Top News
382 prikaza

Bitka za Zagreb: Na Bandića idu Anka Mrak, Bero i Prgomet

Anka Mrak Taritaš, Drago Prgomet i Davor Bernardić
PIXSELL
Otpadnici u svojim strankama kreću u juriš na čelno mjesto Zagreba

Silazna putanja popularnosti Milana Bandića zajedno sa sve više kaznenih procesa Uskoka o njegovim nerazriješenim aferama u zadnjih 15 godina, koliko vlada metropolom, sve više čini primamljivom njegovu fotelju gradonačelnika Zagreba drugim kandidatima.

Iako je do redovitih lokalnih izbora još godinu i pol dana, mnogi već traže ozbiljnog protukandidata koji bi mu se mogao ozbiljno suprostaviti, a u nekoliko stožera od veljače najavljuju dugoročni plan za nametanje svojeg kandidata kao Bandićeva antipoda i nasljednika.

U ovom trenutku Bandiću su izgledna četiri protukandidata, a sigurno će njima pridružiti još pokoji.

Nakon parlamentarnih izbora, potaknuta uspjehom ulaska u Sabor preferencijalnim glasovima, zahvaljujući i dobrom rezultatu u Dubravi i Sesvetama, velikim zagrebačkim kvartovima koji su poznati kao tradicionalna uporišta HDZ-a i Bandića, kandidaturu je javno najavila Anka Mrak Taritaš. 

Popularna bivša ministrica planira od veljače krenuti u osvajanje građana i drugih zagrebačkih kvartova.

U zagrebačkom HNS-u, čija je ona predsjednica, završavaju izborni program za Zagreb u pet točaka, od kojih bi tri najvažnije bile decentralizacija i jačanje pozicija gradskih četvrti i mjesnih odbora, razvoj moderne kulture i sporta te potpune reorganizacije prometa.

Anka Mrak Taritaš | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Taj program bi Mrak Taritaš počela vrlo brzo predstavljati javnosti na mnogim okruglim stolovima.

A početak njezine kampanje planira se već krajem siječnja kad bi trebala osobno, uz stisak ruke svakome, početi dijeliti više od 1000 ključeva novih POS-ovih stanova u Svetoj Klari i Zapruđu, koji su sagrađeni tijekom njezina mandata.

Na opasku kako je to zapravo i Bandićev populizam, odgovoreno mi je da je njezin populizam drugačiji jer iza njega se ne vežu nikakve afere, nego realizirani projekti koji su gradu trebali već od 2000-ih, godina kad je ona vodila resor prostornog uređenja Zagreba.

Svi njezini suradnici, pak, naglašavaju kako je najvažnija točka njezina programa ipak ona sama.

U njezinu timu, koji je isti onaj koji je uspio s njom osvojiti više od deset posto preferencijalnih glasova u drugoj izbornoj jedinici, na čemu se, priznaju, radilo više od osam mjeseci, naglašavaju kako će tako kampanju u potpunosti ponovno individualizirati na samu Anku Mrak Taritaš, koja će se javnosti u cijelom Zagrebu predstaviti kao potpuno drugačija od Milana Bandića - odgovorna, uspješna, smirena i simpatična političarka bez ijedne afere.

I ona i ljudi oko nje uvjereni su da na tom planu s njom mogu ostvariti ulazak u drugi krug izbora te s njom kao nositeljicom liste osvojiti deset mandata u Skupštini, a to je oko 15 posto glasova. A tada u drugom krugu, s potporom drugih, naglašavaju kako je sve moguće, pa i njezin trijumf.

Ovi planovi najmanje se sigurno sviđaju Davoru Bernardiću, predsjedniku gradske organizacije SDP-a. Njegov sad već dugodišnji san - gradonačelnik Zagreba - uz ovakvu protukandidatkinju bit će još teži jer i on otprilike gleda na istu biračku populaciju u Zagrebu.

No Bernadić, osim kandidature Anke Mrak Taritaš, ima i veliki uteg u činjenici kako ga predsjednik SDP-a Zoran Milanović nimalo ne voli.

Nakon što mu je Bernadić kao jedan od tri člana predsjedništva SDP-a, uz Rajka Ostojića i Zlatka Komadinu, prošlog tjedna stavio veto i glas protiv za nastavak pregovora s Mostom, Milanović mu je odbrusio kako bi mu bilo bolje da se počne ozbiljnije baviti Zagrebom. 

Jer u glavnom gradu Bernadić već dugo ima niski rejting i lošu prepoznatljivost, a dokaz tome je i lošiji rezultat na parlamentarnim izborima, gdje je i sam očekivao veći broj preferencijalnih glasova.

U SDP-u su uvjereni kako će Bernardić biti kandidat te stranke, no kako bez pomoći iz središnjice na Iblerovu trgu sam ne može očekivati rezultat za trijumf.

Svojeg Alexa Brauna, koji bi mu “popeglao” imidž, Bernardić bi rado našao, no u to nitko ne vjeruje. Dodatni problem mu nameće i najava kandidature Sandre Švaljek.

Ona je također nakon parlamentarnih izbora najavila da ima ambiciju voditi Zagreb nakon Milana Bandića.

Vjeruje kako pozitivan rejting građana kad je vodila grad tijekom prvog pritvaranja Milana Bandića i odbijanje slijepe poslušnosti njemu građani pamte.

S njezinim aktiviranjem kroz gradsku Skupštinu, gdje je zadržala mandat, Švaljek planira pokušati se nametnuti kao Bandićeva alternativa u smislu operativne ekonomske stručnjakinje.

Reorganizacija Holdinga koju je započela sa stručnim odabirom vodstava mastodonta, kao što Zagrebački holding i jest, te rezanje proračuna na realne i održive iznose - njezini su aduti.

U operativnom smislu očekuje potporu manjih stranaka, a prvi koji ju je odlučio javno podržati je Darinko Kosor. Predsjednik zagrebačke Skupštine najavio je kako je njegovu HSLS-u Švaljek kandidat iza kojeg bi cijela stranka odmah stala. 

No mnogi sumnjaju kako je to najava da je Švaljek zapravo novi u nizu alibi kandidata Kosora iza kojeg on, kao iza Ferdeljija prije dvije i pol godine, misli omogućiti sebi i stranki ulazak u Skupštinu tei prelazak praga od pet posto s obzirom na mizeran rejting njegove stranke i njega osobno u Zagrebu.

Milan Bandić | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Ta podrška Švaljek bi mogla biti stoga i ozbiljan uteg, no njoj je stranačka infrastruktura u kandidaturi bitna, a druge na vidiku i nema. Pogotovo jer na kandidaturu za gradonačelnika Zagreba nije imun ni Drago Prgomet.

Ako se ne dogode novi izbori, na kojima, svjestan je to i Prgomet, bi i jedan osvojeni mandat nakon svih događaja bio razlog za lupanje nogom u stražnjicu od sreće, Prgomet od Zagreba ne bi imao previše ambicija.

O njegovoj kandidaturi trenutačno, kažu mnogi oko njega, ovisi rasplet situacije oko sastavljanja Vlade.

Osim toga, ovaj doktor s Rebra čeka i rasplet situacije u HDZ-u jer godine nepostojanja HDZ-ova kandidata za Zagreb i kandidiranje Jasena Mesića ili Margarete Mađarić s ciljem pomaganja utrci Milana Bandića njegov su tajni adut.

Prgomet bi u kampanji, kad se odluči na nju, krenuo na glasove konzervativnih birača koje HDZ godinama prepušta Bandiću. 

Osim na organizaciju svoje stranke Hrid, Prgomet očekuje i potporu jake i utjecajne zajednice Posavljaka u Zagrebu, odakle je i on podrijetlom, ali i mnogih obrazovanih tehnomenadžera, vlasnika uspješnih tvrtki u Zagrebu, koji ga sami ispituju o kandidaturi shvaćajući kako HDZ u Zagrebu ima na čelu najneprepoznatljiveg HDZ-ovca u Hrvatskoj, Andriju Mikulića, koji je na parlamentarnim izborima doživio fijasko, a još k tome posljednjim potezima ozbiljno doveo u sumnju da mu je jedina svrha u Skupštini sa svojom strankom držati Bandiću ljestve opstanka na čelu grada i u dogovoru preuzimanje fotelje Kosoru, predsjedniku Skupštine.

U Bandićevu krugu na sve ove kandidature više ne gledaju mirno kao prije, no to se trude ne pokazivati.

Naglašavaju kako je Bandiću što više kandidata najpoželjnija opcija, jer tada on ulazi u drugi krug s većom razlikom i prividom nemogućnosti preokreta.

No pitanje je koliko Uskokove afere i jedna poštena, ali dugoročna i jasna kampanja mogu naštetiti njegovim planovima o šestom gradonačelničkome mandatu.

Pogotovo kad njegova dva zastupnika u Saboru nemaju težinu kakvu je on očekivao prije nego što je na izborima u studenome doživio veliki udarac.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.