Top News
8519 prikaza

Pet ubojstava koja su promijenila balkanski kriminal

Zagreb: 23.01.2003. ubijen Marko Sliško, brat ubijenog Vjeke
Željko Lukunić/PIXSELL/History
Deseci života već su izgubljeni, a kraj brutalnog sukoba se čak ni ne nazire

Rat crnogorskih klanova, škaljarskog i kavačkog, koji traje skoro pet godina u Crnoj Gori i Srbiji, ali i drugim zemljama, do sada je odnio 40 života.

Tijekom ovog sukoba, piše srpski Blic, likvidirani su izravni suradnici kriminalnih grupa, ali bilo je i slučajnih žrtava, ubojstava nevinih ljudi koji su se našli na krivom mjestu u krivo vrijeme. Neka od ovih ubojstava znatno su utjecala na događaje u kriminalnim krugovima i, može se reći, preokrenula su tijek rata ova dva klana.

Goran Radoman

Kamenčić koji je pokrenuo lavinu krvavih ubojstava i kriminalnih obračuna i naglo promijenio poslovanje kriminalnih grupa koje se prvenstveno bave trgovinom kokaina, svakako je ubojstvo Gorana Radomana 2015. godine na Novom Beogradu. Iako je kobni metak ispaljen u najvećoj beogradskoj općini, motiv ubojstva krije se u Španjolskoj, gdje je nestalo 300 kilograma kokaina vrijednog 15 milijuna eura. Krađa velike količine droge napravila je razdor u kriminalnoj grupi koja je do tada poslovala kao jedinstvena cjelina, a logika podzemlja nalagala je da netko za takav gubitak mora platiti glavom. Kotorski klan se od tada grana na škaljarski i kavački, a sukob koji, čini se, nikada neće dobiti svoj epilog, traje pola desetljeća i odnosi 40 žrtava.

Aleksandar Stanković

Listopada 2016., nedaleko od Centralnog zatvora u Beogradu, ubijen je vođa navijača Partizana Aleksandar Stanković, poznat i po nadimku Sale Mutavi. Na njegov i još jedan automobil pucano je iz automobila BMW koje se ubrzo nakon rafala iz "kalašnjikova" udaljio u nepoznatom smjeru. Osim njega, u pucnjavi su ranjene još dvije osobe, a jedna je zatvorski čuvar koji je bio u društvu Stankovića. O njemu je govorio sam vrh države, pa je tako neposredno poslije ovog ubojstva ministar unutarnjih poslova objavio rat kriminalnim grupama. On je tada rekao da kriminalcima "nećemo dopustiti da našu zemlju koriste kao poligon za svoje obračunavanje". Podsjećanja radi, Stankovića je javnost upoznala kad je bio u društvu dvojice mladića koji su pretukli šefa FK Partizana Miša Vazuru. Osuđen je 2013. godine na pet godina zatvora, ali tu kaznu nije odležao. Desetak puta odgađao je izdržavanje kazne uz opravdanje da ima zdravstvenih problema.

Miloš Šaković

Prije nešto više od godine dana u kafiću u centru Podgorice, ubijen je pred brojnim svjedocima Miloš Šaković. Međutim, hici koji su bili namijenjeni Šakoviću, ubili su i Radivoja Jovanovića, muškarca koji je s prijateljima sjedio za susjednim stolom i koji je nastradao jer se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Jovanović nema veze s kriminalom već je izgubio život zato što je sjedio u blizini Šakovića. Poslije tog ubojstva, javnost u Crnoj Gori ostala je u strahu jer je to pokazalo da su u opasnosti i oni koji nemaju nikakve veze s kriminalom.

Dalibor Đurić

Nije bio visoko pozicioniran u hijerarhijskoj strukturi škaljarskog klana, ali je likvidiran na nezapamćen način. Ubijen je u zatvorskom krugu dok je bio na odsluženju kazne u zatvoru Spuž. Ubijen je kada je krenuo u teretanu u poluotvorenom dijelu zatvora. Snajperist je s obližnjeg brda ispalio hitac i pogodio Đurića točno u srce.

Veselin Vukotić

Ubojstvo Veselina Vukotića, oca Jovana i Igora Vukotića koji slove za vođe škaljarskog klana u crnogorskoj Dobroti, kronološki je jedno od posljednjih ubojstava koja su podigla veliku prašinu u podzemlju. Kako razmirice među pripadnicima klanova funkcioniraju po sustavu "oko za oko", jasno je da njegovom likvidacijom otvorena Pandorina kutija i strahuje se da će rat postati još krvaviji nego što je bio do sada. Iako se Veselin samo u nekoliko navrata pojavio u javnosti, mahom zbog svojih nasljednika, njegovo ubojstvo stvorilo je pomutnju u određenim krugovima. Tome u prilog govori i poruka njegovog sina Jovana iz zatvora, objavljena u osmrtnici.

"Ponestalo mi je riječi! Nismo stigli oprostiti se pred tvoj vječni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt danas je probudila ono što sam godinama umirivao u sebi. Svatko zna što mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati, kako si nas učio cijelog života, a život je prolazan", napisao je Jovan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.