave-a.

Došao je i prošao 'samozapaljivi' Samsung Galaxy Note 7 kao i nikada zaživjeli hoverboard. 

Angela Merkel Velika Koalicija Top News Mutti uspjela! Budućnost Njemačke je u njenim rukama

Sonda New Horizons lansirana je samo nekoliko mjeseci nakon što je Merkel postala kancelarka, a putovala je tri milijarde milja kako bi 2015. došla do Plutona.

Prije 13 godina nitko nije čuo za Usaina Bolta s otoka Jamajke, a Bolt je danas sportska legenda koja je već lagano uklizala i u sportsku mirovinu.

Nogometni klubov Bayern Munich izmijenio je pet menadžera, a glavni rival Real Madrid osam. Svijet je potreslo i nekoliko doping skandala u koje su bili uključeni sportaši poput Lancea Armstronga, Tyson Gaya i Marije Šarapove.

Julia Klöckner i Angela Merkel | Author: Fredrik von Erichsen/DPA/PIXSELL Fredrik von Erichsen/DPA/PIXSELL

I pop kultura se promijenila. Za vrijeme mandata Angele Merkel vladao je video "Gangnam Style" Psyja. Pratili smo 'ice bucket' izazov, te uspon i pad britanskog benda One Direction.

Neke od najpopularnijih serija svih vremena - poput Breaking Bad, True Blood i Downton Abbey - nisu još krenule s prikazivanjem 2005. godine, a Hollywood je svjedočio razvodima poput onih Katie Holmes i Toma Cruisea, ili Angeline Jolie i Brada Pitta, kao i pokretima Time'sUp i MeToo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.