Top News
807 prikaza

Bandić tajnim kreditom zadužuje Zagreb za 2,3 milijarde kuna!

Milan Bandić
Zarko Basic (PIXSELL)
sjednica na kojoj se raspravljalo o zaduženju bila je zatvorena za javnost, a zastupnici su morali potpisati da novinarima o tome neće govoriti

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegov partner Andrija Mikulić iz HDZ-a povukli su nezapamćen potez i odlučili javnosti uskratiti bilo kakve informacije o novom zaduženju Zagrebačkog holdinga. 

Sjednicu Skupštine su zatvorili za javnost, a 51 zastupnik je morao potpisati da novinarima neće reći ništa o zaduženju.

Stručnjaci s kojima smo pričali čude se da jedno zaduženje najveće komunalne tvrtke u Hrvatskoj proglašeno tajnim i da građani ne znaju pod kojim uvjetima će otplaćivati čak 2,3 milijarde kuna novog zaduženja!

Holding se planira zadužiti još ove godine za taj iznos kako bi otplatio obveznice iz 2007. godine. 

Iza priče o zaduženju ima nekoliko zanimljivih detalja, pa nije čudno da bi zagrebački gradski oci sve ostavili u tajnosti. Prema dokumentima koji su ipak procurili u javnost, kamata za zaduženje je čak 5,37 posto. 

Zbog toga dio zastupnika nije podržao poskupljenje jer je, primjerice, Vlada odbila zaduženje po kamati od pet posto i smatraju to preskupim kad su međunarodna tržišta puna novca. 

Kako saznajemo, u gradu uvjeravaju da je to maksimalna kamata, a da vjeruju da će biti u konačnici niža. 

No osim toga, cijelu strategiju zaduživanja iz sjene vodi bivši direktor Holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš i bliski Bandićev suradnik. 

Nakon istraga Uskoka Kikaš se povukao od reflektora javnosti, ali je i dalje aktivan sa svojim vezama. Upravo on je skovao plan po kojem bi se Holding zadužio na domaćem tržištu. 

Novac za obveznice bi trebale dati nekoliko banaka, ali kako saznajemo, većinu će osigurati ruski Sberbank. Uz njih bi trebale, ali u manjem omjeru sudjelovati, primjerice, i Zagrebačka i Privredna banka. 

Preko Hrvatske se inače lome veoma napeti odnosi SAD-a i Rusije, pa je čak i HDZ dobio upozorenja iz EU i SAD-a da ne pušta ruski kapital u strateške investicije.

Preko Sberbanka Rusi su ipak ušli u najveće hrvatski koncern, Agrokor Ivice Todorića. Dali su mu čak 950 milijuna eura kredita kojim je refinancirao skuplje stare obveze. 

Ljubičić je radio za Todorića i vodio mu investicije kad je 2008. godine smjenjen prvi puta iz Holdinga. Sad Sberbanku dovodi u Zagrebački holding dok je sva pozornost usmjerena na krizu Vlade. 

Onaj tko drži obveznice, ima pravo i na imovinu tvrtke ukoliko ona ne bi mogla otplaćivati svoje obveze. No više od toga je važno da Rusi dobivaju značajan utjecaj na zagrebačku politiku i odluke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.