Top News
32263 prikaza

Arkanovog ubojicu čuvaju u ovom luksuznom zatvoru

Zatvor Helderstrom
Screenshot
Lagodni život u zatvoru za posebno važne kriminalce nikako ne želi zamijeniti ležanjem u nekom balkanskom zatvoru

Dobrosav Gabrić, osuđen za ubojstvo Željka Ražnatovića Arkana, još uvijek se bori protiv izručenja Srbiji gdje ga čeka sigurni zatvor, a on tvrdi da ga čeka još sigurnija smrt. Trenutačno se vodi proces u Južnoafričkoj Republici gdje će sud u Cape Townu odlučiti kada će ga izručiti iz države gdje se skrivao godinama. Prošlog tjedna je odgođeno pripremno ročište, a novo je zakazano za 19. srpnja.

Odluku o mogućem izručenju čeka u jednoj od lijepo uređenih, tipskih, kuća u zatvoru Helderstrom nekih 120 kilometara od Cape Towna. Osim ćelije od 11 kvadrata, piše srpski Kurir, Gavrić može koristiti restoran, bar, knjižnicu, a na raspolaganju su mu i igraonica i teretana. Budući da se zatvorski kompleks nalazi na jednom brdu, u većinski poljoprivrednom kraju, pa može uživati u blagoj mediteranskoj klimi i maslenicima. Podsjetimo kako je Gavriću, koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog Arkanovog ubojstva, odbijen zahtjev za dobivanje azila u Južnoafričkoj Republici. Ustavni sud u Cape Townu odlučio je da Gavrić ne može dobiti status izbjeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubojstvo, koje nije politički motivirano.

Gavrić je naime u strahu da će ga po povratku u Srbiju ubiti Arkanovi ljudi i ima još mogućnosti za ostanak u JAR-u, gdje je prije par mjeseci ubijen njegov odvjetnik. Gavrić je najavio da će tražiti reviziju odluke Ustavnog suda, što će mu kupiti još malo vremena u Južnoafričkoj republici. Prvi put je status izbjeglice zatražio 2012. godine.

Slobodan Milošević i Ivan Stambolić OTMICA I SMRT Life Ubili ga metkom u potiljak i bacili u živo vapno

Prema pisanju južnoafričkih medija, Gavrić je od 2007. godine živio u luksuznom stanu na obali mora u Cape Townu. Navodno je sa suprugom i njihovim dvjema kćerima živio kod pristaništa za jahte u sklopu projekta V&A Waterfront. Sve do rujna prošle godine je Gavrić tražio azil zbog, prema njegovim riječima, činjenice da je osuđen u politički motiviranom procesu. Sutkinja ustavnog suda JAR-a Leona Theron odbila je njegov zahtjev za azilom i čini se da je samo pitanje vremena kad će ga napokon poslati na odsluženje 35-godišnje zatvorske kazne u Srbiji.

Južnoafrički Sunday Times objavio je i kako je Gavrić, koristeći lažni identitet, koristeći bosansku putovnicu ušao u Ekvador 2006. godine. Otamo je ušao u JAR preko turističke vize, pa je njegova supruga dobila poslovnu vizu i otvorili su restoran u Johannesburgu. Iste godine je pokrenuo tvrtku za uvoz i izvoz, a i sklopio je prijateljstvo s ranije spomenutim Beekom.

Gavriću je dodatni problem stvorila i činjenica da je svojevremeno radio za srpsku obavještajnu službu.

"Bojim se za svoj život jer je Arkan bio zapovjednik bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i ima jaku vojsku sljedbenika, koji nisu tolerantni", izjavio je Gavrić jednom prilikom.

Arkan i Marinko Magda Nemilosrdni Top News Srpski Jack Trbosjek: Arkanov koljač ubio je 13 osoba

Prije nego što je pobjegao iz Srbije, Gavrić je negirao svoju upletenost u Arkanovo ubojstvo. 

Arkanova udovica, Svetlana Ražnatović Ceca, obratila se Gavriću tijekom jednog svjedočenja: 

"Sjedio si pognute glave, okrenut licem ka izlazu, lijepo sam te vidjela preko Željkovog ramena. Ponovit ću to sto puta! Apsolutno sam sigurna. Izdajniče, znaš li koga si ti izdano, koga si ubio? Smradu, đubre!", vikala je pjevačica i pljunula na Gavrića.

Srpsko pravosuđe zaključilo je da su naručitelji odabrali Gavrića za ubojstvo Arkana jer je bio izuzetno spretan, vješt u baratanju oružjem, a bio je i u dobroj fizičkoj kondiciji. Prvobitni plan ubojica bio je da Arkanu ponude da kupi Audi A8 i to ispod tržišne cijene. Nakon toga su ga trebali namamiti da isproba automobil, a potom ga u tom istom automobilu ubiti. 

Jill Dando Prijateljska zvijezda Life Istraga o ubojstvu voditeljice povezana s Arkanom

Posao je bio gotovo pred sklapanjem, Arkan je došao do vrata hotela gdje se trebao dogovoriti s 'prodavateljima', ali mu je nešto bilo sumnjivo pa je odustao od Audija. Onda se prešlo na "plan B". Gavrić je 15. siječnja 2000. godine nešto iza 17 sati za svega desetak sekundi uspio Arkanu ispaliti tri metka u potiljak iz pištolja "CZ 99", a onda sa četiri metka u glavu i grudi likvidirati Mandića i Garića sa dva metka u leđa.  

On je nakon trostrukog ubojstva potrčao prema izlazu hotela, ali ga je nadomak izlaza iz hotela, neočekivano, dočekao metak Zvonka Mateovića, koji je osiguravao Arkanovu ženu, pjevačicu Svetlanu Ražnatović Cecu. Policajac iz Trbušnice je u općem metežu puzao na laktovima i uspio se izvući iz hotela, odakle je njega, Gagija i Mikija Golfom do bazena "11. april" u Novom Beogradu odvezao Zoran Nikolić Pegla. Gavrić je, pogođen u bok između dvije ploče pancirke koju je nosio, iste večeri zbrinut u privatnoj klinici u Loznici.

Proces za ubojstvo Ražnatovića ponovljen je nekoliko puta pred Višim sudom u Beogradu, a Gavrić, kasnije osuđen na 35 godina zatvora, pušten je iz pritvora 2006. godine i od tada je nedostupan srpskom pravosuđu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 09:54 04.Lipanj 2019.

    odmah podrzati da mu se odobri azil, ma kaj azil i da mu hrvatska daje barem pola place mesecno. jedino je steta kaj ni i cecuski smestik koju 9-ku. smece i arkan ali i ona