Top News
115 prikaza

Bijeg od Putina: Rusiju napustilo više od pola milijuna ljudi

Vladimir Putin
DPA/PIXSELL
Iako se trend odlaska iz Rusije od 1997. do 2011. smanjivao, odjenom je ponovno počeo rasti 2012., u trenutku kada je počeo treći mandat Vladimira Putina

Ugledni ekonomist i novinar Konstantin Sonin napušta Rusiju i odlazi u Chicago i to je samo još jedan primjer kako odljev mozgova iz Rusije nije trend koji će tako skoro nestati.

Sonin je profesor na moskovskom ekonomskom sveučilištu i otvoreno kritizira ekonomsku politiku Kremlja.

"Naravno da je moj odlazak povezan s političkom situacijom posljednjih godina. Do 2014. nisam ni pomišljao napustiti Rusiju", napisao je Sonin na svom blogu, a prema izvještajima Moscow Timesa, navodno je početkom godine ostao bez posla.

No, Soninov potez nije veliko iznenađenje. Nekoliko eminentnih profesora, koji su također bili kritični prema Kremlju u posljednjih su nekoliko godina napustili Rusiju zbog 'političkih pritisaka i boljih prilika u inozemstvu". Međutim, ovaj egzodus ruskih akademika samo je dio ogromnog demografskog trenda koji ozbiljno šteti Rusiji, a to je odljev mozgova.

Iako se trend odlaska iz Rusije od 1997. do 2011. smanjivao, odjenom je ponovno počeo rasti 2012., u trenutku kada je počeo treći mandat Vladimira Putina.

U 2012. Rusiju je napustilo gotovo 123 tisuće ljudi, godinu dana kasnije čak 186 tisuća ljudi, dok jse prava 'izbjeglička kataklizma" dogodila prošle godine, nakon pripajanja Krima, kada je iz Rusije otišlo nevjerojatnih 203 tisuće ljudi.

Osim što se povećava broj ljudi koji napuštaju Rusiju, promijenio se i njihov profil. Nekada su odlazili siromašni i neobrazovani, dok danas uglavnom odlaze visokoobrazovani profesionalci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.