Top News
4589 prikaza

Bio im je najbolji, a sad ga nazivaju kozoje*om

Mesut Ozil
1/5
Markus Gilliar/DPA/PIXSELL
Njemački nogomet, nakon kraha na Svjetskom prvenstvu, potresa nova, još veća afera

Mesut Özil igrač engleskog Arsenala i stalni član njemačke reprezentacije, objavio je da više neće igrati za Elf, a kao razlog je naveo "rasizam i omalovažavanje" s kojima se suočio samo zato jer je porijeklom iz Turske. U nedjelju navečer objavio je na svojoj Facebook stranici veliko priopćenje za javnost u kojem je naveo tko ga je sve i kako vrijeđao zbog zajedničke fotografije s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Osim Reinharda Grindela, predsjednika tamošnjeg nogometnog saveza koji je, prema Özilovim riječima jedva dočekao njegov odlazak, njemački političar Bernd Holzgauer otišao je korak dalje i nazvao ga 'kozoje*om'. 

Angela Merkel BUDUĆNOST Top News Angela Merkel je uspjela - totalno je rasturila EU

"Osim toga, Werner Steer, direktor Njemačkog kazališta poručio mi je da 'odje*em u Anatoliju' - područje Turske gdje su trenutačno smješteni deseci tisuća imigranata", napisao je sad već bivši njemački reprezentativac turskih korijena.

Sve je počelo u svibnju kad se 29-godišnji nogometaš engleskog kluba Arsenal, fotografirao u Londonu, zajedno s kolegom iz Manchester Uniteda i još jednim nogometašem iz Evertona. Sva trojica igrača - Mesut Özil, Ilkay Gundogan i Cenk Tosun porijeklom su Turci, pa su se tako našli na zajedničkoj fotografiji s predsjednikom Turske koji je došao u službeni posjet u London.  

Dogodilo se to neposredno prije no što su u toj zemlji održani izbori, i nekoliko tjedana uoči Svjetskog nogometnog prvenstva. Fotografije je objavio Erdoganov ured i to dva tjedna prije izbora, pa je njemačka javnost ovaj potez trojice nogometaša protumačila kao političku podršku turskom predsjedniku. Erdogan je dva tjedna kasnije i pobijedio.  

Njemačka javnost digla se na noge jer su mnogi europski čelnici, a naročito Angela Merkel, kritizirali Erdogana zbog kršenja ljudskih prava i grubih povreda demokracije u Turskoj nakon što je prije dvije godine ugušio pokušaj vojnog udara i uveo predsjednički sustav koji je zapravo paravan za potpunu samovlast.

Mesut Özil i Recep Tayyip Erdoğan | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Odmah nakon što je, potkraj svibnja, objavljena zajednička fotografija, Joachim Löw - izbornik njemačke nogometne reprezentacije, nazvao je Özila  i zamolio ga da hitno otputuje u Berlin, te da zajedno s predsjednikom njemačkog nogometnog saveza Grindelom, objavi zajedničko priopćenje, i smiri situaciju. 

U svom podužem pismu koje je obznanio u večernjim satima 22. srpnja, Özil navodi kako na sastanku s Grindelom nije bilo nikakvog razgovora, nego je on samo nogometašu držao prodike i objašnjavao mu vlastita politička uvjerenja. 

"Pokušao sam mu objasniti da je to zemlja mojih predaka i da bi odbijanje fotografiranja bila uvreda mojim rođacima koji i dalje tamo žive. Da bi to bila uvreda prema zemlji odakle dolaze moji djed i baka i potječu moji roditelji. Grindel se na sve to oglušio. Stoga smo se dogovorili da bi bilo najbolje da se okrenemo predstojećem Svjetskom prvenstvu. Dao sam intervju Oliveru Bierhoffu na televiziji i mislio sam da je ta priča završila", piše Mesuta Özil i dodaje:

"U međuvremenu, susreo sam se i njemačkim predsjednikom Frank-Water Steinmeierom, koji je za razliku od Grindela bio vrlo profesionalan i zapravo vrlo zainteresiran za to što sam mu govorio o mojoj obitelji, mojim korijenima. Budući da smo samo Illkay i ja bili kod njemačkog predsjednika, Grindel je zbog toga bio vrlo uzrujan jer je ured njemačkog predsjednika prvi objavio priopćenje za javnost i preduhitrio Grindela i nogometni savez."

Njemački navijači prozivaju Mesuta Özila i İlkaya Gündoğana | Author: Carl Recine/REUTERS/PIXSELL Carl Recine/REUTERS/PIXSELL

"Stoga je Grindel, čim smo ispali sa Svjetskog prvenstva, opet počeo inzistirati da objašnjavam tu fotografiju", piše Mesut Özil, koji kaže da se tako zapravo sva krivnja za loš plasman Njemačke u Rusiji trebala fokusirati na njega, a da on ne želi više biti žrtveno janje.

"Ja sam Nijemac kad pobjeđujemo, a kad gubimo onda sam i dalje imigrant. Unatoč tome što u Njemačkoj plaćam poreze, što sam mnogo puta opremu za škole, što sam 2014. osvojio Svjetsko prvenstvo s njemačkom reprezentacijom, što sam još 2010. godine dobio 'Bambi Award' kao primjer uspješne integracije u njemačko društvo, što sam dobio 'Silver Laurel Leaf' i što sam bio sportski ambasador. I još nisam Nijemac?

Postoji li ikoji kriterij koji nisam ispunio? Moje prijatelje Lukasa Podolskog i Miroslava Klosea nikad se nije pitalo to što su njemačko-poljskog porijekla. A mene se možda pita zato jer sam iz Turske? Jer sam Musliman? Rođen sam i školovao sam se u Njemačkoj, pa zašto me ljudi ne prihvate kao Nijemca?", sipa gorčinu u pismu slavni nogometaš. 

Njemačka se oprostila od Svjetskog prvenstva Elf Life Što je Nijemcima pošlo krivo: Arogancija, Löw ili nesreća

No, kako je napisao, mnogi su tu fotografiju s Erdoganom uzeli kao alibi da zapravo iskažu skrivenu sklonost rasizmu, što je opasno za društvo. Naveo je i što je doživio nakon utakmice protiv Švedske:

"Ti koji me osuđuju zbog ove fotografije nisu ništa bolji od onih koji su me nakon utakmice protiv Šveđana dočekali riječima:'Özil, odje*i ti Tursko gov*o, odje*i ti turska svinjo!" Neću ni nabrajati sve uznemirujuće telefonske pozive, grozne poruke i komentare na društvenim mrežama koje smo ja i moja obitelj dobili. Oni predstavljaju neku prošlu Njemačku, Njemačku koja ne nije otvorena drugim kulturama, Njemačku na koju nisam ponosan i znam da će se sa mnom složiti mnogi ponosni Nijemci koji žele otvoreno društvo."

Kako je rekao na kraju, nekoć je njemački dres nosio s ponosom i uzbuđenjem, a sad se osjeća suvišnim. 

Novinari su oko cijele situacije upitali za mišljenje i njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je preko glasnogovornice poručila da "prihvaća svaku Özilovu odluku, budući da je on toliko mnogo dao za njemački nogomet."

Očito je njegov slučaj i kancelarki vrući krumpir budući da u Njemačkoj živi oko tri milijuna građana koji su porijeklom iz Turske. 

İlkay Gündoğan,  Mesut Özil i Cenk Tosun s turskim predsjednikom Erdoganom | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Mesut Özil pripada trećoj generaciji svoje tursko-njemačke obitelji. Rođen je u Gelsenkirchenu i bio je ključni igrač njemačke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, kad su u Brazilu odnijeli naslov prvaka.  

Ima 92 nastupa za reprezentaciju, a od 2011. godine pet puta je, prema glasanju navijača, proglašen igračem godine.

Na kraju svog pisma je dodao:"Imam osjećaj da su svi moji uspjesi od 2009., kad sam debitirao za reprezentaciju, danas zaboravljeni."

Njegov kolega Gundogan je kasnije dao izjavu u kojoj je rekao da "poštuje njemačke vrijednosti 100%" i nikada nije namjeravao da se ta slika promatra kroz prizmu politike ili podrške Erdoganu.

Ali je zato Özil napisao jednu veliku istinu, a to je da su se s Erdoganom tom prilikom u Londonu sastale i britanska kraljica Elizabetha II i Theresa May.

Angela Merkel Vrtoglavi iznos Ekonomix Njemačka na grčkoj dužničkoj krizi zaradila 2,9 mlrd eura

Iako to nije on napisao, treba podsjetiti da su se i svi poglavari država članica NATO-a nedavno smješkali i srdačno razgovarali s turskim predsjednikom na summitu u Bruxellesu.

Njemačka socijaldemokratska ministrica pravosuđa Katarina Barley je izjavila: "Zabrinjavajuće je ako se jedan veliki njemački igrač kao što je to Özil, u svojoj zemlji osjeća neželjeno."

Međutim, Thomas Bareiss, stariji član kršćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel, izjavio je da je takav njegov potez bio 'nepoštovanje', dok dnevnik Bild piše da Mesut "uživa u ulozi žrtve, što nema veze s realnošću"., 

Mesut Özil | Author: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL
Stephan Mayer, državni tajnik u njemačkom Ministarstvu unutarnjih poslova, izjavio je za program BBC Radio 4 da je Özil bio prilično 'naivan' ako je mislio da slika nema veze s politikom, budući da je objavljena samo nekoliko tjedana prije izbora. Međutim, rekao je da se slučaj previše razvukao i da ga se loše rješavalo.

Članovi Erdoganove vlade u Turskoj, u međuvremenu su dali Özilu veliku podršku: "Čestitam Mesutu Özilu  koji je napustivši njemačku reprezentaciju zabio najljepši gol protiv virusa fašizma", rekao je ministar pravde Abdulhamit Gul.

I turski ministar za sport Mehmet Kasapoglu, izjavio je da je nogometaš zauzeo "častan stav".

No, reakcije na njegovu odluku ne jenjavaju. Posljednji se javio Uli Hoeness, predsjednik minhenskog kluba Bayern, s nimalo diplomatskim rječnikom:

Toni Kroos, Julian Draxler, Sami Khedira DOMINACIJA ZAPADA Life Nitko nije primijetio čudan detalj u njemačkoj repki

"Drago mi je da je ovo mučenje konačno završilo. Zadnji put je dobro igrao prije Svjetskog prvenstva 2014. godine, a sad se za svoje loše igre u Rusiji pokušava izvući s ovakvom pričom. Kad Bayern igra protiv njegovog Arsenala, igramo samo na njegovu stranu jer znamo da je loš. Svi znaju da Özil već odavno ne zaslužuje mjesto u njemačkoj reprezentaciji."

Očito je da će ova tužna njemačka priča imati još mnogo nastavaka. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vlado 13:17 24.Srpanj 2018.

    pa svi nogometaši su kzojebi