Top News
340 prikaza

Bandić nije znao da ima račun na koji su mu sjedali milijuni?

Milan Bandić
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Zbog rupe u zakonu DORH Bandića ni ne može kazniti za uzimanje mita, a jedino što mu mogu predbaciti jest da državi za taj iznos nije platio porez

Milanu Bandiću s dijela gradonačelničke plaće mjesečno će se skidati novci jer ga je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo s 30.000 kuna! 

Kaznili su ga je jer si je kao prvi čovjeg Zagreba pogodovao, omogućivši svojoj stranci Milan Bandić 365 besplatno postavljanje plakata na 30 lokacija u gradu, i to dok još nije ni počela kampanja! 

Može se obraniti ako pokrene upravni postupak na sudu kao što je to napravio 2014., kad su ga kaznili s 15.000 kuna jer je, uz gradonačelničku plaću, primao i 2400 kuna kao šef Turističke zajednice Grada Zagreba. 

Otkrilo se i da je dobio 1500 kuna od tvrtke Duplicato medija za sinkroniziranje likova iz crtiće te 10.500 kuna za obnašanje dužnosti člana Odbora za javna priznanja. Ipak, sve navedeno je zanemarivo uz postupak koji je Povjerenstvo pokrenulo protiv Bandića još u prosincu 2014. 

S obzirom na to da odvjetnik Marijan Hanžeković od 2007. zastupa Grad Zagreb, a prema saznanjima Povjerenstva iz medija, ako je isti uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna za gradonačelnika, moguće je da se Bandić i tu našao u sukobu interesa. 

No u istom postupku se provjeravaju tvrdnje da je Bandić dvije godine nakon završetka predsjedničke kampanje na račun otvoren u te svrhe primao donacije. 

Iako Povjerenstvo to ne navodi, radi se o više od 24 milijuna kuna.

"Zbog rupa u izbornom zakonodavstvu financiranja političkih stranaka Bandić se pravdao da nije ni znao da je spomenuti račun otvoren. Dakle, nije imao pojma da mu na njega sjedaju milijuni koje Uskok provjerava kako su se trošili. Zbog rupe u zakonu DORH ga ni ne može kazniti za uzimanje mita, a jedino što mu mogu predbaciti jest da državi za taj iznos nije platio porez", kaže nam dobro upućeni izvor iz odvjetničkih krugova.

Navodno je time zakinuo državu za milijune. Kako se istraga širila, tako se došlo do saznanja da su se među donatorima, koji su podupirali dvije godine izdašnim iznosima Bandića za predsjednika i kada više nije bio kandidat, našli i “socijalni slučajevi”. 

Parlamentarni izbori, premijer kojeg teško razumijemo, borba između Karamarka i Orepića, unutarstranački izbori u SDP-u i međusobna čašćenja životinjskim “nadimcima”, Bandića i sumnjive milijunske transakcije bacili su u posljednji plan. 

Uspio je sa svim teretom na leđima s novom strankom dobiti dva zastupnička mandata i biti dio vladajuće ekipe. Čini se da jedino Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nije zaboravilo na Bandića...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.