Top News
1143 prikaza

Bero bi slavio da Obersnel izgubi u Rijeci, mogao bi ga se riješiti

Vojko Obersnel
Goran Kovacic (PIXSELL)
Gubitak vječne 'crvene utvrde' bio bi apsolutna senzacija, ozbiljno prijeti neovisni Hrvoje Burić

Jednako kao njegov nekadašnji stranački kolega Milan Bandić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u opasnosti je da nakon 16 godina vladavine izgubi lokalne izbore. Posljednjih nekoliko istraživanja pokazalo je kako je njegova prednost pred nezavisnim kandidatom Hrvojem Burićem manja od jedan posto u drugom krugu, što je upalilo crvena zvona za uzbunu u SDP-u.

Naime, ukoliko se taj trend Burićeva rasta nastavi, SDP-u bi se lako moglo dogoditi da nakon lokalnih izbora nema gradonačelnika niti u jednom od četiri najveća grada u Hrvatskoj. U Zagrebu i Osijeku podržavaju HNS-ove ljude, Anku Mrak Taritaš i Ivicu Vrkića, dok je u Splitu njihova kandidatkinja Aida Batarelo daleko od drugoga kruga. Zato su se na Iblerovu trgu nadali kako će Obersnel obraniti obraz njihove stranke, no i za taj dosad crveni bastion SDP-u će trebati puno više truda.

"Obersnel se tek nakon posljednje ankete osvijestio i vidio kamo vodi njegova inertnost. U ponedjeljak, kad je objavljeno posljednje istraživanje, on je bio na stranačkoj tribini i vidjelo se na njemu da ga je pogodilo to što je od Burića bolji tek za 0,7 posto. Shvatio je da ga, ako ne zaustavi taj trend, čekaju poraz i mirovina. No on misli kampanju graditi na temi Rijeke kao europske prijestolnice kulture, a mislim da to građani koji su ga se zasitili ne percipiraju, a još kad čuju koliko to košta, to bi mu se moglo obiti o glavu", govori nam sugovornik iz SDP-a iz Rijeke.

Vojko Obersnel Vojko Obersnel Top News "Predsjednica previše pažnje posvećuje šatorašima u Savskoj"

Obersnel je inače svoju kampanju bazirao na stranačkim tribinama, na koje poziva saborske zastupnike, a zanimljivo je kako su dosadašnji govornici bili Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Orsat Miljenić i ostali SDP-ovci koji su protivnica Bernardića i Komadine.

"Obersnel je dao da te tribine vodi i organizira Ana Komparić Devčić, saborska zastupnica iz Rijeke, oko koje su se nedavno slamala koplja na klubu zastupnika SDP-a kad je Bernardić pokušao provesti smjene u odborima. Ona mu je bliska suradnica i preko nje i ovakvih poteza želio je pokazati da se ne slaže s politikom stranke, ali i da im neće oprostiti odbijenicu koju je dobio kad je tražio novčanu potporu za kampanju. Ovim je napravio jasnu ogradu od Iblera kako u slučaju pobjede središnjica ne bi mogla svojatati uspjeh", kažu nam bliski Obersnelovi suradnici iz SDP-a.

Ali ni Bernardić ne bi bio jako tužan ako Obersnel izgubi. Mogao bi ga s razlogom maknuti i očistiti pokret otpora koji ga ozbiljno muči. A tko je osoba koja bi mogla skinuti Obersnela s gradonačelničkog mjesta u Rijeci nakon 17 godina? Hrvoje Burić bio je kandidat HDZ-a na prošlim lokalnim izborima. Tad je već ušao u drugi krug izbora, no ni tad nije imao podršku vrha stranke te je kampanju sam financirao. U međuvremenu je bez velike pompe izašao iz stranke, ali je zadržao mandat u Gradskom vijeću.

Povezao se s nekoliko udruga građana, među kojima i Udrugom građana protiv Energa, s kojima je uspio natjerati Obernsnela da smanji cijene grijanja. Također se povezao s malim poduzetnicima u Rijeci. Burić nije tipični HDZ-ovac, iznimno je umjeren, no u drugom krugu dobiva i glasove kandidata HDZ-a, ali i ostalih protivnika Obersnelove politike, dakle protestne glasove. Burić je zapravo iskoristio situaciju u kojoj se nisu kandidirali niti Pero Lučin niti Sanja Barić, koje je HNS gurao u bitku.

"Tek sad vidimo koliko je veliku priliku Pero Lučin imao da dobije Rijeku, no on ipak nosi listu HNS-a i svugdje će biti uz našega kandidata Bukšu, koji još ima šanse za drugi krug", kaže naš sugovornik u HNS-u, koji istodobno ne skriva zadovoljstvo rezultatima anketa u Osijeku.

Tamo njihov Ivica Vrkić glatko pobjeđuje i u prvom, ali i u drugom krugu, gdje bi protiv njega trebala biti Ivana Šojat, HDZ-ova kandidatkinja, koja osvaja respektabilan broj glasova ako se uzme u obzir da je nova osoba na političkoj sceni, te da je HDZ zadnje četiri godine podržavao Vrkića.

"Zadovoljni smo Ivaninim rezultatima i mislimo da ona može još malo rasti i povući našu listu, ali i pretočiti svoj rezultat u pobjedu Ivana Anušića za osječkog župana. Mi tamo iskreno ne očekujemo pobjedu, ali očekujemo stabilizaciju stranke i pozicioniranje u odnosu na Vrkića i lijevi blok.

Godinama smo tamo imali problema s poduzetnicima, poput Biloša, koji su koristili stranku za svoje parcijalne interese, i sad smo odlučili pokazati odmak jednako kao u Zagrebu s Prgometom", govori mi u neformalnom razgovoru jedan od najistaknutijih HDZ-ovaca, koji dodaje kako će ipak malo više stisnuti u Rijeci. Tamo ankete pokazuju da, ako njihov Kristijan Stančić prođe u drugi krug, ima isto tako šanse protiv Obersnela.

Premijer Milanović nazočio svečanom otvorenju dječjeg vrtića Čavlić Novi savez Top News Za Milanovića stižu loše vijesti iz Rijeke

"To je ono iznenađenje koje nismo mislili da je moguće u Rijeci, ali sad se i tome prilagođujemo. Kad bismo tamo pobijedili SDP, bio bi to velik uspjeh", govori nam sugovornik iz HDZ-a. U Splitu kampanja teče prema planu, kažu i smatraju da Andru Krstulovića Oparu ne može ugroziti Kerum ili Marijana Puljak. Prošli tjedan podršku mu je došao dati i premijer Andrej Plenković. Neki viđeniji SDP-ovci i HNS-ovci gotovo sinkronizirano žale što Marijana Puljak nije prihvatila podršku njihovih stranka.

"Mogla je s tom podrškom i infrastrukturom biti u poziciji Anke Mrak u Zagrebu, glavni favorit u prvom i drugom krugu, a ovako joj drugi krug visi kao i Sandri Švaljek", kaže nam jedan SDP-ov član predsjedništva, koji ne daje previše šanse njihovoj Aidi Batarelo.

No u Splitu, kao i Osijeku i Rijeci, istraživanja pokazuju da će se teško formirati stabilne većine u gradskim vijećima, što bi moglo dovesti do nove ere političke nestabilnosti na lokalnim razinama. Tu svoju priliku vide u Mostu, koji su zadovoljni činjenicom da njihove stranke u svim tim gradovima prelaze izborni prag i mogu biti ključni jezičac na vagi u stvaranju većine u predstavničkim tijelima.

"To je i naš cilj na ovim lokalnim izborima, ući u predstavnička tijela i biti nezaobilazni, bilo SDP-u bilo HDZ-u, te tako pokazati da se i dalje nismo odmaknuli od svojih ideja reformi ni na lokalnoj razini", kaže naš sugovornik u Mostu. Jasno, na jugu Most ne želi biti samo sudionik vlasti nego nositelj, pogotovo u svojim utvrdama Omišu i Metkoviću.

Zato su prošli tjedan zadovoljno trljali ruke kad su im došla istraživanja, koja pokazuju da njihovi kandidati, Katarina Ujdur u Metkoviću i Ivo Tomašević u Omišu, osvajaju te gradove. U HDZ-u nam kažu kako je to samo rezultat prvoga kruga, a da se u drugom miješaju ponovno karte i kako misle poraziti Most.

U sjeni ovih najvećih i najeksponiranijih gradova zanimljiva situacija čeka i grad Varaždin, koji će sasvim sigurno dobiti novoga gradonačelnika jer je aktualni, HNS-ovac Goran Habuš, odustao od kandidature. Tamo najveće šanse za pobjedu ima SDP-ovac Alen Kišić, koji u drugom krugu pobjeđuje Habijana iz HDZ-a. Tako bi SDP prvi put od neovisnosti mogao voditi Varaždin.

No pitanje je hoće li se tamo kandidirati bivši gradonačelnik Ivan Čehok, koji prema nekim anketama stoji najbolje od svih, no ima problem što bi, ako pobijedi, mogao ponovno u zatvor. Naime, on je iz pritvora pušten tek nakon ostavke na mjesto gradonačelnika i posljednjih tjedana je ponedjeljkom i srijedom na suđenju u Zagrebu. On, doznajemo, konačnu odluku nije donio, a glavni razlog upravo je taj proces.

"Grad ima zabilježbe na njegov stan i auto te bi on u slučaju pobjede mogao sam od sebe utjerivati svoju imovinu ako ga sud proglasi krivim", kažu nam političari u Varaždinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.