Top News
1796 prikaza

Bandićeva sramota: Bez papira i sudske odluke ruši Jabuku

Grad nenajavljeno započeo rušenje terase kluba Jabuka
1/8
Jabuka
On možda ovdje i uspije otvoriti nešto novo, no to onda neće biti Jabuka, nego ananas ili kruška, porućili su iz Jabuke

Milan Bandić očito ne odustaje od potpune devastacije urbane scene u Zagrebu, a zadnji čavao će zabiti rušenjem kultnog kluba Jabuka, što je i pokazao u utorak ujutro. Bageri u rušilačkom pohodu na binu i terasu Jabuke bila je scena koja je zatekla voditelja kluba Marina Viduku, koji je za Express ispričao što se točno dogodilo.

- Sa strane škole prišli su radnici i njihovi zaštitari i krenulo je rušenje velikog djela bine i terase. Kada sam ih tražio papire te rekao da smo na sudu s gradom, te da ne može stranka u sporu potpisati nalog samo su mi se nasmijali u lice - rekao je voditelj zagrebačkog Glazbenog kluba Jabuka Marin Viduka Stiv koji nam objašnjava kako se na sudu vode dva odvojena spora.

Prvi je, kaže, pokrenuo grad jer ih želi izbaciti, a drugi su prije godinu i mjesec dana pokrenuli oni nakon provale tj. upada grada na terasu.

Grad nenajavljeno započeo rušenje terase kluba Jabuka | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)
- Došli su i rekli da žele školi obnavljati dvoranu, što je i više no u redu jer je riječ o gotovo 40 godina starom zdanju. Mi smo im samo rekli da želimo napismeno da će terasa kluba ostati onakva kakva je i bila. Na to nisu pristali pa su deset dana kasnije pod okriljem noći provalili i devastirali terasu - kaže Viduka Stiv i napominje kako se grad, za sada bezuspješno, pokušao upisati kao vlasnik kluba. 

Spremni su, kaže, na sve scenarije i noći će sada provesti dežurajući u klubu koji je obilježio brojne generacije i ima kultni status ne samo u Zagrebu nego i šire. No, Bandića to čini se puno ne zanima, što se i vidi po ostalim legendarnim klubovima koji su bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata, a sada je 'Bandićeva ruka' stigla i Jabuku.

- Njegov komentar otprije dvije godine da Jabuka može nastaviti postojati no s drugim vodstvom je suluda. Pa mi smo vlasnici imena, žiga, loga i svega drugog što se veže uz Jabuku. On možda ovdje i uspije otvoriti nešto novo, no to onda neće biti Jabuka, nego ananas ili kruška. Osim toga Bandiću sigurno nije cilj otvaranje kluba ili dobrobit istog, ali što se krije u pozadini priče nitko od nas nikada neće saznati - kaže Viduka Stiv koji je, tvrdi, dugo vremena pokušavao komunicirati s Gradom no nikako nije uspio dobiti odgovor na pitanje što oni točno od Jabuke žele.

Kaže i kako je jasno da je 'grad ovdje jači od ikoga, čak ne čekaju niti odluku sudstva, oni samo žele da mi izađemo'. Danas je, kaže, morao tijelom leći na tendu tri metra od šanka kako ju radnici ne bi prepilili i uklonili.

Grad nenajavljeno započeo rušenje terase kluba Jabuka | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)
- Neće doći do fizičkog sukoba jer u to ne vjerujem, ali da ćemo sada stalno biti ovdje i paziti te ako treba ležati po tendama - hoćemo. Sve dok se pravna država ne oglasi. Žalosno je što ovo doživljavamo četiri dana prije pedesetog rođendana, ali nema veze, idemo dalje, fešta povodom pola stoljeća trajati će godinu dana - najavljuje Stiv koji je s osnovnom školom, kaže, uvijek bio u odličnim odnosima.

Organizirali su za đake i subotnje plesnjake na koje su dolazili u pratnji roditelja. Terasa postoji već četrdeset godina, što je izrazito dugo i po svjetskim kriterijima.

Trebamo biti sretni što smo je imali i što još postoji takav klub. U Jabuci se od početka svirao pravi alternativni rock. Klub je to koji je prvi 'otkrio' brit-pop i grunge, a to bi uvijek prepoznala i publika. Na mjestu na kojem je tijekom NDH bila stara kuglana, a kasnije kraj škole Jabukovac, klub je 1968. osnovala grupa entuzijasta. Jedino je to urbano mjesto koje je preživjelo osamdesete, ali i tranzicijske devedesete, rekao nam je kum Jabuke, glazbeni urednik i producent Martin Milinković.

Čini se da klub radi kojeg se na brdo 'hodočastilo' i po snijegu i po kiši možda neće preživjeti ovu 2018. i gradonačelnika Milana Bandića. 

- Kakav je to grad koji ruši bez papira pod okriljem noći i bez sudske presude, koji su to bogovi. Na kraju balade tko će ovo sve platiti, to plaćamo vi i ja. Neviđeni barbarizam, a postavlja se pitanje kome oni odgovaraju. No, tu smo, i neće nas se tako lako riješiti - kaže voditelj Jabuke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.