Top News
15709 prikaza

"Anka nas je prevarila, 200.000 naših kuna dala je SDP-u"

Davor Bernardić, Anka Mrak Taritaš
Igor Soban/PIXSELL
Sumnjamo, ali nemamo dokaze, da je ovaj potez bio osveta zbog koalicije s HDZ-om

Nakon što su 24sata otkrila da se Anka Mrak Taritaš sa svoja dva zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini upisala kao članica HSU-a kako bi spasila više od 160.000 kuna za političko djelovanje, u HNS-u su nam se požalili da je njihova bivša potpredsjednica i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba dala novac HNS-a za osvojene mandate SDP-u, a da za to nitko iz vrha stranke nije znao.

Uz to, ističu, nije imala ovlasti za to. Naime, dan nakon lokalnih izbora Anka Mrak Taritaš potpisala je aneks ugovora o koaliciji s predsjednikom zagrebačkog SDP-a, kojim je omogućila toj stranci da zadrži sav novac od mandata.

"Naš statut jasno kaže tko zastupa stranku i može potpisivati ugovore te ćemo sigurno te ugovore ići pobijati. Te mandate osvojio je HNS, a tek po financijskim izvješćima koja su se trebala objaviti prije desetak dana vidjet će se koliko je tko potrošio u kampanji za gradonačelnicu, odnosno za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, te Skupštinu. Kako unaprijed odustaješ novca koja ti pripada, a da ni ne znaš koliko je druga strana uopće potrošila za kampanju?

Ivan Vrdoljak HNS-ovo vrludanje Top News Anki pored 'prijatelja' neprijatelji nisu ni trebali

Mi zaista sumnjamo, ali nemamo dokaze da je ovaj potez bio osveta zbog koalicije s HDZ-om. Ovo je velika prevara Anke Mrak i SDP-a", rekao nam je izvor iz vrha HNS-a koji je potvrdio da su o svemu obavijestili Ministarstvo uprave i izborna povjerenstva. Zatražili su ništetnost aneksa ugovora te da se novac dodijeli HNS-u. Tvrdi da je po njihovim izračunima riječ o otprilike 200.000 kuna.

U stožeru Anke Mrak Taritaš sve ove optužbe odbacuju. Tvrde da je ona imala sve ovlasti za potpisivanje ugovora i aneksa dan nakon izbora. "Razlog za potpisivanje upravo tog datuma je jednostavan - tek nakon završenog drugog kruga mogli su se vidjeti ukupni troškovi za kampanju u Zagrebu. Nakon uvida u račune i nastale priznate troškove svih strana, ostalo je oko 70.000 kuna koje bi SDP trebao kao 'razliku' podmiriti HNS-u kao dio povrata novca za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Obje strane su se usuglasile da će SDP dijelom tog iznosa podmiriti službene račune iz kampanje (što je i učinjeno), a dio uplatiti na službeni račun za financiranje kampanje kandidatkinje, s čime će također podmiriti dio računa. Također, po povratu novca za Skupštinu (što isplaćuje država, koja to još nije učinila), SDP će podmiriti i račun nastao kao dio kampanje za Gradsku skupštinu, čiji je naručitelj bio HNS", rekao nam je Stanko Borić, koji je u kampanji Anke Mrak Taritaš bio zadužen za financije. Dodao je i kako "u kampanji za Zagreb HNS nije sudjelovao ni jednom kunom".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.