Top News
2726 prikaza

Britanci ga ne žele: Abramovič postao najbogatiji Izraelac

Roman Abramovič
1/3
News Syndication/PIXSELL
Roman Abramovič nije dočekao produženje vize za ostanak u Londonu, gdje se nalazi većina njegovih poslova

Bogati ruski milijarder Roman Abramovič, nakon isteka britanske vize, preselio se u Tel Aviv. Abramovič je tako odlučio iskoristiti mogućnost svog židovskog porijekla i doseliti se po zakonu o povratku, koji omogućuje državljanstvo svakom Židovu koji se poželi doseliti. 

Sumnje da mu je ukinuta viza za boravak u Velikoj Britaniji pokrenute su nakon što ga nitko nije vidio na proslavi Chelsea nakon osvajanja britanskog nogometnog kupa. Iako britanske vlasti nisu javno komentirale pitanje Abramovičeve vize, njihov stav prema Rusima u Velikoj Britaniji postao je oštar nakon trovanja Sergeja Škripala i njegove kćeri Julije. Premijerka Theresa May optužila je Rusiju, posebno predsjednika Vladimira Putina, za njihov pokušaj ubojstva.

I dok oni i dalje te optužbe negiraju premijerka je najavila kako će se poduzeti niz mjera protiv bogatih ruskih biznismena koji su povezani s ruskim predsjednikom Putinom. 

Roman Abramovič Nije lako Top News Abramovič nepoželjan - Britanci mu ne daju vizu

Abramovič, 'težak' više od 10 milijardi dolara, odmah je postao i najbogatiji Izraelac. Kritičari kontroverznog zakona iz 2008. godine koji mu je omogućio državljanstvo, kažu kako će potaknuti oligarhe i ostale da se iz različitih ciljeva i bez ikakvih pitanja dosele u Izrael, piše The New York Times.

Glasnogovornik Ureda za vezu, koji upravlja imigracijom u Izrael za zemlje s ruskog govornog područja, rekao je kako je Abramovič zahtjev za državljanstvo poslao prošlog tjedna. 

"Došao je u izraelsku ambasadu u Moskvi poput bilo kojeg drugog građanina. Ispunio je zahtjev kako bi mogao dobiti imigracijsku dozvolu, i nakon provjere njegovih dokumentna zaključeno je kako ispunjava uvjete", rekao je glasnogovornik.

No daleko je Abramovič od običnog građanina, što je bilo vidljivo i u trenutku njegovog dolaska. Na aerodrom Ben Gurion stigao je sa svojim privatnim zrakoplovom, kako pišu izraelski mediji. Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je kako je ušao u zemlju, a dodali su kako je njegov zahtjev privatna stvar. 

Vladimir Putin na otvaranju mosta do Krima Velika tajna Top News Ima li moćni Putin iskrenih prijatelja?

Kako pišu izraelski mediji Abramovič je stigao u ponedjeljak i u gradu kupio nekretninu. Često je dolazio u Izrael i donirao milijune u razvoj nekih projekata no isto tako pomagao je i razvoj izraelskih kompanija. Ono što je siguran razlog njegovog preseljena u Izrael je i izuzetak od plaćanja poreza sljedećih deset godina i činjenica kako neće morati objašnjavati kako je stekao svoje bogatstvo. 

Abramovič je već ranije uložio u nekretnine u Tel Avivu, pa je tako 2015. godine sa 28 milijuna dolara kupio nekadašnji hotel u bogatom dijelu grada. Hotel su mu prodala dvojica braće, jedan od kojih je suprug poznate glumice Gal Gadot, zvijezde filma Wonder Woman. 

U Britaniji mu je boravak omogućila poduzetnička viza, koja vrijedi tri godine i četiri mjeseca i uobičajeno se produžuje svake dvije godine. No nakon što mu je istekla tijekom travnja ove godine, zasada još nije produžena. 

Njegova nemogućnost produžavanja vize Tier 1, koja omogućava bilo kome tko je uložio više od dva milijuna funti u britansku ekonomiju, ostanak u zemlji 40 mjeseci. Boris Johnson, britanski ministar vanjskih poslova, prošlog tjedna izjavio je kako bi britanske vlasti mogle pokrenuti niz ostalih postupaka "kako bi mogli obuhvatiti ljude bliske Putinu koji mogu imati nedopušteno ili bogatstvo stečeno na neki loš način". 

Vladimir Putin BEZ MILOSTI Top News Putin nije htio ispuniti zadnju Skripalovu molbu

Johnson dodaje kako se ovaj oštar pristup kojeg su na sličan način usvojile i američke vlasti pokazao uspješan. "Mislim kako je efekt tih sankcija, posebno na nekim pojedincima, primjetan, no mi imamo naš sistem i pristup i to moramo učiniti u skladu sa zakonom i dokazima", naglasio je Johnson, piše The Guardian.  

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritizirao je britansko odugovlačenje s vizom. "Očigledno je kako su za britanske vlasti vize i regulacija medijskog prostora instrumenti političkog djelovanja". Javno ispitivanje o porijeklo ruskog novca čini se nije tako jednostavno rješenje, smatra Roman Borisovich

"Posljednja stvar koju oni žele je imati javno saslušanje u Velikoj Britaniji i odgovarati na pitanja poput kako ste stekli svoje bogatstvo ili jeste li dio ruskog režima ili instrument za miješanje u odnose u drugim državama?", naglašava. 

Zaoštreni odnosi između Velike Britanije i Rusije doveli su i do protjerivanja stotinu ruskih diplomata iz više od 20 zemalja diljem svijeta. Rusija je vratila istom mjerom i protjerala niz britanskih diplomata. Abramovič je poznat po svojim prijateljskim odnosima s Putinom što ga je i najvjerojatnije zaštitilo od njegovih odmazda ruskih oligarha, pa je njegovog bogatstvo, stečeno u poslovima s naftom i plinom, ostalo netaknuto

U nogometnom svijetu doživljavaju ga herojem, zbog velikog ulaganja u nogometni klub Chelsea, koji je zahvaljujući tome postao jako uspješan klub.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.