Top News
2945 prikaza

Bahata prva dama: Ne zapošljava debele jer su spori

Sara i Benyamin Netanyahu
1/6
RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL
Supruga premijera okrutno se razračunava i s političkim oponentima i sa zaposlenicima u rezidenciji, a optužena je i za nesavjesno trošenje novca

Nakon što je prije nekoliko dana Sara Netanyahu optužena da je oštetila državni proračun za oko 100.000 dolara, javlja se sve više ljudi s informacijama koje kompromitiraju suprugu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. 

Istražitelji terete Saru da je spomenuti iznos potrošila na dostavu hrane, naručujući obroke od vrhunskih izraelskih chefova iako su ona i suprug imali u rezidenciji zaposlenog kuhara koji je primao plaću iz državnog proračuna, odnosno - novcem ubranim od poreza.

Benjamin Netanyahu, Vladimir Putin Bibi kao Erdogan? Top News Netanyahu bi pao s vlasti da ne 'kuri' ratove i sukobe

Naravno, Sara Netanyahu je pokušala prikriti tu činjenicu i njezini odvjetnici pokušavaju dokazati da je njihov kuhar bio tek povremeno zaposlen u premijerovoj rezidenciji. No, u međuvremenu novinari su saznali da Sara, osim što voli skupocjene darove, ima i vrlo tešku narav. 

The Guardian donosi priču o tome kako postoji transkript telefonskog razgovora između premijerove supruge i Monique Ben Melekh, supruge pravnika Eli Moyala koji se ne libi javno kritizirati Netanyahuovu politiku.

"Postoji li itko u ovoj zemlji tko je protiv Bibija? Ha? Svi obožavaju Benyamina, cijeli svijet ga obožava! Podigao je Izrael na vlastitim ramenima - šalje vojnike u rat, ima neviđenu političku mudrost, razgovara s povijesnim liderima, ima iskustvo, mudrost, obrazovan je!", sipala je bijesna Sara Netanyahu u slušalicu, pa nastavila:

Benyamin i Sara Netanyahu | Author: Ron Sachs/DPA/PIXSELL Ron Sachs/DPA/PIXSELL

"Ima akademsku naobrazbu, čita knjige, razumije ekonomiju, politiku, obranu, sigurnost, zna kako se ophoditi sa svjetskim liderima! A što je tvoj muž? Nije mom mužu ni do koljena! Je li on ikad razgovarao s ijednim svjetskim liderom? Je li išta postigao u životu? Benjamin je veteran među svjetskim liderima. Da je rođen u Americi već bi i tamo bio predsjednik!"

Na pitanje zaprepaštene Monique Ben Melekh zašto misli da bi njezin suprug bio ljubomoran na premijera, Sara je nastavila s paljbom:

"Ljubomoran je na njegov uspjeh, na to što je veliki vođa! A tvoj muž samo brblja i brblja. Ljubomoran je jer je moj muž milijun puta pametniji i uspješniji od njega, jer je divovski lider! Gdje bismo danas bili bez njega? Tvoj muž samo zna trčati od studija do studija i hvalisati se. To je jedino što zna! Samo čekam da me napadne u nekom svom nastupu. Ako to učini, onda je niže biće!"

Čovjek s pištoljem Feljton Top News Izraelski agent: Stavim pištolj na glavu i pucam

No, Sara Netanyahu nije bila samo jezičava prema političkim oponentima. Otresala se grubo i na podčinjene. Portal The Times of Israel ovih dana objavio je i razgovor sa Shirom Raban, 24-godišnjom majkom troje djece koja je vrlo kratko radila u rezidenciji kao čistačica i pobjegla nakon jednog Sarinog bijesnog ispada. 

"Iz sveg glasa je urlala na mene:'Ti si hrpa ničega! Ništa ne razumiješ!' Često se istresala na osoblje, a urlala je i zato jer se nitko od nas nije pojavio na poslu na najsvetiji židovski praznik Dan pomirenja - Yom Kippur. Osim toga, nije nam se smjelo dogoditi da nešto slučajno razbijemo ili pokidamo - odmah je tražila da istu takvu stvar kupimo o vlastitom trošku.

Sara Netanyahu | Author: Olivier Douliery/DPA/PIXSELL Olivier Douliery/DPA/PIXSELL

Ako ne bi na to pristali, onda bi nam to odbila od plaće. Govorila je da želi osoblje koje stalno juri i zato ne zapošljava debele ljude. Najgore je to što se tako ponašala samo kad premijer ne bi bio prisutan. Kad je on bio tu, onda se pravila umiljatom."

Osoblju nije bilo dopušteno koristiti zahode unutar rezidencije, a nisu smjeli uzimati ni slobodne dane, čak i ako bi im se razboljela djeca. Tijekom radnog vremena nisu smjeli ni jesti, ni piti niti se odmarati, a Sara je od njih tražila da presvlače radnu odjeću i po nekoliko puta na dan, a u inspekciju je dolazio čak i njihov sin.

Sara Netanyahu | Author: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL
Portal vox.com piše da optužbe protiv 59-godišnje edukacijske psihologinje Sare Netanyahunisu nikakvo iznenađenje. Još u veljači 2018. jedna od dvije istrage protiv njezinog muža odnosila se na vrijedne darove koje je bračni par primao otkako je Netanyahu premijer. Tako se spominju nakit, cigare i drugi vrijedni predmeti koje su Sara i Benyamin dobivali od raznih biznismena, među kojima i James Packer, bivši suprug pjevačice Mariah Carey, koji je u zamjenu za darove tražio razne ustupke. 

Ukoliko se dokaže i da je Netanyahu oštetio državni proračun i zlorabio položaj i ovlasti, moglo bi se dogoditi da i on završi u zatvoru, što bi, kako pišu izraelski mediji, moglo okrenuti novu stranicu izraelske politike.

Otvaranje američke ambasade u Jeruzalemu ŠIZOFRENO Top News Slika koja govori kako je umro mir između Izraela i Palestine

Sara Netanyahu kojoj također prijeti zatvor, rođena je 1958. godine u sjevernom izraelskom gradu Kiryat Tiv'on. Otac Shmuel Ben-Artzi bio je akademik i u Izrael je stigao iz Poljske, a majka Chava bila je iz Jeruzalema.

Godine 1984. Sara je diplomirala psihologiju i služila u izraelskoj vojsci, gdje je radila na procjenama psihofizičkih sposobnosti novaka.  Magistrirala je 1996. godine na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Između diplome i magisterija radila je kao stjuardesa i u avionu upoznala do tad dva puta razvedenog Benjamina koji je u to vrijeme već bio istaknuti političar u najjačoj izraelskoj desno orjentiranoj stranci Likud.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MiriBU 10:08 24.Lipanj 2018.

    Uzasna ,nesimpaticna osoba

  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 20:50 23.Lipanj 2018.

    Užasna je, a tako vesela.