Top News
90492 prikaza

Ani Karamarko ne cvjetaju ruže otkako muž nije na vlasti

Svečano otvorenje manifestacije Čarolija Izraela - ljeto u Istri
Dusko Marusic (PIXSELL)
Supruga je njena agencija koštala političke karijere, a čini se da ni njoj ne ide bajno

Praktički je uvriježena činjenica da je agencija Drimia koštala Tomislava Karamarka njegove političke karijere. Agencija za odnose s javnošću u vlasništvu je njegove supruge Ane Karamarko, a prema podacima dostupnima preko servisa Poslovna.hr, Drimia je 2016. godine zabilježila pad prihoda od nekih 200.000 kuna u odnosu na prethodnu godinu. U postocima je to pad prihoda od oko 6,3%. Kad je riječ o dobiti nakon oporezivanja, neto dobiti, i tu bilježi pad, a riječ je o gotovo 17% padu dobiti.

Iako te brojke zvuče jako nepovoljno, bitno je napomenuti da i dalje uspješno posluje pa su tako prihodi premašili brojku od 3,8 milijuna prihoda dok je čiste dobiti bilo nešto manje od pola milijuna kuna. Godinu dana ranije, prihodi su premašili četiri milijuna kuna dok je čista dobit iznosile oko 560 milijuna kuna.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u lipnju prošle godine da je Karamarko doista i bio u sukobu interesa. Utvrđivalo je Povjerenstvo je li na Karamarkovo odlučivanje u Vladi kao njenog prvog potpredsjednika, mogla utjecati činjenica da je tvrtka Drimia njegove supruge Ane Karamarko dvije godine poslovala s tvrtkom Peritus savjetovanja Josipa Petrovića

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko NEMA VIŠE Top News Odlazak Tome i Zokija najjači je novogodišnji dar

Petrović je Karamarkov prijatelj odranije, a poznat je i kao zastupnik i savjetnik mađarske naftne kompanije MOL, s kojom je Republika Hrvatska u dva spora oko Ine. Povjerenstvo kojem predsjeda Dalija Orešković, zaključilo je da je na Karamarkovo odlučivanje u Vladi utjecao njegov privatni interes. Točnije, riječ je o drugom stavku drugog članka o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. "Iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje Republike Hrvatske iz arbitražnih postupaka s MOL-om, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016., između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta, dužnosnik Tomislav Karamarko bio je u sukobi interesa", navelo je povjerenstvo u zaključku. 

Ana Karamarko | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)

Povjerenstvo je zaključilo i to da Karamarko nije postupao u skladu s obvezom očuvanja svoje vjerodostojnosti i povjerenja građana u njega kao savjesnog, odgovornog i nepristranog potpredsjednika Vlade. "Osobito u situaciji kad su ga novinari pitali da pojasni svoj odnos s Josipom Petrovićem", pojasnilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. U zaključku je navelo da je time Tomislav Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa i u prvom i četvrtom stavku četvrtog članka. Karamarku će nakon ovakve odluke povjerenstva biti slaba utjeha to što su Dalija Orešković i suradnici odlučili da za pokretanje postupka protiv njega i u slučaju tvrtke Soboli nema osnove.

Tomislav Karamarko Govor mržnje Top News Facebook ustaše kote se kao štakori

"Zadovoljan sam i nezadovoljan onim što je reklo Povjerenstvo za sukob interesa. Mislim da je odluka isforsirana pritiskom i na Upravom sudu ću je pobiti. Ne mogu se složiti s odlukom Povjerenstva. Dobivam brojne poruke potpore", rekao je Karamarko istog dana na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke gdje je komentirao odluku Povjerenstva, ali i objavio kako je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade. "Odluka o ostavci donesena je prije tjedan dana i nema veze s odlukom Povjerenstva", rekao je Karamarko. Rekao je i da je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i da se ide u preslagivanje Vlade. Pozvao je i Tihomira Oreškovića i Božu Petrova da daju ostavke i da se ova situacija konačno završi. "Ova disfunkcionalnost je neodrživa", poručio je tom prilikom Karamarko.

U međuvremenu se i Tomislav bacio u konzultantske vode osnivanjem Instituta za sigurnost i prosperitet Hrvatske. "Iako u proteklih 11 mjeseci nisam aktivno sudjelovao u političkom životu Hrvatske, nisam se distancirao od problema koji opterećuju našu zemlju i njezine građane. Jedan od načina da i dalje budem angažiran i koristan svojoj zemlji je djelovanje kroz formu think tanka ili, kako smo ga mi nazvali, instituta. Postojanje takvih ustanova u svijetu je uobičajena praksa. U takvim institucijama, neopterećeni stranačkim podjelama i interesima, slobodni od bilo kakvih kompromisa koji vrlo često opterećuju i čak onemogućuju normalan rad vlada, vrhunski stručnjaci nude najbolje rješenje za pojedini problem", ispričao je on u razgovoru za Jutarnji.

Prilikom osnivanja Instituta najavio je da će u njemu sudjelovati najveći svjetski stručnjaci, ali na prvom okruglom stolu sudjelova je samo jedan stranac i to James Jay Carafano s Heritage Foundationa, nevjerojatno konzervativnog američkog think tanka poznatog po velikoj podršci Donaldu Trumpu nakon pobjede na izborima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Livach1 08:37 09.Kolovoz 2018.

    Tko piše ove tekstove trebao bi ponovno u školsku klupu prvo apsolvirati brojanje na prste, onda pisanje brojeva a potom komplicirane jenadžbe tipa 1+1=2 > kaže ove godine pad prihoda 6.3%, dobiti 17% u odnosu na prošlu > ove godine ... prikaži još! prihodi 3.8 MILIJUNA KN, ČISTA DOBIT : POLA MILIJUNA KUNA (što je 0.5 milijuna) > PROŠLE GODINE DOBIT: 560 MILIJUNA KN ????????? Novinar koji nezna razliku između tisuća kn i milijuna kn je zasjenio i ljigavca poput Karamarka...

  • Hrvoje_35 13:50 04.Srpanj 2017.

    Draga Ana, u Hrvatskoj se velika večina ljudi "prostituira" na ovaj ili onaj način pa možeš i ti .

  • puntaluna0 13:07 04.Srpanj 2017.

    ali neeeee........pa kako.......jednoj tako uspješnoj konzultantici pa joj treba muž političkim vezama tražiti mušterije.......ma vi ste novinari nešto krivo razumjeli.........pa ipak je od njenih savjeta ovisila cijela mađarska naftna industrija.......