Top News
6470 prikaza

Bandić u strahu: Boji se suđenja prije izbora

Milan Bandić i "banditosice"
Tomislav Miletic (PIXSELL)
U samo dva tjedna Vrhovni sud odbio je dvije njegove žalbe kojima je pokušao srušiti Uskokove optužnice

Milan Bandić i njegov odvjetnički tim, zajedno sa ostalim optuženicima u slučajevima Agram i Štandovi, sve redom njegovim bliskim suradnicima, učiniti će sve kako bi prolongirali suđenja koja mu neminovno kreću u 2017. godini tek za jesen kako bi izbjegli ijedno ročište prije lokalnih izbora u svibnju u koje aktualni zagrebački gradonačelnik ulazi s nikada jačim protukandidatkinjama, ali i bremenom tih optužnica.

Ovu informaciju Expressu je potvrdilo par njegovih bliskih suradnika, među kojima su neki i na optuženičkoj klupama, ali i neki sugovornici s Županijskog suda u Zagrebu koji su nam ispričali kako je to njima očekivani scenarij.

Milan Bandić | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
"U ovim procesima je veliki broj suoptuženika što otvara njihovim obranama veliku mogućnost da ishode odgode ročišta jer je dovoljno da se, recimo zbog bolesti ili poslovne sprečenosti, ne pojavi jedan od njih i ročište se odgodi. Imaju veliki manevarski prostor i to će koristiti sigurno. Osim toga, zasad još nisu zakazana ni ročišta na kojima bi, nakon odluka Vrhovnog suda, Županijski sud trebao odlučivati o osnovanosti optužnica i proglašavanju njih pravomoćnim", ispričao nam je sugovornik s Županijskog suda koji misli da teško ta suđenja mogu početi prije izbora u svibnju.

Podsjetimo, paralelno s uspjehom izglasavanja proračuna za izbornu godinu nakon natezanja s HDZ-om, Milan Bandić krajem prošle godine doživio je dvostruki hladan tuš od Vrhovnog suda. U samo dva tjedna Vrhovni sud odbio je dvije njegove žalbe kojima je pokušao srušiti Uskokove optužnice u procesima u kojima je prvooptuženi za nekoliko korupcijskih radnji i trgovanje utjecajem.

Prvo je početkom prosinca prihvaćena žalba Uskoka kojom su tajno snimljeni telefonski razgovori i SMS poruke protiv gradonačelnika i ostalih osumnjičenika ipak prikupljeni zakonito i smatraju se ispravnim dokazima u aferi Agram. Nakon toga, tjedan dana kasnije Vrhovni sud odbio je žalbu Bandića i njegovih odvjetnika da se iz spisa u aferi 'štandovi' izdvoje iskazi svjedoka koje je tijekom istrage tužiteljstvo ispitalo bez nazočnosti obrane optuženika.

Time je njegov odvjetnički tim iscrpio mogućnosti pravnih smicalica oko žalbi, te otvorio scenarij potvrđivanja tih optužnica i pokretanje suđenja.

A na tim suđenjima upravo bi ti telefonski razgovori i SMS poruke bile puštene na ročištima što bi Bandiću napravilo veliku štetu uoči izbora. Dio tih snimaka i poruka je već objavljeno i vidljivo kroz spis Uskoka na preko 500 stranica pa se tako otkrilo kako je Bandić davao službeno vozilo i usluge službenog vozača voditeljici Mili Horvat za šoping u Beču, a ne za potrebe liječenje kako je ona tvrdila u iskazima.

Milan Bandić | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)
Dapače u snimljenim razgovorima čuje se kako Bandić Horvat nagovara da kupi "špic papak", kako on naziva Lous Vuitton cipele od 3000 eura, i govori da će on to refundirati. Također u razgovorima se čuju dogovori o zapošljavanju raznih rođaka, sinova prijatelja, poznanika te prijateljica prijatelja, pri čemu su izmišljali, tvrdi Uskok, radna mjesta. A za radna mjesta su se kupovali i satovi kao znak zahvale, snimljeno je u ostalim razgovorima, kao i Bandićev bijes kada ga se obavještava da se neke ne može zaposliti na radna mjesta koja je on zamislio zbog procedura ili manjka stručne spreme. Tu su i zapisi njegovog bijesa i naredbi oko slučaja zbrinjavanja otpada i namještanja poslova tvrtki Cios Petra Pripuza.

Sve te audio snimke kao i transkripti SMS poruka u kojima se njemu recimo osobno zahvaljuje na zapošljavanju prijateljica bi onemogućile gradonačelniku da ponavlja kako se protiv njega vodi politički proces i kako je žrtva političkog progona, a utjecale bi na njegov rejting koji je u padu. Toga je očito svjestan i on sam.

"Bandiću te snimke nisu drage, i šizi kada mu se spomenu ti procesi i dokazi. Na većinu onoga što se govori o pravosudnim procesima i protukandidatkinjama on odmahuje rukom, no na navode o tim snimkama, transkriptima ne već pokazuje nervozu. Nije mu tu svejedno i to se vidi", kaže nam jedna njegova bliska suradnica u neformalnom razgovoru.

Iako su se u medijima pojavile špekulacije kako bi Bandiću pomoć mogla biti i sutkinja Tanja Pavelin Borzić, naši sugovornici iz pravosudnih krugova to odbacuju. Podsjetimo, ona se našla u istrazi odakle joj imovina i dovedena je u pitanje ima li to veze s Bandićem.

"Kao prvo ona je već jednom dokazala da ju politički procesi ili možebitni utjecaji od nekih sudionika u procesima ne diraju previše. Pa ročište za štandove je Bandiću zakazala uoči parlamentarnih izbora što je i Bandića i Lovrića iznimno ljutilo. Tako da joj činjenica da se bliže lokalni ne predstavlja ništa. Isto tako ne bi trebalo vrtiti priču oko nje, jer su protiv Bandića u pitanju uskočki predmeti u kojima je tročlano sudsko vijeće. Sjetite se što se dogodilo u Planinskoj sa Sanaderom, sutkinja Smiljanić je već donijela presudu al su ju suci iz vijeća preglasali. No, isto tako suci ne mogu utjecati na bolesti nekih od optuženika koja će se događati, a koja su jedini manevar obrane", govori nam osoba iz pravosudnih krugova.

Milan Bandić | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL
Izbjegavanje ročišta adut manje u rukavu je i za njegove političke protivnike. Iako dvije njegove najjače protukandidatkinje, Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek tu kartu Bandićevih procesa nisu previše koristile. One su se, očito je, odlučile za kampanju u kojoj neće bombardirati Bandića na tim temama prosuđujući da im to može prouzročiti kontraefekt. No, uskoro uključenje eventualnog kandidata SDP-a, kao i Mosta u lokalnu bitku, moglo bi te teme Bandićevog uhićenja i suđenja vratiti u prvi plan i štetiti aktualnom gradonačelniku.

Također, osim ova dva spomenuta procesa, zanimljivo će biti pratiti i desetak procesa u kojima su osumnjičeni Bandićevi bliski suradnici za nekoliko drugih afera, od dodjele štandova za Bundekfest, šatora na Trgu do ispravka GUP-a čije je već ročište u studenom otkazano iako je suđenje tada trebalo početi obzirom da je optužnica postala pravomoćna.

Osim Bandića optuženi su bivši predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić , Bandićev savjetnik Željko Horvat , bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić , referent za javnu nabavu Holdinga Filip Čulo , direktor Čistoće Miljenko Benko , zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić , načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović , pročelnik stručne službe Vidoje Bulum , pročelnik ureda Miro Laco , glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović , Dragutin Kosić, direktor Plinare Ante Dodig i mnogi drugi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.