Top News
928 prikaza

Bero je SDP-ov Trump: Potopio je stranku, traže novog šefa

Davor Bernardić
Robert Anić (PIXSELL)
S njim na čelu SDP bilježi porazno nisku popularnost, a nikako ga se ne mogu riješiti

Na rušenje Davora Bernardića s čela SDP-a do sada su pozivali njegovi neistomišljenici.

Posljednjih dana kritičnoj masi priključili su se i neki koji su do sada slovili za ljude bliske upravo Bernardiću. U stranci se tako priča da su ruke od svog “projekta” digli i Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, dvojica potpredsjednika SDP-a koji su dosad u javnim nastupima Bernardića branili. A u intervjuu Večernjem listu i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji je također slovio kao blizak šefu stranke, kazao je da je stvar otišla malo predaleko i da, ako se stanje u SDP-u ne smiri nakon konvencije, a potom i nakon izbora za vodstva županijskih organizacija, ne vidi što bi drugo u stranci moglo uslijediti osim izbora za novog lidera i vodstvo.

Davor Bernardić Muk u SDP-u Top News Odakle Beri 263.000 kuna za menedžerski tečaj?

Ovakav Kolarov istup može se tumačiti i kao pokušaj smirivanja strasti s obzirom na to da neki rušenje Bernardića predviđaju već na stranačkoj konvenciji sredinom veljače. Jer kada bi se to doista dogodilo, odnosno kada bi jedan dio od oko 1000 delegata zatražio izglasavanje nepovjerenje Davoru Bernardiću, bio bi to, predviđaju sugovornici, doista kraj SDP-a. Takav do sada neviđeni način rušenja šefa jedne stranke teško da bi preživjela ijedna stranka, a kamoli SDP, koji je duboko podijeljen.

Zbog toga većina Večernjakovih sugovornika iz vrha stranke, a koji se slažu da je došlo vrijeme da Bernardić ode, drži da Bernardićev odlazak treba izrežirati na drugačiji način. Kao prvo, to se treba dogoditi nakon izbora u županijskim organizacijama, dakle nakon što teren dobije vodstvo. A kao drugo, potrebno se dogovoriti o jednom kandidatu. Još jedne izbore s velikim brojem kandidata stranka ne može podnijeti. Većina nas mora među sobom izabrati jednog kandidata za kojeg procijenimo da je najjači te se oko njega okupiti – kaže Večernjakov izvor iz vodstva SDP-a.

I drugi sugovornik iz vrha stranke drži da je dogovor o novom lideru najbolje rješenje i dodaje da mu je žao što to nije napravljeno prije, konkretno u rujnu. Naravno, da bi to bilo moguće, potrebno je u to uvjeriti i samog Bernardića koji mora pristati na nove izbore. Konkretni razgovori o njegovu nasljedniku još nisu obavljeni, ali imena potencijalnih kandidata, već se naveliko spominju, i to su imena koja će se sigurno, dođe li do novih izbora, naći za pregovaračkim stolom. Većina naših sugovornika smatra da bi za SDP bilo najbolje kada bi Tonino Picula pristao otići iz Bruxellesa i odlučio se kandidirati.

– Picula je najbolje i najkvalitetnije rješenje u ovom trenutku. Pitanje je samo želi li on to – kaže  izvor. U krugu bliskom Piculi tu mogućnost trenutačno niti demantiraju niti potvrđuju jer za to, kažu, nije vrijeme.

Davor Bernardić Muk u SDP-u Top News Zašto Bero i dalje mulja oko stipendije?

Osim Picule, sve se češće spominje i ime zastupnika Joška Klisovića, a razgovarat će se sigurno i o Sinišu Hajdašu Dončiću, koji ima jaku stranačku bazu, ali i Peđi Grbinu, koji je protiv Bernardića istupio još u rujnu. Kao i Miranda Mrsića, koji je prvi javno kazao da želi preuzeti SDP. 

Međutim, SDP će se jako teško riješiti svoga šefa izabranog tek u drugom krugu unutarstranačkih izbora. Express je prije nekoliko godina razgovarao s brojnim istaknutim SDP-ovcima koji su govorili da će Bernardić baciti najveću oporbenu stranku na koljena. "Pa on je naš Donald Trump, čovjek koji bi mogao pobijediti na unutarstračkim izborima, ali onda postati potpuni autsajder u političkoj utakmici i spustiti nas na rejting od 20 posto. Pogledajte samo do čega je doveo stranku u Zagrebu, do toga da smo potpuno neprepoznatljiva oporba, a on potpuni autsajder protiv Bandića pored Švaljek i Anke Mrak Taritaš. Strah me da bi on u slučaju pobjede bio lutka na koncu Rajka Ostojića i Zlatka Komadine, ali i Željke Antunović, koja stalno traži priliku da se vrati u politički život. A svi troje su vrlo staromodni političari", govorio je jedan sugovornik Expressa u jesen 2016. godine.

Davor Bernardić Potopio se Top News Svi Berini PR-ovci: Nisu mu pomogli ni zeljem ni satirom

Usprkos brojnim pretendentima na Berin SDP-ovski tron, nitko ga nije uspio ukloniti. Posljednji put kad se to dogodilo, na glasovanju u Glavnom odboru, nitko od SDP-ovaca nije dao glas za smjenu aktualnog predsjednika Davora Bernardića, a četiri člana bila su suzdržana. 

- Hvala članovima Glavnog odbora na jednoglasnom povjerenju uz četiri glasa suzdržana. Nastavljamo dalje raditi za Hrvatsku. SDP je jedina alternativa ovoj lošoj Vladi, rekao je Davor Bernardić rekavši da ne zna koji su članovi bili suzdržani. 

- Nitko nije tražio tajno glasovanje, nastavljamo raditi u interesu Hrvatske. Ja sam devet mjeseci svima pružao ruku, a skoro sam bez nje ostao. Jedno je sigurno - način na koji se preko medija vodi politika koja šteti SDP-u neće se nastaviti. Ne znam točno kada ćemo donijeti odluku o Mirandu Mrsiću i Milanki Opačić, dodao je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.