Top News
2097 prikaza

Bernardić poručuje: 'Mariću, odstupi'

Davor Bernardić za govornicom u Saboru
Patrik Macek (PIXSELL)
Šef SDp-a otvoreno je pozvao aktualnog ministra financija da sam odstupi sa svoje dužnosti

I dan kada treba raspravljati o SDP-ovom prijedlogu da se opozove ministra financija Zdravko Marić, Hrvatski sabor je započeo uobičajenom stankom koju je zatražilo pet klubova.

Rad Vlade, sukob interesa u toj Vladi i Agrokor teme su o kojima će govoriti SDP, o aktualno političkoj situaciji govorit će klubovi HDZ-a, Mosta, HNS-a te zajednički klub HSLS, HDSSB-a i HDS-a.

Nakon stanke, za govornicu u Saboru je stao šef SDP-a Davor Bernardić. "Ovo nije pitanje smjene Marića nego obraza i odgovornosti. Da imate obraza ne bi govorili da ste u pravu, a da imate odgovornost sami bi otišli. Sutra ćemo moći vidjeti tko će braniti princip, a tko interese. Mi ne možemo izabrati mjesto svog rođenja, ali možemo izabrati zemlju u kojoj ćemo živjeti. Samo kad zakoni u Hrvatskoj budu jednaki za sve i kad se djeca budu mogla školovati bez obzira na dubinu džepa, Hrvatska će biti uspješna zemlja. Dva puta smo Hrvatsku spašavali i oporavljali je, stavljali na put rasta i razvoja. Spremni smo i treći puta. Tu je razlika između političara i državnika. Političaru je važniji rejting, a državniku obraz. Žao mi je što danas mogu konstatirati da je premijer samo još jedan političar jer gdje god se okrenemo u HDZ-ovoj vladi sudarimo se sa sukobom interesa, to je osobni identifikacijski broj. Gospodo, pozivam vas, ako je samo jedna Hrvatska, nemojte joj to raditi", poručio je Bernardić.

Zdravko Marić | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL

"Da imate odgovornosti, sami bi otišli i tako pomogli i Plenkoviću i HDZ-u. Ovako je pitanje zašto ste u ovu situaciju doveli čovjeka koji vam je dao povjerenje", kazao je Bernardić zastupnicima.

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras rekao je u srijedu kako smatra apsolutno mogućim da oporba sakupi 76 ruku za razrješenje ministra financija Zdravka Marića, a da premijer Andrej Plenković nema većinu jer bi to već prikazao i dobio novi mandat od predsjednice RH.

"Jučer se Plenković trudio i pokazivao maniru HDZ-a u proteklih 20 godina, a to je da se pristupi zastupnicima i ispod stola. Pokušat će on na bilo koji način dogovoriti nekoliko zastupnika, ali mi vjerujemo da će ljudi glasati po savjesti, na temelju argumenata..Ako neki klubovi budu glasali različito, to jasno signalizira da se radi o određenom dogovoru, stvarima koje nisu moralne i koje ne bi trebale biti prisutne u hrvatskoj politici", rekao je Maras za N1 televiziju.

Smatra da će eventualna parlamentarna većina, koju će uspjeti skupiti premijer Andrej Plenković, biti - labava.

Martina Dalić i Andrej Plenković | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

"To će biti labava, nikakva većina. Ako Plenković ima 76 potpisa, onda bi trebao dati mandat na raspolaganje u Sabor, dobiti većinu, otići kod predsjednice po novi mandat. On to nema. To je toliko nategnuto. 74 zastupnika u Saboru neće ni u jednoj varijanti razmisliti da dignu ruku za Plenkovića i njegovu Vladu. Ne vidim kako Plenković misli voditi Hrvatsku u narednom periodu, siguran sam da u ovom trenutku nema parlamentarnu većinu i zato ga pozivamo da to jednostavno kaže ljudima", kazao je Maras.

Upitan za stanje u SDP-u, odgovorio je da je situacija u stranci takva da je pokretanje izglasavanja nepovjerenja Mariću najozbiljnija stvar koju su pokrenuli kao parlamentarna opozicija.

"SDP je napravio najozbiljniju stvar do sada kao opozicija, naših 37 zastupnika će glasati i treba glasati kako se dogovorimo i kako je stav stranke, a to je da ne podržavamo Plenkovića i HDZ", kazao je Maras.  Smatra da nema opravdanja za ne dolazak na glasovanje, da svi zastupnici bez iznimke moraju doći glasovati u četvrtak. Rekao je da je SDP stabilan i da građani prepoznaju njihovu kvalitetu te da Bernardića može vidjeti na čelu Vlade.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.