Top News
3388 prikaza

Napustio Beru i SDP: Bio je najgori Zokijev ministar

Tihomir Jakovina i Zoran Milanović
1/4
Dusko Marusic (PIXSELL)
Iz najveće oporbene stranke pomirljivo poručuju da su vrata svima otvorena

Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića i bivši predsjednik brodsko-posavskog SDP-a,  obavijestio je vodstvo stranke da napušta SDP, a kao razlog naveo je katastrofalan izborni rezultat SDP-a  u Slavonskom Brodu te nedopustivo podmetanje i spletkarenje unutar stranke za koje proziva predsjednika stranke Davora Bernardića.

Vodstvo stranke optužio je za izborni inženjering - prekrajanje popisa članova stranke, izbacivanje "nepoželjnih" članova zbog neplaćanja članarine, primanje nepoznatog broja novih članova, uskraćivanje podataka svim sudionicima u izborima, plaćanje (navodno 100 kuna po glasu) pripadnicima romske nacionalne manjine koje se dovozilo kombijima na glasanje.

Ističe da su takve unutarstranačke prljavštine i metoda "blago rečene nedopustive (ili čak kriminalne) i nemaju nikakve veze sa socijaldemokracijom niti politikom uopće, već samo s osobnim probitkom i koristoljubljem nečasnih pojedinaca".

Sve to, napisao je Jakovina, dobro znaju članovi i simpatizeri brodskog SDP-a, to se komentira i među samim građanima i biračima koji to s gnušanjem kritiziraju, tako da bi i budući izborni rezultati mogli biti isti ili još lošiji.

Razlog je to, kaže, i što nakon gotovo 18 godina vrlo aktivnog članstva u SDP-u donosi odluku koju nikad nije mislio da će donijeti.

"Odlučio sam izaći iz SDP-a jer ne mogu dozvoliti da Brođani moje ime vežu uz djela i aktivnosti "Berinih dečki" i društva. Ne ostajem u stranci koja polako, ali sigurno gubi kompas i osjećaj za vrijednosti koje bi trebala zastupati", kaže Jakovina. 

Što daje političku težinu ovakvom postupku nekadašnjeg, ne baš pretjerano uspješnog, ministra poljoprivrede? Teško je za znati, osim što je poznato da je nekad bio važan politički suradnik Zoranu Milanoviću. Njihova "ljubav" pukla je nedugo nakon posljednjih redovnih izbora kad je Most ostvario nevjerojatan rezultat i kad je bilo jasno da će imati velike apetite za suradnju sa SDP-om. Među prvima na listi Milanovićevih otpisanih našao se i Jakovina iako se do tada činilo da nema te tektonske sile koja može poljuljati povjerenje koje uživa kod šefa. Kako je tada pisao Express, Milanović ga u eventualnom drugom mandatu nije vidio kao bliskog suradnika. Nekada ga je veslom tjerao na Bali, a sada ga neće ni pozvati u Vladu, tako su barem pričali upućeni SDP-ovci. Milanović nije uspio složiti Vladu, a Jakovina se vratio u saborske klupe.

Zoran Milanović i Vesna Pusić Rezime karijere Top News Milanovićev put: Od trnja 2003. do zvijezda 2011. i nazad

Nije trebalo dugo čekati i počeli su ispadati kosturi ministru iz ormara.

"Nova prijateljstva vezuju, ali stara vezuju više", rekao je prije dvije i pol tisuće godina atenski filozof Antifont. Dobri stari prijatelji Tihomir Jakovina i Ivan Pavelić pokazuju svu istinitost te izjave.

Jakovina i Pavelić prijatelji su iz djetinjstva, a njihova poslovna suradnja u posljednjih desetak godina okupirala je pažnju gotovo svih medija. Pavelić je 2006. godine, tada predsjednik Uprave Helios osiguranja, odobrio kredit Jakovininoj tvrtki u iznosu od 60.000 eura. Kako je 2012. godine pisao Večernji, Pavelić nije vidio ništa sporno u kreditu, iako je kao osiguranje priložena gospodarska zgrada bez uporabne dozvole.

TJ-Prom, kako se zvala poljoprivredna apoteka bivšeg ministra poljoprivrede, svejedno je propala. Po svemu sudeći, bivši ministar Jakovina prijateljstvo nije zaboravio. Naime, nakon dolaska na ministarsku poziciju, Jakovina postavlja Pavelića za šefa Hrvatskih šuma bez dana iskustva u šumarskom sektoru. 

Čitava struka i dobar dio javnosti bio je, u najmanju ruku, iznenađen takvim imenovanjem. "Ni direktor bolnice, da bi je uspješno vodio, ne mora biti liječnik. Hrvatske šume trgovačko su društvo i kao takvo se mora ponašati tržišno", izjavio je Pavelić nedugo nakon imenovanja. Ministar Jakovina govorio je kako novoimenovani šef Hrvatskih šuma ima više od desetljeća iskustva u Helios grupi i Croatia osiguranju. Nekoliko godina Pavelić je predavao na Visokoj poslovnoj školi Libertas nekoliko kolegija povezanih s osiguranjem i osiguravajućim društvima.

Davor Bernardić Muk u SDP-u Top News Odakle Beri 263.000 kuna za menedžerski tečaj?

Hrvatske šume u to vrijeme bile su poznatije po raznim aferama nego po brizi za hrvatsko šumsko blago. Od ilegalne sječe, do protuzakonitih natječaja i krivotvorenja diploma, ostavština je to Pavelićeva prethodnika, HSS-ovca Darka Vuletića.

Ali ni 2012. godina nije obilježena pozitivnim informacijama o hrvatskim šumama. Tada je tvrtka Uni Viridas pobijedila na natječaju za otkup drvne sječke kroz 14 godina, a ugovor se procijenio na 21,6 milijun kuna. Natječaj nije uzimao u obzir ponuđenu cijenu otkupa već je na natječaju pobijedio onaj tko je prvi poslao ponudu. Uni Viridas, tvrtka koja je godinu dana ranije imala nula zaposlenih, tri člana uprave i 772 kune prihoda dobila je unosni ugovor. Prilikom preuzimanja šefove fotelje u Hrvatskim šumama, Pavelić je sam priznao da će imati određenih problema u financiranju plaća i ostalih obveza zato što je Vuletićeva uprava potpisala novi kolektivni ugovor kojim se jamče povećanja plaća zaposlenima. Ono što je ovih dana objavljeno je da Pavelić traži čak 2,3 milijuna kuna neisplaćenih bonusa zato što je oporavio kompaniju koja je na kraju uspješno poslovala.

Nova uprava Hrvatskih šuma odbila je isplatiti toliki bonus.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/3
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.