Top News
23380 prikaza

Gaddafi je Inin dug riješio jednim telefonskim pozivom

Muammar Gaddafi
1/17
News Syndication/PIXSELL
Libijski pukovnik i Libija imaju višegodišnju povijest mita i korupcije

Nicolas Sarkozy, bivši francuski predsjednik, ovih dana je završio u pritvoru zbog primanja milijuna eura od ubijenog libijskog diktatora Moamara Gadafija. Međutim, povijest Libije je i povijest korupcije sa svih strana. Možda najbolji opis rješavanja poslova kod Gadafija ponudio je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić koji je godinama surađivao s libijskim diktatorom. 

"Evo, ispričat ću vam što se dogodilo tijekom jednog drugog posjeta Libiji, prije kojeg me nazvao Franjo Gregurić, tadašnji direktor Ine, i zamolio da pokušam pomoći riješiti dug od 25 milijuna dolara, koliko je jedna libijska državna kompanija dugovala Ini. Kada sam se sreo s Gadafijem, rekao sam mu: “Slušaj, pukovniče, jedna tvoja kompanija duguje Ini 25 milijuna dolara.” Gadafi je bez komentara podignuo telefonsku slušalicu i nekome rekao: “Nemojte da g. Mesić još koji puta mora postavljati pitanje tog novca!” Dug je istog trena bio riješen.", ispričao je Mesić u razgovoru za Večernji list.

Muammar Gaddafi Sport na ledu Life Tražili su Gaddafija da ih spasi, a on je imao jedan uvjet

Saif al-Islam, jedan od Gadafijevih sinova, poznatiji je bio kao razmaženi playboy obrazovan u Engleskoj, ali čak i njegov doktorat s Londonske škole za ekonomiju (LSE) bio je prepun kontroverzi, a ponajviše zato što je na dan proslave doktorata potpisan darovni ugovor vrijedan 2,4 milijuna dolara između Gadafijeve dobrotvorne zaklade i LSE. Kasnije se govorkalo da je riječ o novcu koji je prikupljen kao mito raznih međunarodnih kompanija za poslovanje u Libiji.

U godinama od pada Gadafijeva režima je isplivalo sve više prljavog rublja koje se dobro skrivalo dok je naftom bogatom državom upravljao "pukovnik". Spomenimo samo dvije velike afere koje su u među vremenu izišle u javnost. I to dokazane afere.

1/17

Investicijski fond Och-Ziff Capital Management platio je gotovo dvjesto milijuna dolara američkim institucijama zbog mita plaćenog Libijcima. Securities and Exchange Commission, američka agencija za nadzor financijskih usluga, dokazala je da su zaposlenici Och-Ziffa tražili pomoć libijskih posrednika u dogovaranju ulaganja Libijskog državnog fonda u Och-Ziff. Krajem 2007. godine su Libijci upumpali 300 milijuna dolara u Och-Ziff, a oni su proslijedili nešto manje od 4 milijuna dolara libijskom posredniku.

Druga velika afera procesuirana je u Švicarskoj gdje je čak savezni sud trebao intervenirati. Visoki dužnosnik kanadske tvrtke SNC Lavalin surađivao je sa Saadijem Gadafijem, jednim od Moamerovih sinova, kako bi SNC dobivao ogromne građevinske ugovore u Libiji. Riadh Ben Aissa, zaposlenik SNC-a, dao je ukupno 160 milijuna dolara Saadiju i sebi je zadržao čak četrdeset milijuna dolara. Ben Aissa je morao vratiti oko 15 milijuna eura svom bivšem poslodavcu, a proveo je i dvije godine u švicarskom zatvoru.

Gadafi DI SU PARE Top News Pljačka Gadafijeva groba: Milijarde su nestale s računa

Posljednje riječi nekadašnjeg libijskog diktatora Muamara Gaddafija bile su: "Sinovi moji, znate li što činite?". Prošlo je već nekoliko godina otkako je samozvani "bratski vođa i vodič revolucije" ubijen u zarobljeništvu libijskih pobunjenika. Slavni diktator neslavno je skončao u rukama mladića koji se nisu bili ni rodili kada je Gaddafi preuzeo vlast u Libiji. U desetljećima na vlasti, sustavno je uzimao sve više ovlasti i gradio kult ličnosti gdje je njegovo mišljenje bilo najbitnije. Ukratko, gradio je kulu od karata koja je bila spremna na rušenje odmah nakon što Gaddafi padne. 

A nakon godina i godina krvavog rata teško je govoriti o poraženima i pobjednicima. Nad Libijom vlast pokušavaju uspostaviti dvije suprotstavljene vlade i dvije vojske. Rat još nije gotov i tko će pobijediti još uvijek se ne zna. Zna se samo jedno. Libiju je ujedinio i držao ujedinjenom Gadafi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • goran222 22:01 22.Ožujak 2018.

    Ali za to mi imamo pun kufer generala sa osam dana ratovanja u pozadini.

  • Sakramenski 20:23 22.Ožujak 2018.

    Bio je vrlo skroman čovjek. 42 godine je bio na vlasti, a nije se maknuo od čina pukovnika!