Top News
2075 prikaza

Arapske zemlje raskidaju veze s Katarom zbog potpore terorizmu

Katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani
REUTERS
Katar je optužen za podupiranje terorizma čime je destabilizirao čitavu regiju

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za "potporu terorizmu", napose mrežama Al Kaidi, skupini Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Katar je usto isključen iz arapske vojne koalicije koja u Jemenu djeluje pod saudijskim zapovjedništvom. Ovaj diplomatski potres događa se petnaest dana nakon posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu, gdje je potonji zatražio od muslimanskih zemalja da se obračunaju s vjerskim ekstremizmom.

Službena saudijska agencija SPA objavila je da Rijad prekida diplomatske veze i zatvara granice s Katarom kako bi "zaštitio nacionalnu sigurnost od prijetnje terorizma i ekstremizma".

"Katar je primio razne terorističke skupine kako bi destabilizirao regiju, poput Muslimanskog bratstva, DAEŠ-a (arapska kratica za IS) i Al Kaide", rekao je neimenovani saudijski dužnosnik.

I Bahrein je preko svoje službene agencije opravdao svoju odluku optuživši Dohu da "potkopava sigurnost i stabilnost (monarhije) i upleće se u njezine unutarnje stvari".

Egipat je također objavio prekid diplomatskih veza s Katarom zbog potpore "terorizmu".

Vlada u Kairu "odlučila je prekinuti diplomatske veze s državom Katarom koja ustrajava na neprijateljskom ponašanju prema Egiptu", ističe egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

U egipatskom priopćenju se navodi i da se zatvaraju "zračne i morske" granice s Katarom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.