Top News
23392 prikaza

Agent Mossada je u hrvatskom zatvoru, evo kako ih obučavaju

Tajni agent
Thinkstock
Nakon vijesti o uhićenom agentu u donosimo tekstove o tome kako se postaje član Mossada

Rijetko kada vam padne u ruke knjiga bogata tajnim znanjima. Znamo da to zvuči jako konspirativno, ali kada vidite hrvatski prijevod knjige Victora Ostrovskog, bivšeg Mossadovog agenta, i to u izdanju Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane, svjesni ste da imate pravi raritet.

Riječ je o knjizi punog naziva "Mossad - Bivši agent otkriva akcije i metode izraelske tajne službe" koju je uz Ostrovskog pisala novinarka Claire Hoy. U njoj se detaljno razotkrivaju kako i zašto Mossad operira diljem svijeta i to iznimno uspješno operira.

Tajne službe su kao dobra infrastruktura. Sve dok uspješno obavlja svoj posao, ni ne znate da postoji. A Mossad ništa ne prepušta slučaju kad je riječ o službi.

Sve počinje detaljnim ispitivanjem potencijalnih agenata.

- Gurnut sam u jedan mali ured gdje je sjedio neki stranac s nekoliko papira ispred sebe.

"Imamo tvoje ime iz računala" rekao je čovjek. "Ti zadovoljavaš naše kriterije. Znamo da si spreman služiti svojoj zemlji, ali postoji način na koji to možeš činiti još i bolje. Jesi li zainteresiran?"

"Pa, da. Zainteresiran sam. O čemu se radi?"

"Najprije o cijelom nizu testova, da vidimo odgovaraš li nam. Zvat ćemo te”.

Fotografija napada iz 1972. u Londonu Oteti 1972. Top News Mračna povijest Olimpijade: 11 ubijenih Izraelaca tek sad dobivaju priznanje

Bilo je to negdje 1977. godine i već tada je Mossad održavao detaljne baze podataka o raznim vojnicima koji bi potencijalno mogli početi i za njih raditi. Naravno, prošlo je nekoliko tjedana prije nego su Ostrovskom uopće rekli da ga provjeravaju za Mossad. 

"Ispunio sam na stotine formulara s pitanjima tipa hoćeš li se smatrati lošim, opakim, ako budeš morao nekoga ubiti za svoju zemlju? Držiš li da je sloboda važna? Postoji li išta važnije od slobode?"

Takve stvari su pitali. S obzirom da je bio posve siguran da se Mossad krije iza svega, bilo je jasno kakve odgovore žele. A Victor je želio ući. Pošto-poto. Ovakvi susreti održavali su se svaka tri dana i tako tijekom četiri mjeseca. Jednom je bio podvrgnut opsežnom medicinskom pregledu u vojnoj bazi. Kad se u izraelskoj vojsci odvijaju pregledi, tvrdi Ostrovski, čovjek najčešće stoji u redu s još 150 drugih tipova. Kao u nekoj tvornici. No, ovdje su imali 10 prostorija za testiranje. U svakoj je bio doktor i medicinska sestra, i svi su čekali - samo njega. On je bio jedini. Svaki tim trebao je oko pola sata za mene. Obavljali su preglede, svake vrste. Imali su čak i jednog - zubara. Pored toliko pažnje, sam - sam se sebi učinio važnim.

"Nakon svega toga, još uvijek nisam imao preciznijih informacija o poslu kojeg su mi svakako htjeli dati. Usprkos toga, želio sam ga, po svaku cijenu uzeti - pa što god bude", piše Ostrovski.

Trebao je Ostrovski nastaviti s obukom, ali tada su mu rekli da će morati jedan dio provesti daleko udaljen od svoje obitelji što mu nije bilo prihvatljivo. Nakon nešto nagovaranja je ipak pristao, pa su ga osam mjeseci konstantno zvali na telefon. Nisu mu htjeli reći ni za što ga pripremaju, ali je nakon pristupanja Mossadu saznao da je riječ o KIDON-u, jedinici obučenoj za ubojstva.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.