Top News
1661 prikaza

Bitka za Tripoli: Sprema li se novi rat u Libiji?

Neredi u Libiji
1/3
REUTERS
Moć je podijeljena između obalnih gradova, plemena i naoružanih skupina, a u Tripoliju trenutačno postoje četiri milicije

Libija je na rubu građanskog rata koji bi mogao ugroziti dosadašnje dugogodišnje diplomatske napore pomirenja naoružanih političkih frakcija. Napad pod vodstvom generala Kalife Haftara, ratnog zapovjednika s istoka zemlje, doveo je diplomate i UN do toga da uzalud pozivaju na primirje.

Frnacuska vlada bliska Haftaru, naglašava kako nije ranije bila upoznata s ovim napadom, koji se Tripoliju približio na 20 kilometara. Ishod tih borbi ne samo da bi mogao oblikovati libijsku politiku već i sigurnost cijelog Sredozemlja, te pitanje demokracije diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike. 

Neredi u Libiji | Author: REUTERS REUTERS
Prije tri mjeseca odmetnuti 75-godišnji general Khalifa Haftar, vođa libijske nacionalne vojske, započeo je niz vojnih ofenziva iz svog uporišta na istoku Libije, pa je tako i zauzeo ključno naftno područje na jugu. Taj se potez doživljava prethodnikom napada na libijske protivničke baze - krhku vladu koju podržava UN sa sjedištem u Tripoliju, na zapadu zemlje. Napad na grad je pokrenut, piše The Guardian. 

Ishod tog napad mogao bi odlučiti ostaje li zemlja na dugom UN-ovom putu demokracije koja bi trebala ujediniti podijeljene institucije ili će pasti pod vojni režim, sličan onome u Egiptu. UN bi trebao održati konferenciju 14. i 15. travnja kako bi zemlju usmjerio na put pomirenja i izbora, a Haftar možda pokušava preduhitriti zaključke konferencije. 

Tko kontrolira zemlju?

Nakon izbora u lipnju 2014. godine zemlja je podijeljena na predstavnički dom koji se povukao u Tobruk, i kombinacija vođa, konkurentske administracije u Tripoliju. Podjela oponaša povijesnu podjelu između istočne libijske regije Cirenaika i Tripolitanije na sjeverozapadu. 

Moć je podijeljena između obalnih gradova, plemena i naoružanih skupina, od kojih se neki naslanjaju na islamsko učenje a neki ne. U Tripoliju trenutačno postoje četiri milicije. Jedina institucija koja je učinkovita na međunarodnoj sceni je National Oil Corporation, koja je dominantni izvor bogatstva.

Tko je Khalifa Haftar i tko su oni koji ga podržavaju?

Postao je poznat kao general lojalan Muammaru Gaddafiju, sudjelovao je u pobuni s kojom je došao na vlast 1969. godine. Nakon manje od 20 godina dvojac se razišao a Haftar je proveo oko 20 godina u egzilu u SAD-u. Vratio se 2011. godine kako bi pomogao UN-u u rušenju Gadafija. Rekao je kako ga je vodila potreba za sigurnošću, a ne demokracijom.

Halifa Haftar Libija Top News "Izrod i američki špijun" spašava Libiju od nje same

Mnogi su kritizirali sastav njegove vojske, a oštri kritičari kažu da je koristio brutalne metode da zaustavi disidente u Derni i Bengaziju, kao i da štiti časnike koje traži Međunarodni kazneni sud zbog ratnih zločina. Njegovi saveznici u susjednom Egiptu nadaju se da će im on donijeti stabilnost i spriječiti utjecaj muslimanskog bratstva. 

Kako su stvari postale tako loše?

Zemlja nema demokratsku tradiciju, nakon što se odmakla od talijanskih kolonijalnih pravila, u slabu monarhiju pod kraljem Idrisom, a zatim su uslijedile 42 godine Gaddafijeve diktature. Internacionalna vojna intervencija koju su predvodile Francuska i Velika Britanija tijekom Arapskog proljeća okrenula je sustav protiv Gaddafija, koji je ubijen u listopadu 2011. godine. No napori NATO-a o uspostavi jedinstvene demokracije nakon toga nisu bili uspješni.

Neredi u Libiji | Author: REUTERS REUTERS
Vojske su se razmnožile unatoč embargu. Barack Obama je situaciju nazvao "shitshow" i optužio europske saveznike, pa i Davida Camerona, da nisu napravili dovoljno da bi stabilizirali zemlju. Uzastopni napori UN-a da se pomire sve te frakcije nisu uspjeli, ponajviše zbog rasprava o raspodjeli moći i neovisnosti vojske. 

Kako se u svemu tome snalaze Libijci?

Godinama su civili osjećali posljedice visoke inflacije, redukcija struje, i nasilja. Istraživanja pokazuju kako obični Libijci, posebno mladi, očajnički žele završetak borbi. Razvila se i industrija krijumčarenja ljudi u toj nestabilnosti, a iako je put imigranata u Italiji dramatično opao, tisuće izbjeglica zarobljeni su u prihvatnim centrima gdje su nerijetko žrtve nasilja i seksualnog mučenja. 

Što se čini diplomatskim putem?

Poput Sirije i Jemena ni Libiji ne pomaže ta podjela na razne frakcije. Turska i Katar podržavaju zapadne snage, dok Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Egipat podržavaju istok, s rastućom i prešutnom podrškom iz Francuske.  Italija, Francuska i UN pokreću konkurentske mirovne procese, koji ponekad odražavaju i komercijalne interese. 

Rusija se ponaša poput "spojlera" dok je trenutačni cilj zapada podržati UN-ovu konferenciju i upozoriti Haftara da se preračunao. Potrebno je i da mu i njegovi najbliži politički saveznici isporuče ovu ne baš tako ugodnu poruku. Dani koji slijede i borbe će najvjerojatnije odlučiti ima li Haftar potrebu da to sve i čuje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.