Top News
10626 prikaza

Tko su HDZ-ovci koji će mijenjati Mostove ministre

HDZ-ove zamjene Mostovih ministara
PIXSELL
U velikom političkom prevratu, Plenković je nabrzinu složio popis novih ministara

Premijer Andrej Plenković razriješio je dužnosti Mostove ministre Vlahu Orepića, Antu Šprlju i Slavena Dobrovića. Ekspresno su na njihova mjesta, privremeno, imenovani pouzdaniji HDZ-ovi kadrovi. Ali tko su Mario Šiljeg, Dario Nekić i Robert Kopal? U nastavku pročitajte njihove kratke biografije.

Mario Šiljeg

Mario Šiljeg | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Donedavni državni tajnik Mario Šiljeg, u petak imenovan za vođenje ministarstva zaštite okoliša, docent je na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a bio je i istraživač na Energetskom institutu Hrvoje Požar. Vodio je Agenciju za zaštitu okoliša, u koju je došao nakon višegodišnjeg radnog iskustva u sektoru izgradnje hidro-građevinskih objekata diljem Hrvatske. Doktorirao je kemijsku tehnologiju na pripremi vode za piće vodoopskrbnih sustava osječkog i vukovarskog područja. 

Razmišlja "zeleno"

Bavi se razvojem i praktičnom primjenom tehnologija za uklanjanje arsena iz podzemnih voda istočne Hrvatske. Za očekivati je kako će se dr. Šiljeg na poziciji državnog tajnika baviti primarno vodnim gospodarstvom. U stručnim krugovima zapažen je zbog, u više navrata jasno izrečenog stava kako voda kao nacionalni resurs ne može biti u ničijem vlasništvu jer je opće dobro i ljudsko pravo. Zato se na vodi, kazao je on, ne može ostvarivati profit. 

Objavio je više stručnih tekstova u kojima navodi kako je jedan od ključnih problema hrvatske vodoopskrbe veliki gubitak vode od izvora do krajnjeg potrošača. Ti gubici uzrokovani primarno dotrajalom mrežom, danas iznose skoro 50 % a preračunati u kune penju se na vrtoglavi iznos od 2 milijarde kuna na godišnjoj razini, navodi Šiljeg. Prilikom nedavnog okupljanja vodno-gospodarskih stručnjaka u Puli, izjavio je i kako zbog sve izraženijih klimatskih promjena, treba značajno više promovirati projekte kojima je cilj zaštita od poplava i suša. Istaknuo je kako pri tome treba kombinirati građevinske mjere sa mjerama tzv. „zelene infrastrukture“ koje će omogućiti adekvatnu zaštitu prirodnih riječnih tokova i retencija, a posebno preostalih zaštićenih močvarnih područja.

Darko Nekić

Darko Nekić | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)

Kad je riječ o Darku Nekiću, on ima iskustva u javnoj upravi. On dolazi s mjesta gradonačelnika grada Senja, a to je dužnost koju obnaša od 2006. godine. Istovremeno je i predavač povijesti na Veleučilištu u Gospiću te polaznik poslijediplomskog studija povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Prije pobjede na lokalnim izborima bio je viši kustos u Gradskom muzeju Senj.

Robert Kopal

Robert Kopal | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

Nakon smjene Vlahe Orepića, u njegovu fotelju zasjeo je Robert Kopal. Praktički do jučer je obnašao dužnost posebnog savjetnika premijera za nacionalnu sigurnost, a radi i kao prodekan za istraživanje i razvoj na Visokom učilištu Algebra. Nekada je bio i glavni analitičar SOA-e, a u medije je prvi put izišao zadnji put kada je izbila afera s prisluškivanjem. Naime, prije nešto više od godinu dana Nikola Grmoja je optužio tadašnjeg ministra policije Rajka Ostojića da su prisluškivali Božu Petrova. Kopal je tada pojašnjavao da su neke izjave političara prenapuhane i da je istina zapravo puno manje uzbudljiva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.