Top News
1911 prikaza

Batler Kim Jong-una stigao u Vijetnam u kontrolu

Kim Chang son
1/3
KHAM/REUTERS/PIXSELL
Kim Jong un se u Vijetnamu po drugi put sastaje s Donaldom Trumpom, nakon prvog sastanka u Singapuru prošle godine

Visoki službenik iz Sjeverne Koreje poznat kao ''batler'' Kim Jong una, krenuo je u potragu za idealnom lokacijom u Vijetnamu gdje će se održati samit dvojice predsjednika Kim Jong Una i Donalda Trumpa

Kim Chang-son stigao je u Hanoi prije nekoliko dana kako bi o logističkim potrebama razgovarao sa svojim američkim kolegom Danielom Walshom.

Vođa Sjeverne Koreje trebao bi u Hanoi stići sljedećeg ponedjeljka, trebao bi se sastati sa predsjednikom Vijetnama Nguyen Phu Trongom uoči svog samita sa Trumpom. Dvojica čelnika koji su se ljetos sastali u Singapuru, trebali bi se po izjavama anonimnih izvora, sastati sljedećeg tjedna, u srijedu i četvrtak, piše The New York Times.

Kim Chang son | Author: KHAM/REUTERS/PIXSELL KHAM/REUTERS/PIXSELL
Tijekom svoje posjete Vijetnamu Kim bi trebao posjetiti industrijske centre i proizvodne pogone u zemlji, luku Haiphong i provinciju Bac Ninh. Provinciju je posjetio i Kim Chang-son i tako potaknuo glasine kako će vođa Sjeverne Koreje posjetiti tvornicu u kojoj se proizvode Samsungovi pametni uređaji. Kako pišu mediji posjetio je i poznato turističko odmaralište Ha Long Bay, u blizini Haiphonga. Samit će biti idealna prilika da ovaj vođa podigne svoj status i ugled kako u domaćim granicama tako i izvan zemlje.

Prvi su se put dvojica čelnika, ali i prvi put uopće u povijesti se jedan sjevernokorejski vođa susreo sa američkim, upravo u lipnju prošle godine u Singapuru. Tema sastanka bila je denuklearizacija.

Kimov posjet Vijetnamu bit će prvi posjet vođe Sjeverne Koreje od 1964. godine a pomoći će u poboljšanju odnosa dviju komunističkih zemalja. Sjeverna Koreja poslala je pilote u pomoć Sjevernom Vijetnamu za vrijeme Vijetnamskog rata, no prijateljski odnosi između dviju zemalja posljednjih desetljeća su se pogoršali. Uvelike je tome pomoglo, između ostalog, i to što je Vijetnam postao glavno utočište prebjega iz Sjeverne Koreje.

Život u Sjevernoj Koreji Spas u bijegu Top News Prvi intervju najpoznatijeg bjegunca iz Sjeverne Koreje

I Washington i Seoul kažu kako bi Vijetnam mogao poslužiti kao model ekonomske transformacije za Sjevernu Koreju ukoliko se ona odluči otvoriti i ispoštovati u potpunosti zahtjeve denuklearizacije. Vijetnamska transformacija iz rigidnog vojnog komunističkog neprijatelja SAD-a u jednu od azijskih prosperitetnih ekonomija može biti posebno atraktivna Kimu, smatraju analitičari. Predstavljao se Kim kao vođa koji je usmjeren na ekonomski razvoj i pokazivao to tijekom svojih sastanaka sa američkim predstavnicima i svojim saveznicima. 

SAD i sjeverna Koreja još moraju napraviti značajan napredak u ugovaranju niza detalja sporazuma koji bi označio i kraj njihovih sastanaka. Jedan od najviših predstavnika Bijele kuće Stephen Biegun trebao bi se sastali sa Kim Hyok-cholom kako bi napravili radnu verziju sporazuma koji će detaljno prikazati koje bi specijalne akcije Sjever trebao poduzeti na polju denuklearizacije i što im Washington može ponuditi zauzvrat.

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump Konačni dogovor Top News Trump bi mogao skupo platiti novi sastanak s Kim Jong-unom

Prvi sastanak vođa kritiziran je upravo zbog nedostatka takvih detalja što je dovelo do maglovite obaveze u denuklearizaciji korejskog poluotoka. Sjeverna Koreja tako je učvrstila svoju ponudu da rastave nuklearni kompleks Yongbyon, koji se koristi u proizvodnji nuklearnog goriva i pritom zahtijevali da Washington umanji sankcije. 

"Cilj nam je postići čim više u sljedećih nekoliko tjedana", rekao je državni tajnik Mike Pompeo govoreći o prijašnjim pregovorima. No nije jasno ima li Biegun dovoljno vremena da sastavi detaljan sporazum koji bi umirio i najveće skeptike. 

Trump često ponavlja kako su njegovi diplomatski odnosi sa Kimom umanjili krizu oko sjevernokorejskih nuklearnih prijetnji. Nedavno se i hvalio kako ga je premijer Japana Shinzo Abe nominirao za Nobelovu nagradu za mir, i poslao mu "prekrasnu kopiju" pisma preporuke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.