Ekonomix
1076 prikaza

EU mijenja taktiku za Balkan - do 2030. zajedničko tržište

Učesnici sastanka Brdo Brijuni
1/5
Zeljko Lukunic/PIXSELL
EU mora zatvoriti Pandorinu kutiju ideja o promjeni granica na zapadnom Balkanu i do 2025. svim zemljama dati da se uključe u jedinstveno tržište

Inicijative za europsku stabilnost (ESI)  je objavila izvješće uoči sastanka na vrhu u ponedjeljak u Berlinu o stabilnosti zapadnog Balkana koji će uglavnom biti posvećen pitanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, ali i o gospodarskim odnosima, povezanosti i regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi.

Uz organizatore skupa, njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, na sastanku sudjeluje hrvatski premijer Andrej Plenković, slovenski mu kolega Marjan Šarec te čelnici šest zemalja zapadnoga Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. EU će predstavljati visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini umjesto pozvanog predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera, koji je spriječen drugim obvezama.

Protuorbanovski plakat u Bruxellesu Pogledajte Brexit Top News Izbori koji će promijeniti EU - 'popušit' će i Hrvatska

"Europska unija bi trebala zatvoriti Pandorinu kutiju daljnjih razgovora o ponovnom iscrtavanju granica duž etničkih linija. Istodobno, EU treba dogovoriti vjerodostojnu strategiju o tome kako Srbija, Kosovo i ostatak zapadnog Balkana mogu napredovati prema integraciji s ostatkom Europe. Pitanje je rata i mira da ta vizija ostane vjerodostojna", kaže se u izvješću u kojem se detaljno analizira trenutačna situacija i napetosti u odnosima između Srbije i Kosova, koji su nakon višegodišnjih razgovora pod okriljem EU-a sada gori nego što su bili na početku dijaloga.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Hašim Tači | Author: VASSIL DONEV/REUTERS/PIXSELL VASSIL DONEV/REUTERS/PIXSELL
U izvješću pod naslovom "Hipnotizer - Aleksandar Vučić, John Bolton i povratak u prošlost" u najvećem dijelu se govori o ideji zamjene teritorija kao rješenju za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Kaže se da su srbijanski i kosovski predsjednici Aleksandar Vučić i Hashim Thaci u kolovozu prošle godine na konferenciji u austrijskom Alpbachu objavili da razmatraju promjenu granica kao dijelu sporazuma o normalizaciji odnosa. Ta ideja je naišla na razumijevanje kod pojedinih europskih diplomata, a od 2018. ima i potporu u Sjedinjenim Državama, nakon što je John Bolton postao savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa. S druge strane, tome se odmah u početku oštro suprotstavila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Guess dućan 40 milijuna Ekonomix Kažnjeni jer su Hrvatima naplaćivali više nego ostalima

Dodaje se kako je ta promjena američke pozicije zdušno pozdravljena u Srbiji, "kao povijesni zaokret i povijesni uspjeh" jer je do tada Washington smatrao kosovsko pitanje riješenim. U izvješću se opisuje kako Vučić ima jednu vrstu retorike za međunarodne sugovornike, a drugu za domaću javnost te se navode ratoborne izjave njegovih ministara. Za Vučića se kaže da je "dobar glumac, koji zna biti šarmantan".

"Vučić razumije moć u svim njezinim oblicima: moć karizme, moć priča, mirno izgovorenih prijetnji, moć podizanja očekivanja i svaljivanja krivice", kaže se u izvješću, u kojem se opsežno obrazlaže zašto je ideja o zamjeni teritorija opasna za stabilnost jugoistočne Europe. Stoga se u izvješću preporučuje Europskoj uniji da odbaci te ideje i da ponovno potvrdi načela na temelju kojih je Srbija otvorila pristupne pregovore, što uključuje postupnu normalizaciju odnosa.

Kolinda Grabar Kitarović, Bakir Izetbegović, Dragan Čović | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL
"EU mora upozoriti Aleksandra Vučića da ratnohuškačke izjave ministara u srbijanskoj vladi moraju prestati. Prijetnje vojnom intervencijom na sjeveru Kosova su neprihvatljive. Njemačka, Francuska i ostale zemlje članice EU-a moraju jasno pokazati da su spremne preuzeti veću odgovornost za sigurnost na Balkanu ako u bilo kojem trenutku američki predsjednik odluči povući američke vojnike", stoji u izvješću.

ESI ističe da nije izgledno da ijedna zemlja sa zapadnog Balkana postane članicom EU-a prije 2025. te stoga preporučuje da zauzvrat ponudi konkretni plan koji će tim zemljama dati jasnu perspektivu. Plan treba pokriti razdoblje od 2020. do 2025. koje počinje s novim sastavom Europske komisije i rotirajućim predsjedništvima Hrvatske i Njemačke.

Novac, svežnjevi eura EKONOMSKI LAB Ekonomix Hrvatska zaostaje, ali plaće na istoku brzo rastu

Taj plan trebao bi sadržavati konkretni cilj da sve zemlja zapadnog Balkana, koje ispunjavaju tražene uvjete, postanu punopravne članice jedinstvenog tržišta do 2025., "što bi potaknulo reforme i atraktivnost regije za investitore".

Paralelno s tim, zemlje koje postižu mjerljiv uspjeh u ispunjavanju toga cilja i napredak u području vladavine prava, manjinskih prava i dobrosusjedskih odnosa trebale bi biti uključene u regionalnu i kohezijsku politiku EU-a. Istodobno, EU bi trebala poticati slobodu kretanja između zemalja zapadnog Balkana s ciljem da se do 2030. stvori zapadnobalkansko schengensko područje bez graničnih kontrola između zemalja regije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.