Top News
18244 prikaza

Zrinka Paladino - žena koja je Bandiću rekla: "Dosta!"

Zrinka Paldino s obitelji
Dalibor Urukalović/PIXSELL
Sedam godina gledala je kako se pogoduje u Zagrebu, pisala je stručne radove o tome, ali kad je Horvatinčić dobio pola Cvjetnog, javno je krenula u raskrinkavanje...

Pravda ponekad spava, ali nikad ne umire... Tu je latinsku sentencu - u originalu: dormit aliquando ius, moritur nunquam - na Facebooku potpisala “mlada dama” Zrinka Paladino, heroina pobune koja je ovih dana privukla pažnju nacije prekinuvši zagrebačku šutnju, podvarijantu one dobro poznate, nacionalne. Zbog toga joj ovih dana stižu komplimenti, ali i prijetnje. Ova 44-godišnja arhitektica je bez dlake na jeziku odlučila javnosti otkriti kako su po hitnom postupku, bez stručne evaluacije, dodijeljene sporne terase poduzetniku Tomislavu Horvatnčiću na Cvjetnom trgu. Za Bandića se vežu milijunske afere, puno argumentiranije optužnice, ali javnost je na to već oguglala. Zauzimanje pola trga terasama nakon što im svake godine trgove zauzmu šatori, Zagrepčanima je prelilo čašu strpljenja. Masovno su se pobunili, a Paladino je njihova heroina. Nekada bi Bandić gurao svoje, ali pod pritiskom se predomislio preko noći i nadstrešnice su maknute.

Svoje sam rekla, sad čekam institucije

Očekivao je da će tu sve završiti, kao i dosad. Bilo pa prošlo. Ali se prevario. Paladino nije stala i u javnosti je krenula otkrivati i druge sporne stvari oko uređenja grada koje su godinama smetale Zagrepčanima. Ali su, eto, vjerovali da su konzervatori sve to odobrili, da struka stoji iza toga. Paladino im je pokazala da je bilo suprotno. Kako nam svjedoče njeni prijatelji, Paladino se odlučila malo povući, ali joj ne pada na pamet stati i zašutjeti.

- Čekam da institucije obave svoj dio posla - rekla nam je Paladino nakon istupa. Navodno neće dugo čekati, a Paladino će do tada malo nestati iz javnosti. Želi i zaštiti svoju obitelj i privatnost te pričekati da vidi hoće li država odraditi svoje. Tko je ova arhitektica koja je odlučila progovoriti o pogodovanjima?

Zrinka Paladino rođena je 1972. godine u Splitu. Na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je s 25 godina kod mentora Nenada Fabijanića, jednog od vodećih hrvatskih arhitekata. U Gradu Zagrebu zaposlila se u desetoj godini Bandićeve vladavine, 2010., na radnome mjestu zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu. Godinu dana kasnije doktorirala je na temi “Lavoslav Horvat: Arhitektonsko djelo 1922.- 1977.”. Njena knjiga o Horvatu 2014. godine nagrađena je nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata “Neven Šegvić” kao najbolji publicistički, kritički, znanstveno- istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2013. godinu. Valja reći da je Paladino dugo u nemilosti gradonačelnika i da ova nagrada nema karakter kao one koje dodjeluje Bandić - one bi se, kad bismo htjeli korektno ocijeniti njihov smisao, prije mogle nazivati zahvalnicama ili avansima...

Bandić bi polomio jezik na naslovnu neke njene knjige

Milan Bandić čita knjige, makar u zatvoru - to smo doznali nakon njegova prvog boravka u Remetincu (pohvalio se da je pročitao Krležu i Andrića na razini opusa), no Zrinka Paladino godinama piše, ne samo dopise i predstavke nego i knjige, odnosno vrlo ozbiljne knjige, ali uzalud: zagrebački Betmen nakon dramatične Facebook objave savršeno ju je indolentno sveo na svoje “lijevo mudo”. Ta bi rečenica u civiliziranom svijetu značila trenutačnu političku smrt, ali ovo je Milanovac na Savi...

Milan Bandić | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Na naslovu zadnje knjige Zrinke Paladino, doista kapitalnog djela, naš bi gradonačelnik vjerojatno slomio jezik. Knjiga se zove “Lavoslav Horvat - kontekstualni ambijentalizam i moderna”. Paladino je u
tom smislu savršen antipod zagrebačkom gradonačelniku: on je sirovi barbarogenij, stručnjak za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu koji se kasnih sedamdesetih, na niskom startu u zagrebačkim hladnjačama poput Scarlet o’Hara zakleo da više nikad neće biti siromašan, pa knjige nije stigao čitati sve do zatvora, a ona pripadnica deklasirane, ozbiljne, metodične urbane inteligencije, kojoj su napisana znanstvena i stručna djela – gledano iz njegova kuta - samo otegotna okolnost.

- Ona je službenik grada, nema ovlasti. Neka čuva dostojanstvo gradonačelnika - ponovio je Bandić.

Imputiraju joj da radi za SDP, ali i za Sandru Švaljek

Prije toga ju je pokušao difamirati rečenicom da je ona u biti bezvrijedna.

- Suzdržao bih se od komentara jer mi je njen suprug dobar prijatelj - rekao je Bandić.

Josip Paladino zaista je dobar prijatelj s Bandićem. Taj ugledni neurokirurg oženio se relativno kasno. Prvo od troje djece sa Zrinkom je dobio tek u svojoj 50. godini. Paladino je bio dobar s Bandićem iz vremena SDP-a, a trebao je nositi i Bandićevu listu u Zagrebu na prošlim lokalnim izborima. No Bandićevi vjerni doušnici su na vrijeme doznali da će biti jedan od onih pod istragom u slučaju Karlovačke banke zajedno s obitelji Šola. To se pokazalo točnim. Iz Bandićeva kruga dolaze informacije da Zrinka Paladino nikad i ne bi bila zaposlena u gradskoj upravi da nije bilo tog prijateljstva. Oni je žele prikazati kao beznačajnu ili u najmanju ruku kao onu koja je godinama šutjela, čuvala svoje mjesto na visokoj plaći. Pa je onda u trenutku kad je Bandić već krenuo padati odlučila progovoriti i tako napraviti sebi odstupnicu.

Pojavile su se i špekulacije da si radi političku promociju jer će na izbore ići sa Sandrom Švaljek. S druge strane, stiže priča da je SDPov kadar, a to se čak veže i na to što su joj na promociji knjige bili Mirando Mrsić i Milanka Opačić i davali joj potporu. - Nema govora da iza toga stoji SDP ili bilo kakva politička stranka - kaže nam prijateljica Zrinke Paladino dodajući da je još veća besmislica povezivanje nje i Sandre Švaljek.

- Ona je vrhunska stručnjakinja, profesionalka koja časno radi svoj posao. Izuzetno je marljiva, kompetentna, izvrsna žena, majka je troje djece, napisala je stotine predstavki o postupanju kroz sve to vrijeme, ali na njih nije bilo nikakve reakcije. I ona je na nekoliko ovih zadnjih slučajeva pukla. Gledajte što sve Bandić radi. Odlučila je da više ne može šutjeti - opisuje nam poznanica. To je na tragu onoga što je rekla i nama prije nego što je odlučila privremeno zašutjeti.

Gradnja terase na Cvjetnom | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Rekonstrukcija Britanca bez stručne podloge

- Sedam godina se borim protiv onih koji degradiraju struku. Neću to dozvoliti. Neću dozvoliti da neodgovorni pojedinici guraju struku u ponor - rekla nam je. Nakon što je upozorila na pogodovanje mimo struke Horvatinčiću, Paladino je otvorila temu rekonstrukcije Britanskog trga. Taj trg je jedan od duša grada, na njemu se zadržala tržnica, nedjeljom sajam antikviteta. 

Radovi su odmah počeli, a nakon što je Paladino s tim izašla u javnost, oni su dozvolu povukli kako bi ispalo da se o njoj još odlučuje. No sad su u problemu jer ispada da su radovi počeli bez dozvole. Nakon toga nema radova, a DORH se počeo raspitivati o slučaju - potvrđeno nam je od sugovornika iz gradske uprave. I nisu to jedine stvari koje se načetoj Bandićevoj vladavini polako urušavaju. Pod povećalo će doći i sukob interesa Bandićeva suradnika Gzima Redžepija. On je postavljen na čelo povjerenstva koje odlučuje o dodjeli terasa na javnim prostorima. Istodobno je on vlasnik slastičarnice u Masarykovoj ulici ispred koje je postavljena terasa. Da bi je postavio, srušio je drvo koje je bilo dio kulturne baštine. Inspektori su mu naredili da ponovno posadi drvo, ali tad je on sagradio krov. Nemoguće je sad vratiti drvo, ali iz grada nikome ne pada na pamet ispitati Redžepija. Terase kafića su zaista postale svoja suprotnost u gradu. Isprva ih je Bandić masovno dopuštao na parkiralištima i trgovima “kako bi pomogao ugostiteljima za vrijeme krize”. 

Pandorina kutija je otvorena i nema nazad

Cijene su zaista niske, kao što se vidi u Horvatinčićevu slučaju, koji bi terasu od 170 kvadrata na zagrebačkoj špici trebao plaćati 140 kuna dnevno. Vjerojatno taj iznosi zaradi ako mu dođe samo jedno društvo i popije po kavu i sok. No terase su onaj najvidljiviji dio koji je digao na noge Zagrepčane. Ako Paladino zaista ne bude šutjela, a njeni prijatelji uvjeravaju da neće, ima materijala za puno ozbiljnija pogodovanja. Od raznih pojedinačnih rekonstrukcija do izmjena urbanističkih planova. Bandić će je svakako zapamtiti. Horvatinčićeve čelične konstrukcije bile su kap koja je prelila čašu strpljenja Zagrepčana Horvatinčić osobno ne želi komentirani propast posla napravljen još prije nekoliko godina, kroz arhitektonski natječaj. I taj projekt odobren od struke je ostao u ladicama.

Ove godine se pojavio potpuno novi projekt, s fontanom, koja nikad nije bila u planovima na lokaciji na koju je postavlja Bandić. Dio obližnjeg parka će također biti prepušten kafićima. Paladino je otkrila javnosti da je dozvola njenog Zavoda za taj zahvat izdana za jedan dan, bez ikakve stručne rasprave i evaluacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.