Top News
1550 prikaza

Mutti se predomislila: Velika koalicija ide dalje

Angela Merkel, Martin Schulz
Handout/REUTERS/PIXSELL
Angela Merkel napreduje u pregovorima

Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) zadovoljne su početkom pregovora o budućoj koalicijskoj vladi, priopćeno je u nedjelju navečer u Berlinu.

"Pregovarači su vodili ozbiljne, koncentrirane ali i otvorene razgovore", rekao je glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil koji je u sjedištu SPD-a u Berlinu, u kojem se vodio prvi krug razgovora, u ime svih stranaka koje su sudjelovale u razgovorima obratio novinarima.

"Mi smo svjesni naše odgovornosti kad je u pitanju budućnost Njemačke i Europe", rekao je Klingbeil.

On je ukazao na to da s politikom u Njemačkoj "ovako ne može ići dalje" te je najavio brze i koncentrirane pregovore koji bi u četvrtak navečer trebali biti završeni sa zaključkom o tomu postoji li dovoljno zajedničkih osnova za konkretne koalicijske pregovore.

Izbori u Njemačkoj 2017. Istraživanje Top News Očajni Nijemci: "Ovo je posljednje zvono na uzbunu"

"Njemačka se nalazi u jednom novom razdoblju i to razdoblje zahtjeva i jednu novu politiku", zaključio je Klingbeil.

U nedjelju prijepodne čelnici triju stranaka koje sudjeluju u pregovorima, Kršćansko-demokratske unije (CDU), Kršćansko-socijalne unije (CSU) i SPD-a izrazili su optimizam glede početka pregovora.

Nakon toga su o konkretnim temama pregovarale stručne skupine. Klingbeil je napomenuo kao su neke skupine "otišle daleko" dok neke još uvijek "tapkaju u mjestu".

Kao sporne teme se smatraju migracijska i izbjeglička politika gdje najveće razlike postoje između SPD-a i CSU-a koji unutar demokršćanske Unije u pravilu zauzima konzervativnije pozicije.

Prije toga je aktualni ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u razgovoru za javni servis ARD naglasio potrebu jačeg usredotočenja buduće njemačke vlade na europsku politiku i posebice ukazao na to da Francuska na čelu s predsjednikom Emannuelom Macronom već čini značajne korake kad je u pitanju europska politika dok Njemačka još uvijek kaska zbog činjenice da je od izbora i formiranja novog saziva Bundestaga pod vodstvom tehničke vlade.

Kolaž Josip Juratović i SPD skup Usamljena Mutti Top News 'Ostajemo u opoziciji da bi neutralizirali radikale'

Nakon loših rezultata na izborima SPD je isprva odbacio mogućnost nastavka "velike" koalicije između socijaldemokrata i demokršćana na čelu s Angelom Merkel ali je nakon propasti pregovora demokršćana, liberala i zelenih pristao na pregovore ali s otvorenim ishodom što znači da su osim koalicijske vlade mogući i neki drugi oblici suradnje poput podrške manjinskoj vladi na čelu s Unijom CDU/CSU i Angelom Merkel kao kancelarkom.

Razgovori bi se trebali nastaviti u ponedjeljak ujutro u sjedištu CDU-a u Berlinu. Prema nekim predviđanjima, ukoliko Unija i SPD uspiju pronaći zajedničke temelje, vlada bi mogla biti formirana oko Uskrsa koji ove godine pada početkom travnja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.