Top News
829 prikaza

Anka Mrak Taritaš vodi jednu stranku, a članica je druge

Anka Mrak Taritaš
Jurica Galoic (PIXSELL)
Ona je još uvijek članica HSU-a, iako je s kolegama osnovala drugu stranku, a evo zašto...

U bogatoj hrvatskoj političkoj povijesti disidenata, osnivanja stranki i njihova propadanja nagledali smo se svega, ali slučaj Anke Mrak Taritaš je jedinstven. Ona je jedina predsjednica jedne stranke, a istodobno i član sasvim druge stranke.

Kako je 24sata već pisao, Mrak Taritaš i još dvoje zastupnika u zagrebačkoj Skupštini priključili su se klubu Hrvatske stranke umirovljenika, ali je tek sad postalo poznato da su i ona i njezini zastupnici, Stanko Kordić i Sonja Konig, članovi HSU-a Silvana Hrelje. U međuvremenu su ovi HNS-ovi disidenti osnovali novu stranku – GLAS.

Mrak Taritaš je izabrana za predsjednicu, ali je još član HSU-a. Vidljivo je to iz dokumenata koje smo dobili iz Skupštine. Ovaj pravni manevar je napravljen kako troje zastupnika ne bi izgubilo oko 167.000 kuna koje im se isplaćuju iz gradskog proračuna za njihov rad. Da su bivši HNS-ovci u trenutku konstituiranja Skupštine bili nezavisni, sav novac bi ostao HNS-u. A do trenutka konstituiranja Skupštne nisu stigli osnovati novu stranku. Zato su se učlanili u HSU koji će sad dobivati novac.

Anka Mrak Taritaš Rasipaju se Top News Anka Mrak Taritaš izašla iz HNS-a

Dogovor je da im se prosljeđuje za njihov rad. Mrak Taritaš nam je potvrdila da je još član HSU-a iako će se ispisati sad kad imaju novu stranku. “Radi se o apsurdu da jedino nas troje zastupnika ne bismo imali novac za naš rad. Mi s HSU-om imamo suradnju i u Saboru te smo dogovorili nastavak suradnje. Sve ćemo regulirati kao stranka i trošit ćemo novac kako propisuje zakon”, kaže Mrak Taritaš. Problem s javnim novcem koji se daje za rad zastupnika je što je on strogo namjenski, potvrdilo je Ministarstvo uprave.

Dakle, on se može koristiti samo za rad stranke koja ga je dobila. Ne može se uplaćivati drugim strankama ili zastupnicima. HSU će morati naći manevar što učiniti da novac ipak proslijedi svojim partnerima, a ne prekrši zakon. Zbog ovih manevara, u trenutku kad Mrak Taritaš i njezini zastupnici odu iz HSU-a, Silvano Hrelja će biti vjerojatno jedini predsjednik stranke koji će plaćati rad druge stranke.

I pitanje je hoće li zbog toga biti na udaru inspekcije Ministarstva uprave. Pogotovo što HNS radi sve da onemogući da taj novac dođe do njihovih bivših članova. A HNS-ovci sad vladaju državom zajedno s HDZ-om, koji vodi Ministarstvo uprave i inspekcije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.