Top News
6832 prikaza

Bauk Srbije: Sukob Grmoja-Plenković je obiteljska svađa

Andrej Plenković i Nikola Grmoja
Patrik Macek/ PIXSELL
Njegova prvotna reakcija, kada je Grmoji rekao da je to sve "jadno" što govori i da nema veze sa razumom, ali potom...

Mislim da je ovo više svađa unutar familije negoli politička svađa, i utoliko gore, komentirao je Žarko Puhovski jučerašnji "skoro" fizički obračun između premijera Andreja Plenkovića i zastupnika MOST-a Nikole Grmoje.

Iz videa je sasvim jasno kako se incident odigrao. Grmoja, i inače jedan od glavnih provokatora, Plenkoviću je rekao kako on i ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić "rade za srpske interese". 

"Situacija je sljedeća, cijeli skup Grmojinih izjava gdje on cilja na veleizdaju je skandalozan, apsolutno, ali da se premijer nije dobro snašao - nije. Fizičkih sukoba u Parlamentu je bilo i biti će ih, pogledajte samo Talijane, ali da su barem oko neke jasne politike ili prijepora, a ne 'obiteljskih' svađa i provokacija", kaže profesor Žarko Puhovski te objašnjava kako inače vrlo stoički nastrojen premijer, koji Bernardića i Esih s "dnevnog reda" skine lijevom rukom sada je pukao jer mu je Grmoja ugrozio status kod biračkog tijela.

"Most je već dugo više HDZ od samog HDZ-a, i Plenković se boji da dio birača ne ode njima ako ih se uspije uvjeriti da je napustio klasičnu HDZ-ovsku poziciju, a zna se koje su to. Zato ga i ne smeta kada ga Živi zid i SDP nazivaju "briselskom špijom" jer mu oni nisu prijetnja", rekao je Puhovski koji nije mogao da se ne osvrne na još jednu žestoku reakciju, a to je ona ministra obrane Krstičevića koji baca maketu na pod.

"On se pravda time da je ratnik, a mi smo s njime i s Kotromanovićem preuzeli tu američku tradiciju da su nam ministri na tim pozicijama vojnici, dok je u europskoj tradiciji mnogo češće da su to civili", kaže Puhovski.

Naglašava kako niti Plenkoviću, koji svejedno ne smije pribjegavati fizičkim okršajima, nije lako uz provokatore kao što je Grmoja, ali i recimo Penava, gradonačelnik Vukovara, koji pak pjeva svoju pjesmu o "velikosrpstvu" na teritoriju Hrvatske i Miloradu Pupovcu. 
Upravo se Pupovac skupa s Beusom tijelima "ispriječio" između premijera, kojeg je uvrijedio i dobačeni komentar da je 'anemičan', i ne Grmoje, koji je u međuvremenu nestao u vidu lastina repa, već Bulja.

Ivan Penava Brvno u oku Top News Penavin Vukovar: Milijuni cure iz grada, a on bi opet u rat

"Njegova prvotna reakcija, kada je Grmoji rekao da je to sve "jadno" što on govori i da nema veze sa razumom, bila je odlična. Onda su premijeru malo popustile kočnice tijekom pauze. Što bi Nietzsche rekao "kultura je tanka kočnica iznad kaosa". Ono u čemu premijer jest u krivu je to da Grmoja ne koristi govor mržnje. Tu nema govora mržnje jer ne napada Plenkovića na temelju nečega što ovaj ne može promijeniti, ali ima apsolutno klevete, to sigurno", objašnjava Puhovski koji smatra da je kočnica tanja danas negoli za vrijeme rata kada su se ljudi zaista bojali i borili.

"To ima veze i sa ovima poput Penave koji žive od bacanja soli na rane. Devedesetih kada bi se sukobili hrvatski i srpski zastupnici, barem smo znali oko čega je to, ali svi znamo da su najgore svađe upravo unutar obitelji, a to je ova na liniji Grmoja-Plenković", kaže Puhovski i napominje da Plenković, iako je nepravedno napadnut, nije imao što raditi u zastupnički klupama te da mu "tamo nije mjesto".

Osvrnuo se i na to koliko će dugo Srbi biti rak rana na temelju koje čak i najhladnokrvniji političari reagiraju burno.
"Bojim se još decenijima, sigurno, barem za moga života", kaže filozof i politički analitičar.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 09:33 18.Siječanj 2019.

    ZAŠTO JE NAKON DOMOVINSKOG RATA DOZVOLJENO DA NA PRAVOSLAVNOJ CRKVI U VUKOVARU NA ZVONIKU STOJI ČETIRI OCILA. TO JE DOVOLJAN DOKAZ DA NAŠA DRZAVA SVAŠTA DOZVOLJAVA. TO NIJE BILI PRIJE DOMOVINSKOG RATA POSTAVLJENO. MOŽE LI ITKO DATI ODGOVOR GRAĐANSTVU?

  • matko212 13:28 17.Siječanj 2019.

    Za vrijeme Hrvatskog proljeća Puhovski je spadao u frakciju ondašnjih studenata koja se protivila reformskoj struji i branila jugoslavenski unitarizam. Nakon sloma Hrvatskog proljeća bio je svjedok optužbe na montiranom procesu protiv reformistički orijentiranih studenata Zagrebačkog sveučilišta među kojima su ... prikaži još! bili Ivan Zvonimir Čičak i Dražen Budiša.[4] Jedan je od osnivača i članova Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI), ekstremno lijeve političke stranke koja je htjela