Top News
1541 prikaza

Bijesni Vaso protivnike usporedio s udbaškim psima

Pregled tjedna
1/6
express
Proslavili smo predsjedničin rođendan, a jedini avion kojeg je ministar Krstičević uspio dovesti u Hrvatsku je muzejski MiG-21 ratnog heroja Rudolfa Perešina

Prelet MiG-ova nad Zagrebom u čast heroju

Heroj Domovinskog rata pilot Rudolf Perešin poginuo je u operaciji Bljesak, a legendarni zrakoplov nakon gotovo tri desetljeća konačno se vratio u Hrvatsku

MiG 21 Rudolfa Perešina | Author: Austrijsko savezno ministarstvo obrane Austrijsko savezno ministarstvo obrane
Borbeni avion MiG-21 kojim je junak Domovinskog rata Perešin, u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, u utorak, 7. svibnja 2019. vratio se u našu zemlju. Perešinov avion MiG-21 oznake "26 112" su Austrijanci 28 godina čuvali u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Avion Rudolfa Perešina iz Austrije je transportiran u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu. U nedjelju 12. svibnja preletom MiG-ova iznad Zagreba u čast pokojnog heroja, obilježeno je svečano otkrivanje njegovog aviona postavljenog ispred Ministarstva obrane. Građani će ga moći razgledati do kraja svibnja, a zatim će u hangaru dočekati otvaranje Vojnog muzeja u kojem će sigurno biti najveća atrakcija.

O herojskom pothvatu Rudolfa Perešina više pročitajte ovdje. 

"Stari pas koristi trikove koje je naučio"

Milijan Brkić i Tomislav Karamarko | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Dan nakon što je Milijan Brkić otkrio da mu rade o glavi, "možda Udba", idemo tragom metafore o njemu kao "malom Rankoviću". Brkiću usporedba s omraženim jugoslavenskim šefom tajne policije nije najbolje sjela. Sabor, sjednica Odbora za unutarnju politiku, ali bez jedne jedine riječi o "aferi SMS", nego samo o Zakonu o osobnoj zaštiti. Ali, nakon što je završila sjednica na kojoj nije bilo niti spomena o trenutno najvećem (para)obavještajnom skandalu u zemlji, unutra su iza zaključanih vrata ostali SDP-ov Franko Vidović i HDZ-ov Milijan Brkić. Dan ranije Brkić je za "aferu SMS" rekao da je "očito da se uključila stara struktura UDBA-e i da stari pas koristi trikove koje je naučio." 

O tome kako je Brkić komentirao napade na sebe i brata Jozu pročitajte ovdje.

Papa Franjo potražio savjet od srpskog patrijarha Irineja 

Papa Franjo | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL
"Može mu se moliti. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo je do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I ja, koji trebam potpisati kanonizaciju i za nju potom snositi odgovornost, molio sam, promišljao, tražio savjete. I onda sam vidio da za pomoć moram pitati i Irineja", kazao je papa Franjo za pokojnog kardinala Alojzija Stepinca i pitanje njegove kanonizacije. Silvije Tomašević, dopisnik iz Rima i Vatikana za HRT i za Večernji list, s nekoliko novinara bio je u avionu kojim je papa Franjo letio u Rim nakon posjeta Bugarskoj i Makedoniji. Jedno od pitanja bilo je ono o procesu kanonizacije Alojzija Stepinca, a što je o tome rekao papa Franjo pročitajte ovdje. 

Nedostajali samo slet i štafeta

Kolinda Grabar Kitarović i proslava rođendana s Jakovom na brodu | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)
Tog dana elektronički displej na zagrebačkim ulicama obavještavao nas je da se “na današnji dan, 29. travnja 1968. godine, rodila Kolinda Grabar Kitarović”, uz prigodnu poruku “Sretan rođendan, Predsjednice!”, dok je na kvarnerskim otocima organizirana prava rođendanska operacija: policija je iz tradicionalne vrše izvukla ohlađeni šampanjac za Kolindu i Jakova, koji su na policijskom brodu pozirali uz crvenu bovu s natpisom “Sretan rođendan”, da bi zatim predsjednica sabljom prerezala ogromnu tortu od krokanta, piše Expressov kolumnist Tomislav Klauški.

Cijelu kolumnu pročitajte ovdje. 

Sva nemoć Bere i SDP-a u samo jednoj izjavi

O njemu kao kandidatu za rušenje Kolinde priča se već jednu godinu, a sve će postati jasno ako uđe u SDP-ovu kampanju za EU Dobrih godinu dana Zorana Milanovića se spominje kao SDP-ovca koji bi se s pričuvnih položaja politike vratio u politički epicentar s najozbiljnijim šansama da pobijedi na predsjedničkim izborima. Petogodišnji mandat Kolindi Grabar Kitarović istječe krajem ove, početkom sljedeće godine i ako je ikada bilo vrijeme da se Milanović "auta", onda je to sad.

Davor Bernardić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
Večernji list poziva se na izvore iz SDP-a koji kažu da je to "gotovo sigurna stvar", da bi bez problema imao potporu stranke, ali pod uvjetom da se približi stranci od koje se nakon gubitka parlamentarnih izbora u određenoj mjeri distancirao.

O situaciji u SDP-u i ostalim strankama uoči izbora pročitajte više ovdje.

Za svaki ubod nožem 3,5 mjeseca zatvora

David Komšić | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)

Vrhovni sud Republike Hrvatske je djelomično prihvatio žalbu optuženog Davida Komšića i njegovih roditelja protiv presude Županijskog suda u Zagrebu te je preinačio prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu dugotrajnog zatvora 25 godina za kazneno djela teškog ubojstva na okrutan način.

Što se krije iza nove presude Komšiću pročitajte više ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kamilo 15:01 12.Svibanj 2019.

    Upitan je lider Franjo katolicke crkve ako muje potreban svjet patrije Irnija podhitnoga treba smjeniti dok nije sve upoprastio.