Top News
2870 prikaza

Bespravna gradnja kao biznis korumpiranih lokalnih šerifa

PIXSELL
Optužnica protiv 33 iz Istre i nije previše zainteresirala javnost. Iako zorno pokazuje kako uništavamo obalu i kako je u to upletena i vlast, a ne samo graditelji

Prilično brzo i kratko je ovaj tjedan kroz medije proletjela vijest da je 33 optuženih u paketu zbog legalizacije bespravne gradnje u Istri. Istri koja se voli dičiti uređenošću, ali je i raj za bespravnu gradnju u kojoj neki lokalni čelnici vape i prozivaju državu i državni inspektorat, dok im oni uzvraćaju da trebaju i sami raditi na terenu.

Uglavnom, od početka do eventualnog rušenja prođu i godine. Nije onda ni čudo da su bespravna gradnja i njezina legalizacija postali unosni biznis za korumpirane lokalne čelnike. Među ovih 33 optuženih je niz ljudi koji su trebali biti ti koji čuvaju svoje mjesto od bespravne gradnje i devastacije, a oni su je u biti pomagali i na tome dobro zarađivali. U središtu je Vodnjan, ali svoju je poziciju, prema optužnici, iskoristio i Radomir Korać, SDP-ov načelnik Fažane. On je pomogao sebi, ne drugima, stoji u optužnici. Ostatak ekipe bio je uvezan po vertikali i godinama uzimao novac za legalizaciju bespravne gradnje.

Nemoguće je da to nitko nije primijetio, ali posao je išao kao podmazan. Teško je povjerovati, kad se gleda hrvatska obala od sjevera do juga, da primjera poput vodnjanskog nema još. Ali ni Uskok se ne stigne svime baviti, a zakoni su takvi da omogućuju prebacivanje odgovornosti te gradnju i legalizaciju ako postoji dobra veza. I nema tu naznaka promjene. Valjda sve dok do kraja ne uništimo obalu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.